Action Images
Action Images

Lino Červar: "Kad bi slijedili moju ideju, imali bismo dan danas rezultate"

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 31.07.23. | 16:23

Nekadašnji hrvatski izbornik i dalje tuguje zbog načina na koji su mu se zahvalili u Savezu i pita se kako je to moguće

Bivši trofejni hrvatski rukometni izbornik i trener, Lino Červar, dao je intervju Lovorku Magdiću za Hrvatski radio, a u njemu je govorio o stanju u hrvatskom rukometu i sportu općenito te koje ideje on pozdravlja, a koje su po njemu potpuno besmislene u planu i cilju poboljšanja kompletnog stanja domaćeg sporta.

"Uvijek sam bio taktičar koji je u pripremama pazio na detalje za koje protivnici vode manje računa, a ti detalji dosta utječu na sportski rezultat. Kad bismo slijedili moju ideju, imali bismo dan danas rezultate. Međutim, netko želi biti veći od trenera pa smo se vratili u sustav igre koji igraju ekipe koje su objektivno bolje i imaju više potencijala u infrastrukturi i ulaganjima… Kod nas je nevjerojatni nesrazmjer ulaganja i očekivanja. Ne ulažemo ništa. Mislim da se moramo vratiti našoj kreativnoj igri jer se jedino tako možemo suprotstaviti drugima", rekao je pa pojasnio:

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Volim proaktivne obrane. To je ono što sam konstantno mijenjao kako bih mijenjao ritam i smatram da je to isto jedna kvaliteta koja se trenutno malo upotrebljava. Takav pristup u obrani volio sam jer takva obrana inicira promjene te se protivnik mora prilagođavati obrani, a ne suprotno. To više ne radimo. U tome je bila tajna svih naših uspjeha. Hrvatska može biti kompetitivna samo ako njeguje ono što odgovara mentalitetu naših igrača, a to je proaktivno djelovanje. To je bila tajna naših uspjeha te su u opstrukciji igre sve ekipe imale problema. Uz to, razvijao sam kreativnost u igri koja je i danas moderna", govori Lino.

Dotaknuo se i kraja svog rada u Savezu.

"To je bio vrlo nesretni igrokaz koji mi se namjestio. No, ono što je najbitnije jest da imam potporu građana. Došlo je do pucanja odnosa. Bilo je tako. Branio sam sve one trenere koji vole posao i koji se u njemu usavršavaju. Trenutak kad sam se osjećao ugroženo jest kad se smatralo kako ne treba pobjeđivati sa strukom i njezinim znanjem, nego treba imati nekih drugih sredstava. To nisam mogao prihvatiti. Nisam mogao prihvatiti da me se želi minimizirati. To ne dam nikome jer smatram kako je poštovanje iznimno važno, za to sam se borio. Osnažilo me što ljudi razumiju što sam napravio."

Zaključio je:

"Najviše mi je žao što su oštećena djeca i treneri koji su mogli od mene naučiti. Smatram kako smo radili dobar posao s mlađim kategorijama za koje sam uveo novi sustav igre (proaktivnu igru) te su sve selekcije igrale isto. To smo bili unijeli od 2002. do 2008. godišta koja bi s tom igrom donijela rezultate, međutim, to je naglo prekinuto. Tražio sam odgovore od krovnih organizacija HOO-a, resornog ministarstva sporta i turizma, ali i premijera da mi ponude odgovor zašto se jednog od najtrofejnijeg trenera smjenjuje i to na dan kada se treba obilježiti 20 godina od osvajanja svjetskog zlata u Lisabonu."

Cijeli intervju možete pročitati i poslušati OVDJE.


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Lino Červarhrvatska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti