REUTERS/Fabian Bimmer
REUTERS/Fabian Bimmer

Otvaranje kölnskog spektakla: Barca po treći uzastopni naslov i povijest, Magdeburg po treće uzastopno rušenje Katalonaca

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 17.06.23. | 08:10

PSG ili Kielce, Barca ili Magdeburg... Tko će do finala Lige prvaka?

Stigli smo do najelitnijeg kraja klupskog rukometa. Köln po 14. put dočekuje završnicu EHF Lige prvaka. Ovoga puta Final Four otvaraju prvak Španjolske - Barca i njemački viceprvak - Magdeburg. Susret je na rasporedu od 15 sati i 15 minuta. Iako će svi uvijek reći da je teško govoriti o favoritima na ovakvim završnicama, brojke ipak govore u korist Luke Cindrića i njegovog društva.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Momčad Carlosa Ortege dolazi s stopom pobjeda od 94 posto s 15 pobjeda i remijem u ovosezonskoj Ligi prvaka. Samo je grozničavih 30-30 na terenu Kiela u grupnoj fazi izbjeglo pobjednički trend neporažene Barçe u aktualnoj Ligi prvaka. Čak 557 golova prednosti jedna je od statistika u kojoj se ističe Dika Mem, koji je s 83 gola, najbolji strijelac Barcelone u natjecanju. Osim toga, nijedna momčad nije primila manje golova od Barce. S prosjekom od 29,06 golova po utakmici, Emil Nielsen i Gonzalo Pérez de Vargas su nepremostive prepreke protivnicima.

Hrvatski Luka Cindrić je osmi strijelac Barce u natjecanju s 39 golova (75 posto efikasnosti). Upravo on i Mem imaju najveće ugovore u klubu pa su ga se Španjolci voljni 'riješiti', no teško da će to uspjeti. Naime, Cindrić ima ugovor do 2025., u Kataloniji je zadovoljan, a drugi klubovi teško da imaju za platiti odštetu te razine. Doduše posljednjih je utakmica, osobio u Ligi prvaka, bio itekako koristan španjolskom prvaku pa im vjerojatno i nije teško palo što je još uvijek u njihovim redovima, osobito u prvoj utakmici protiv GOG-a kada je zabio osam golova.

Bit će ovo Barci 11. put da je u Kölnu na završnici, a do sada ukupno u Ligi prvaka ima 11 osvojenih naslova (1991. , 1996. , 1997. , 1998. , 1999. , 2000. , 2005. , 2011. , 2015. , 2021. i 2022. godine. Četvero ih je osvojeno u Kölnu u kojemu se završnica igra od sezone 2009./10.).

“Jedno je sigurno, jednom kada ga osvojite, poželite to ponovno osjetiti. Ostale tri momčadi žele isto, tako da će biti teško. Bilo je tako lijepo osvojiti ga prošle sezone nakon tog teškog finala. Rekli smo sami sebi na početku ove sezone da se želimo vratiti u Köln i ponovno ga osvojiti, treći put zaredom. To bi bilo veliko za nas, za navijače i za klub", rekao je Gonzalo Perez de Vargas koji bi dres Barce uskoro mogao zamijeniti onim Kiela.

Barcelona je već prošle sezone ispisala povijest postavši prvi klub koji je uspio obraniti naslov osvajača Lige prvaka, a ove sezone ima priliku dodati i treći uzastopni naslov i tako, logično, postati prvi klub kojemu je to pošlo za rukom.

S druge strane, njemačka momčad je pod trenerom Bennetom Wiegertom završila na gorkom drugom mjestu Bundeslige nakon što su se borili do posljednjeg kola, ali je Kiel ipak osigurao da slavlje bude u zebrastim tonovima. Magdeburžani su, osim toga, završili i kao drugi u skupini A Lige prvaka, a nakon toga srušili Wislu Plock. Time su ostvarili svoje prvo sudjelovanje u završnici glavnog europskog natjecanja, gdje su se vratili nakon 17 godina izbivanja. To nikako ne smije zavarati Španjolce budući da su upravo oni bili dva puta žrtve njemačkog sastava. Posljednji puta u finalu Super Globea (41-39) , nakon izborenih produžetaka.

Carlos Ortega ima sve igrače koji ispunjavaju uvjete za Final four, osim Aitora Ariña koji će biti odsutan zbog ozljede koljena. Autsajder iz Magdeburga se ove sezone dosta mučio s ozljedama, a vrlo je vjerojatno da dvije islandske zvijezde Gísli Kristjánsson i Ómar Ingi Magnússon neće biti na raspolaganju treneru Bennetu Wiegertu na Final fouru. Umjesto toga, povjerenje će dati Michaelu Damgaardu, Christianu O'Sullivanu , Matthiasu Muscheu i njihovom najboljem strijelcu Kayu Smitsu koji će biti odlučujući u polufinalu.

"Barca je jedna od momčadi s kojom se najteže susresti. Ali u svakom slučaju bilo bi to teško polufinale. Bit će to uzbudljiva utakmica. Naši su protivnici u posljednje dvije sezone pokazali da imaju momčad svjetske klase i po mom mišljenju oni su najveći favoriti za osvajanje. Prilika za osvajanje ovog turnira nam znači sve. Toliko godina samo gledamo ovaj događaj i konačno imamo priliku biti dio njega i igrati za trofej”, kaže Christian O'Sullivan.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

BarcelonaMagdeburgFinal FourEHF Liga prvaka

Ostale Vijesti