Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Mandić za Germanijak: "Znao sam da ću pokazati što znam kad dobijem minute. Ponude? Nešto se spominje, ali vidjet ćemo"

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 29.11.23. | 08:15

Tek mu je 21 godina, a već je strah i trepet protivničkih napadača. Baš takav će biti potreban Zagrebu i protiv Szegeda

Pred rukometašima Zagreba dvoboj je 9. kola EHF Lige prvaka, a u goste im dolazi viceprvak Mađarske - Pick Szeged. Dvoboj je na rasporedu danas u 18.45 sati u Areni Zagreb. Zagreb ovaj susret čeka s predzadnjeg mjesta u skupini i šest bodova na kontu, dok je Szeged iznad njih s tri boda više, od čega su dva zaradili upravo protiv Zagrebaša na svome terenu u ranije odigranom međusobnom susretu 27-26. Utakmici koja je, složit će se mnogi, trebala završiti barem u egalu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Szeged je neporažen od 4. kola, s tri pobjede i remijem, dok je Zagreb prošli tjedan izgubio u Kielceu 28-24, nakon što je kolo ranije s istim protivnikom remizirao kod kuće 22-22. Mario Šoštarić, igrač Szegeda treći je strijelac natjecanja s 51 golom, dok je Timur Dibirov dosad zabio 35 puta za Zagreb, čije je prvo ime među strijelcima. No, osim o napadu, puno toga ovisi i o obrani, a ona je na strani Zagreba. Oni su tu neprikosnoveni, a uz kapetana Jakova Gojuna kao doktora obrane, vrata čuva ljubuški div - Matej Mandić. Tek mu je 21 godina, a već je strah i trepet protivničkih napadača. Baš takav će biti potreban Zagrebu i protiv Szegeda. Razmazio je zagrebačku publiku s po 16, 17 obrana po utakmici. Ili da budemo egzaktni, 82 obrane ove sezone u Ligi prvaka (31%). Trenutno je s tim podacima četvrti golman Lige prvaka. Ispred njega su Thulin, Nielsen i Bergerud po broju obrana.

NAJBOLJA OBRANA LIGE PRVAKA

S obzirom na to koliko je naporno radio posljednje dvije godine u hrvatskoj metropoli da dođe tu gdje je, možemo reći da je ovaj njegov 'procvat' doista zaslužen.

"Došao sam tu prve godine pa prilagodba i to, bio sam dosta vezan za obitelj, bilo mi je dosta teško. Nakon toga se dogodila druga godina, bio sam puno ozlijeđen, cijelu godinu gotovo nisam igrao. Koliko god mi je to teško palo, toliko me izgradilo u glavi. Sada na sve to gledam drugačije. Ove godine sam dobio priliku. Odmah od prvog dana otkako sam došao na pripreme sam grizao, htio sam biti prvi golman, da uzmem minute. Znao sam da ako dobijem minute da ću svima pokazati tko sam i što sam. Sada kada sam je dobio, mislim da sam pokazao što znam", rekao je nam je Matej u razgovoru pa otkrio kako se za svaku utakmicu jednako sprema.

"Nemam nikakve posebne rituale, pomolim se prije utakmice pa što bude, haha. Za svaku se utakmicu pripremam više-manje isto. Dobijem video, promatram igrače, gledam kako pucaju, dođem na trening, probamo te šuteve, pokušam se prilagoditi. Na treningu zamišljam da je tamo netko iz te druge momčadi. Na utakmici isto tako gledam uvijek koji je igrač u igri koji nije."

I njegove sjajne obrane su prizašle iz same sjajne obrane ispred njega, najbolje obrane Lige prvaka ove sezone. Naime, Zagreb ima najjaču obranu od svih 16 momčadi u grupnoj fazi dosad, primivši tek 210 golova u prvih osam utakmica.

"Imamo odličnu komunikaciju, dogovore koje igrače nekada pustiti, da spajaju, da krilo puste, nekog vanjskog između 'jedan' i 'dva'. Sve to analiziramo i probamo prije utakmice, onda za vrijeme utakmice probamo je li ide ili ne. Za sada je stvarno išlo sve što je dogovoreno prije utakmice. Iz vanjskih šuteva blok mi odradi velik dio posla, što meni puno olakša."

Pomaže u tome sigurno i što je visok 205 cm, više nego li sam gol.

"Pomogne sigurno. Nije lako, pogotovo kada izađem igračima, kad vide mene ovolikog."

OSVETA SZEGEDU I POBOLJŠANJE PONUDA

Pick Szeged je porazio Zagreb u izjednačenom susretu nakon nekoliko grešaka Zagrebaša u završnici susreta. Kako se sada pripremiti za mađarske viceprvake?

"Sigurno bih izdvojio njihove vanjske igrače, imaju Stepančića, Bodu, Portugalca (Miguel Martins Soares, op.a), Bombač isto zna šutnuti koju. Više su šuterska momčad. Ali ne treba zanemariti ni druge pozicije. Pivoti su im isto odlični, tako da će biti teško."

Bila je to još jedna utakmica u kojoj se pokazala ta vječna boljka Zagreba - zadnje minute.

"Sigurno da je, teško nam je nakon svake takve utakmice. Spustimo glave u svlačionici, dignemo se, onda opet odigramo dobro i to je pozitivno, ali u Szegedu smo imali napad za neriješeno, 10 sekundi, na kraju smo bacili loptu u aut, onda smo u zadnjoj prilici napravili probijanje i tu je bio kraj utakmice. Dječje gluposti. Ali nadam se da ćemo sada u srijedu pokazati Szegedu tko smo i što smo i nadam se da se neće dogoditi opet takva nekakva greška."

Imate li kakve komunikacije s trenerom Šoštarićem?

"Iskreno, ne znam. Mislim da se on čuje s našim trenerom Andrijom. Osobno se ne čujem s njim jer imam svoga trenera Arijana, trenera golmana, tako da komuniciram više manje s njim što trebam, ostatak komuniciram s trenerom Andrijom."

Ne želimo biti zločesti prema Zagrebu, ali teško da netko još nije primijetio ove silne obrane i kvalitetu. Je li bilo već kakvih poziva za buduće suradnje?

"Bilo je nekih spominjanja već, ali vidjet ćemo što je najbolje za mene i moju karijeru", kraktko nam je, čak malo i nevoljko da nešto otkriva, rekao Matej.

Je li vas poremetila promjena termina?

"Nadam se da nije, vidjet ćemo u srijedu, haha", rekao je Matej uz širok osmijeh. A ne sumnjamo kako će sve ponude postati konkretnije ako nastavi s ovakvim obranama. No, osim za Aleksandru Prijović, porasla je potražnja i za ulaznice za ovu utakmicu.

"Nadam se da će biti baš dosta ljudi. Prošlu utakmicu je bilo sedam i nešto tisuća, a sada se nadam da će biti još više. Sigurno da daju vjetar u leđa, kada je tu puno ljudi, kada čuješ huk s tribina, to te ponese. Prvo mene, a nadam se i ostale igrače. Zbog toga i igramo, na kraju krajeva", zaključio je Mandić.

Ulaznice za ovaj susret možete preuzeti na blagajni Arene Zagreb kao i na maloprodajnim mjestima INA-e i Tifona.



Tagovi

RK ZagrebRukometna Liga prvakaPick Szeged

Ostale Vijesti