Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska u drugom šeširu ždrijeba za Svjetsko prvenstvo

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 28.06.22. | 15:20

Preostalih šest sudionika Svjetskog prvenstva saznat ćemo nakon kvalifikacija Sjeverne Amerike i Kariba (1 predstavnik) koje su upravo u tijeku, odnosno, nakon završetka Afričkog prvenstva koje se održava od 11. – 18. srpnja u Egiptu. S tog natjecanja, doći će pet zemalja sudionica rukometnog Mundijala

Izvršni odbor Svjetske rukometne federacije odlučio je da će dvije pozivnice za Svjetsko prvenstvo rukometaša koje će se održati u Švedskoj i Poljskoj od 12. do 29. siječnja 2023. godine, dobiti Slovenija i Nizozemska. Tako je ovog trenutka poznato 26 sudionika tog natjecanja. Ždrijeb Svjetskog prvenstva održat će se 2. srpnja 2022. godine u Katowicama u 17.00 sati.

Nizozemska i Slovenija su propustile priliku da se izravno kvalificiraju na Svjetsko prvenstvo 2023. godine jer su poražene u doigravanju od Portugala i Srbije. Ipak, IHF je shodno velikom napretku koji je Nizozemska pokazala posljednjih godina i 10. mjestu na Europskom prvenstvu 2022. godine, odnosno jako vrijednim ostvarenjima Slovenije na velikim natjecanjima i snazi njezina rukometa, odlučio da će te dvije zemlje dobiti pozivnice. Shodno je to Pravilniku o natjecanjima koji kaže, ukoliko se ni jedna od reprezentacija iz Oceanije na plasira među pet najboljih na Azijskim igrama, Oceanija ostaje bez predstavnika.

Preostalih šest sudionika Svjetskog prvenstva saznat ćemo nakon kvalifikacija Sjeverne Amerike i Kariba (1 predstavnik) koje su upravo u tijeku, odnosno, nakon završetka Afričkog prvenstva koje se održava od 11. – 18. srpnja u Egiptu. S tog natjecanja, doći će pet zemalja sudionica rukometnog Mundijala.

IHF je odredio i četiri šešira za ždrijeb koji će se održati u subotu, 2. srpnja u Katowicama. Hrvatska je izgubila status nositelja i nalazi se u 2. potu.

Šešir 1: Danska, Švedska, Španjolska, Norveška, Island, Njemačka, Afrika 1

Šešir 2: Katar, Hrvatska, Belgija, Brazil, Portugal, Poljska, C. Gora, Sj. Makedonija

Šešir 3: Srbija, Mađarska, Argentina, Bahrein, S. Arabija, Afrika 2, Čile, Afrika 3

Šešir 4: Urugvaj, Afrika 4, Afrika 5, Iran, J. Koreja, Nizozemska, Slovenija

(EG)


Tagovi

Hrvatski rukometni savezSvjetsko prvenstvo u rukometu

Ostale Vijesti