Kako do polufinala? Hrvatska može i izgubiti od Francuske, ali se onda treba poklopiti dosta toga

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 21.01.18. | 00:59

Pobijedili smo večeras Norvešku, ali još uvijek smo dosta daleko od polufinala Europskog prvenstva.

Hrvatska je odličnom igrom pobijedila Norvešku i zadržala se u kombinacijama za polufinale Europskog prvenstva. Preostalo nam je još odigrati utakmicu protiv Francuske koja je na rasporedu u srijedu, a tada se igra i utakmica Švedska – Norveška koja će također odlučivati o konačnom poretku.

Trenutni poredak na tablici skupine I je takav da Hrvatska i Francuska imaju po 6 bodova, Norveška i Švedska po 4, a Bjelorusija i Srbija su bez bodova. Hrvatska i Norveška imaju utakmicu više od ostalih reprezentacija, a to će se anulirati u ponedjeljak kada igraju Francuska – Srbija te Švedska – Bjelorusija. Za očekivati je pobjede Francuske i Švedske pa ćemo u posljednje kolo ući s 8 bodova Francuske, po 6 Hrvatske i Švedske te 4 Norveške.

Što nam treba da bi osigurali prolazak u polufinale? Potpuno smo sigurni ako Francusku pobijedimo s tri pogotka razlike, ali postoje i druge opcije.

Za izračun je najvažnije uzeti ishod utakmice Švedska – Norveška. Ako pobijede Šveđani, oni bi imali 8 bodova pa mi moramo pobijediti Francuze da bi zatvorili krug s tri reprezentacije s po 8 bodova. Tada bi se gledala međusobna gol-razlika, a već sada se zna da bi Šveđani bili na 'minus 2' jer su od Francuske izgubili 23:17, a nas pobijedili 32:28. Ako bi Hrvatska pobijedila s 3 razlike, došli bi na 'minus 1' te bi tako Švedska ispala iz kombinacija, a Francuska i Hrvatska prošli dalje. Možemo proći dalje i s pobjedom od dva pogotka razlike, ali ne smijemo postići manje od 22 gola na toj utakmici.

Ako bi, pak, Norveška pobijedila Švedsku, onda bi Hrvatska mogla proći dalje i ako izgubimo od Francuske. No, Norveška bi morala pobijediti s točno četiri pogotka razlike s time da Švedska ne bi smjela zabiti više od 27 golova. Naime, ako bi svi imali istu gol-razliku, onda bi se gledao broj postignutih pogodaka u međusobnim omjerima. Mi smo u utakmicama protiv Švedske i Norveške postigli ukupno 63, a kako je Švedska (35) nama postigla više golova od Norveške (28), onda su nam Šveđani prvi konkurenti za sustizanje. Mogli bi oni postići i 28 golova, odnosno izgubiti rezultatom 28:32, a onda bi se gledala ukupna gol-razlika u skupini, a to trenutno ne možemo izračunati.

Zaključak je sljedeći – trebamo pobijediti Francusku s 3 pogotka razlike da ne razbijamo glavu oko ničega. Situacija je po nas povoljnije što u srijedu Švedska i Norveška igraju prije nas i Francuza pa će nam neke stvari biti jasnije.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaHrvatska 2018

Ostale Vijesti