Veliki rezime: Euro obilježili Španjolci, Šterbik i češki anonimus

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 29.01.18. | 10:33

U Hrvatskoj se 13 dana igrao vrhunski rukomet.

Jučerašnjim utakmicama za zlato i broncu završeno je 13. Europsko prvenstvo u rukometu. Naslov su prvi puta u povijesti osvojili Španjolci, Švedska je s četiri poraza završila srebrna, a prvaci svijeta Francuzi treći koji su u borbi za broncu svladali Dansku.

>> Španjolska i Šterbik razbili Švedsku u nastavku za povijesno zlato
>> Karabatić odveo Francuze do druge europske bronce u povijesti

Hrvatska je svoj nastup završila na petom mjestu s konačnim učinkom od pet pobjeda i dva poraza.

>> Hrvatska umalo prosula pobjedu nad Češkom i teškom mukom izborila peto mjesto

No, krenimo redom.

Na prvenstvu je u 13 dana odigrano 47 utakmica. Najviše u Zagrebu (20), zatim Varaždinu (15), a u Poreču i Splitu odigrano je šest utakmica. Na cijelom turniru palo je 2563 pogodaka iz 4322 udarca, što iznosi 59 posto uspješnih šuteva.

Najefikasnija momčad turnira bila je Francuska koja je zabila 244 pogodaka u osam utakmica i imala je 65 posto uspješnosti udarca, a na drugom su mjestu Danci s 235 golova (61 posto). Prvaci Španjolci, koji su na turniru izgubili dvije utakmice (od Danske 22:25 i Slovenije 26:31), zabili su 225 golova iz 391 pokušaja (58 posto).

No, najuspješniji postotak šuta imala je Hrvatska (70 posto), Kauboji su u sedam utakmica zabili 204 gola iz 293 pokušaja.

Važnost golmana u rukometu potvrđuje činjenica da su najbolje golmane, i po broju obrana i postotku obranjenih šuteva, imali finalisti Švedska i Španjolska. Švedski golmani Andreas Palicka i Mikael Appelgren imali su zajedno 120 obrana, odnosno 36 posto, a Španjolski Gonzalo Perez De Vargas, Rodrigo Corrales i Arpad Šterbik 98, odnosno 34 posto.

Golmani Bjelorusije, Češke, Slovenije, Francuske i Njemačke ostali su na 33 posto, a hrvatski golmani Ivan Stevanović, Mirko Alilović i Ivan Pešić na svega 25 posto. Od Kauboja su po tom pitanju bili lošiji samo mađarski (23 posto) i crnogorski (19 posto) golmani.

U najbolju momčad turnira izabrana su dva Hrvata, Manuel Štrlek na poziciji lijevog krila i Jakov Gojun kao najbolji obrambeni igrač natjecanja. Najboljim golmanom proglašen je Vincent Gerard, najbolje desno krilo je Ferran Sole, najbolji pivot Šveđanin Jesper Nielsen, najbolji lijevi vanjski Mikkel Hansen iz Danske, srednji vanjski Sander Sagosen iz Norveške, a desni vanjski još jedan član prvaka Španjolske, Alex Duđšebajev.

Najkorisnijim igračem turnira proglašen je Jim Gottfridsson, srednji vanjski srebrne Švedske. Gottfridsson je zabio 29 pogodaka (50 posto), a bio je i četvrti najbolji asistent turnira s 25 asistencija, odnosno 3.1 po utakmici.

Najbolji hrvatski strijelac bio je Štrlek s 29 pogodaka, a slijedili su ga Luka Cindrić i Luka Stepančić s 25 te Zlatko Horvat s 24. Marino Marić je zabio sedam pogodaka iz isto toliko šuteva te je jedini bio na učinku od 100 posto.

No, što se individualnih partija tiče, na ovom Euru možemo ih suziti na dva imena – Ondrej Zdrahala i Arpad Šterbik.

Zdrahala je 34-godišnji srednji vanjski Češke koji je odigrao turnir života i s 55 pogodaka (čak 12 više od drugog Mikkaela Hansena, koji je imao i utakmicu više) kao najbolji strijelac turnira predvodio autsajdera Češku do senzacionalnog šestog mjesta.

U utakmici za peto mjesto Zdrahala je Hrvatskoj zabio 13 pogodaka i umalo je priredio još jednu senzaciju.

>> Dominiković je prvi puta čuo za njega, a majstor nam je zabio 13 i prvi je strijelac prvenstva

Drugo ime koje je obilježilo turnir je španjolski vratar srpsko-mađarskog podrijetla Arpad Šterbik. Ovaj neuništivi 38-godišnji vratar, koji je na velikim natjecanjima osvajao medalje za Jugoslaviju/Srbiju i Crnu Goru te Španjolsku, u Zagreb je stigao neposredno prije polufinala, nakon ozljede prvog vratara Vargasa.

Šterbik je u polufinalu izludio Francuze s tri od pet obranjenih sedmeraca (60 posto), a onda je zaključao vrata u drugom dijelu finala protiv Švedske i Španjolska je od -2 na kraju prvog dijela došla na nedostižnih +7 10 minuta prije kraja utakmice.

>> Slučajni prvak: Spremao se desetak dana, igrao je pola sata, a sada je junak Furije

Prvenstvo je s obzirom na popularnost rukometa u Hrvatskoj i svijetu bilo iznimno dobro posjećeno, iako treba napomenutu kako je zagrebačka publika malo podbacila u utakmici Hrvatske protiv Bjelorusije, kao i u polufinalima, odnosno utakmicama za medalje.

Sljedeće Europsko prvenstvo igra se 2020. prvi puta u tri različite države – Austriji, Norveškoj i Švedskoj, a pred reprezentacijama su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. održati u Danskoj i Njemačkoj.

Hrvatska će u kvalifikacijama za SP 2019. igrati protiv Crne Gore koja je zauzela posljednje mjesto na jučer završenom Euru. Prva utakmica igra se 8. lipnja ove godine u Zagrebu, a uzvratna 14. u Podgorici.

(Foto: Action Images)


Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaHrvatska 2018

Ostale Vijesti