vijest

0

Benfica ne želi platiti klauzulu koja bi trećeligaški klub spasila od propasti

05.10.2016 10:25 | Germanijak

Švedski trećeligaš Västeras tuži portugalskog velikana.

Veličina slova A A A

Benfica odbija platiti dogovorenu klauzulu. Tako bi se, u najkraćim crtama, opisala situacija oko Victora Nillsona Lindelöfa. Ovaj 22-godišnji stoper ove je sezone standardni član prve postave portugalskog kluba u koji je došao kao 17-godišnjak iz švedskog Västerasa. Tada je Benfica za njega platila oko 1 milijun eura, a Šveđani su u ugovor ubacili i nekoliko klauzula o bonusima, kao i onaj o postotku o budućem transferu.

Tako je sada došla na naplatu klauzula o odigranim utakmicama po kojoj je Västeras, inače član treće švedske lige, trebao dobiti novih 275 tisuća eura. No, Benfica to ne želi platiti.

„Jako smo razočarani i iznenađeni njihovom reakcijom. Svi stručnjaci koje smo kontaktirali nimalo ne sumnjaju kako imamo pravo na taj novac, ali Benfica smatra da ga ne treba platiti jer su potpisali novi ugovor s igračem. To je potpuno nelogično – onda bi svaki klub potpisao nove ugovore s igračima koje kupe“, izjavila je direktorica švedskog kluba Christina Liffner te dodala:

„Ne znam zašto to rade, ali mi je jedan portugalski novinar rekao kako nije iznenađen. Rekao je da postoji više slučajeva u kojima se portugalski klub ovako ponaša. Možda oni misle da smo mi relativno mali klub te da ćemo odustati“, rekla je Liffner.

A Västeras ne misli odustati. Šveđani su angažirali odvjetnike i predali cijeli slučaj FIFA-i. No, ni to nisu olako učinili – FIFA-ine takse su velika stavka u budžetu kluba kojeg su prije nekoliko godina samo navijači spasili od gašenja. Naime, Västeras je upao u financijsku krizu pa su navijači prikupili 100 tisuća eura kako bi ga spasili. To su i uspjeli, Västeras igra u trećoj švedskoj ligi, a novac od Benfice mi im dobro došao.

„S njim smo mislili isplatiti sva dugovanja i biti u pozitivi“, kaže Liffner čiji klub jedva čeka da Benfica proda Lindelöfa jer u ugovoru postoji klauzula po kojoj imaju pravo i na određeni postotak od buduće prodaje.

Benfica se još uvijek nije službeno izjasnila o ovom slučaju, ali su portugalski novinari došli do stava s kojim će na FIFA-i pokušati riješiti situaciju u svoju korist. Oni tvrde da je ova klauzula vrijedila samo do određenog vremenskog razdoblja te da Västeras nema pravo na više nikakva potraživanja od Benfice. Pitanje je samo žele li Portugalci na ovaj način 'srušiti' i klauzulu o budućoj prodaji švedskog reprezentativca. Zanimanje za njega je već ovog ljeta bilo veliko, a spominjali su se iznos od 15 do 20 milijuna eura koliko su neki klubovi bili spremni platiti za njega. Od takve svote, ni minimalni postotak 'nije za baciti'…

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

najnovije vijesti

najviše komentara

najčitanije vijesti

ili
Zaboravljena lozinka