vijest

0

Bivšeg trenera Hajduka u Bundesligu vodi nekadašnji zatvorenik!

10.10.2018 10:03 | Germanijak

Znamo da si nogometaš, nemoj bježati ili ćemo ti pucati u nogu, rekli su mu policajci prije uhićenja zbog četiri pljačke.

Veličina slova A A A

Bivši Hajdukov trener Damir Burić u njemačkom drugoligašu Greuter Furthu prolazi puno bolje nego u Splitu. Bili su mu bili prvi samostalan posao, a poslije je radio još u Admiri Wacker. Od rujna prošle godine je u Greuther Furthu, koji je lani spasio od ispadanja, a sad se s njim pokušava izboriti za eltini rang njemačkog nogometa.

Na putu ka Bundesligi vodi ga Daniel Keita-Ruel, napadač koji je stigao ovo ljeto iz trećeligaša Fortune Koln i u samo devet utakmica već šest puta uspio zatresti mrežu. No najbolji golgeter kluba umalo si je prije nekoliko godina zabio autogol života.

Keita je proveo gotovo četiri godine u zatvoru zbog četiri pljačke! Tri od četiri odradio je uz nanošenje teških tjelesnih ozljeda, a uhapšen je 2011. godine kad je imao 21. 2014. godine prebacili su ga u zatvor otvorenog tipa u Dusseldorfu, te je dobio dozvolu igrati poluprofesionalno. Preko dana bi ga puštali na treninge i utakmice, a noću se vraćao u zatvor.

„Bio sam glup dječak,“ reći će za to vrijeme danas. „Glup dječak s glupim prijateljima, želio sam biti cool, mislio sam ništa mi se neće dogoditi… To mi je najveća pogreška u životu."

U listopadu 2011. godine uhićen je u Wuppertalu, a policija ga je privela uz vrlo neobičan komentar:

„Znamo da si profesionalni nogometaš, nemoj bježati ili ćemo ti pucati u nogu,“ prisjeća se njemački Francuz, koji je osuđen na pet i pol godina zatvora jer nije želio otkucati saučesnika.

Prvih šest mjeseci kazne odslužio je u zatvoru visoke sigurnosti u Wuppertalu, a od pojedinih scena koje je doživjeo i danas teže zaspe.

„U ćeliji do moje netko se objesio, u drugoj si je čovjek prerezao vene. Užas,“ prisjeća se. „Bez potpore obitelji, ne bih preživjeo to razdoblje.“

Radi dobrog vladanja nakon pola godine premješten je u Dusseldorf gdje je mogao trenirati kako bi se pokušao ostvariti svoj san i postati profesionalni nogometaš.

Prije četiri godine prebačen je u zatvor otvorenog tipa, a 2015. godine pušten je na uvjetnu slobodu, a u samo tri godine došao je od regionalne lige i poluamaterskog statusa do prvog strijelca jednog od kandidata za plasman u najjaču njemačku nogometnu ligu.

„Mogu me zatvoriti na koliko žele, ali mi ne mogu oduzeti talent,“ kaže.

Kad je izašao iz zatvora, život mu se okrenuo za 180… Kad je na terenu, radi kao konj, a kad ne trenira leti po svijetu i pokušava mlade vratiti na pravi put.

„Ispričam im svoju priču, tako najbolje mogu razumjeti koliko nisko čovjek može pasti."

Damir Burić pronašao ga je u trećeligašu Fortuni Kolnu i u njemu prepoznao potencijal, oprostio mu je za život koji je vodio te mu pružio drugu priliku, a ovaj ju, izgleda, ne misli propustiti.

 (foto: Pixsell)

 

ostale vijesti

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka