Čudesni Palicka nakon velike drame gurnuo Švedsku u neočekivano finale sa Španjolskom!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 26.01.18. | 22:34

Dva velika iznenađenja u polufinalu Eura.

Nakon što je Španjolska u prvom polufinalu dana iznenadila i izbacila iz borbe za naslov Francusku, to je u drugom učinila i Švedska koja je bila bolja od reprezentacije Danske i nakon velike drame i produžetaka u zagrebačkoj Areni slavila 35:34.

Tako će se za zlato u nedjelju boriti Španjolska i Švedska, a favoriti natjecanja Danska i Francuska igrat će za broncu.

Švedska je odigrala odličnih 20 minuta prvog dijela, imala je pet razlike, ali do kraja nije zabila gol i na odmor je otišla s +2. U nastavku je Švedska još povećala prednost, Andreas Palicka, apsolutni junak utakmice, je radio „čuda“ i činilo se kako će Švedska sigurno do finala.

Dvije minute prije kraja bilo je +3 za Švedsku, no Danska je 40 sekundi do kraja zabila za -1, Švedi su pogodili stativu, a Lauge je Danskoj u doslovno posljednjoj sekundi donio produžetke u kojima je Švedska ipak bila bolja i na kraju slavila za veliko finale.

Ključ pobjede Švedske svakako je bio nevjerojatni Palicka koji je imao 20 obrana (39 posto), a danski golmani zajedno 11.

U prvom dijelu igralo se gol za gol, sve do sredine poluvremena kada su se Švedi serijom pogodaka odvojili na 12:8. Švedska je prvih 20-ak minuta odigrala stvarno odlično i u 22. minuti su imali 16:11. No, do kraj prvog dijela Švedska nije zabila, a Danska je zabila tri puta za konačnih 16:14 za Švedsku.

Danski igrači nisu bili pretjerano raspoloženi, njih samo četiri je u prvom dijelu postizalo pogotke od čega je Mikkael Hansen zabio šest, a Rasmus Lauge četiri, dok se, s druge strane, osam Šveđana upisalo u listu strijelaca.

U nastavak utakmice Švedska kreće vrhunski, zadržali su Dance sedam minuta bez pogotka kada je zabio Hansen, ali iz sedmerca. Danska je prvi pogodak iz igre u drugom dijelu zabila tek u 40. minuti! Na vratima Švedske briljirao je Andreas Palicka koji je sredinom drugog dijela bio na više od 50 posto obrana.

No, kvaliteta Danske polagano je dolazila do izražaja i kroz 10 minuta (u 49.) Danska je stigla na -1. Cijelo se vrijeme igralo gol, da bi Danska, koju je predvodio sjajni Hansen, uspjela uloviti Švedsku u 55. minuti.

Švedska je potom vratila prednost Mathiasa Zachrissona, a na drugoj strani Palicka brani novi zicer, za svoju 16. obranu na utakmici, što je iskoristio Zachrisson koji je pogodio za novo vodstvo od dva razlike, a Švedska je u posljednje dvije minute ušla s tri razlike.

Međutim, Danska se nije predala, a u završnici se odvijala prava drama. Lauge je brzo smanjio, a Lasse Sven 40 sekundi prije kraja smanjuje na -1. Švedska je imala napad, pogodila je stativu četiri sekunde prije kraja, a Danska je u posljednjoj sekundi preko Laugea uspjela zabiti za 28:28 i produžetke.

Prve produžetke dobila je Švedska 3:2, ponajviše zahvaljujući nevjerojatnom Palicki. U drugom produžetku Švedska je obranila prednost i izborila veliko finale protiv Španjolske.

Junak utakmice bio je Palicka s 30 obrana, ali i Zachrisson koji je zabio osam (8/12), od kojih pola u ključnim trenucima utakmice. Po sedam su zabili Ekberg i Jim Gottfridsson. Kod Danske najefikasniji je bio Hansen s 12 i Lauge s 11 pogodaka, no podbacili su golmani s ukupno 24 posto obrana.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Hrvatska 2018

Ostale Vijesti