Šest Zagrebačkih klubova udružilo je snage i pokrenulo projekt ˝First Clinch˝

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 04.11.22. | 11:54

Tajlandski boks vraća se u Zagreb!

Međusobna suradnja etabliranih klubova nakon dugih osam godina vraća tajlandski boks u zagrebačke dvorane. Ideja za projekt ˝First Clinch˝ proizašla je iz želje za promocijom sporta, podupiranjem mladih sportaša koji se na taj način još bolje pripremaju za natjecanja, kako u Hrvatskoj tako i ona međunarodna.

˝Nažalost tajlandski boks godinama je zanemaren kao sport u Zagrebu, a činjenica je da je baš on uvijek bio meka tajlandskog boksa. Što pokazuju mnogobrojni državni, europski i svjetski prvaci na amaterskoj i profesionalnoj razini“, naglasio je glavni trener i predsjednik kluba Muay Thai Academy, Sandrino Starčević.

First clinch zamišljen je kao druženje, trening, sparing, rad u parovima i učenja osnovnih tehnika tajlandskog boksa. Što uključuje udarce rukama, nogama, koljenima i laktovima te kako samo ime projekta kaže - klinč.

˝Ove susrete održavamo na mjesečnoj bazi, ali svaki put u drugoj dvorani. Razlog je vrlo jednostavan - svaki trener je specijaliziran za određeni segment ovog borilačkog sporta, a na polaznicima je da usavršavaju tehniku i proširuju znanje˝, izjavio je Zvonimir Lokner, trener kluba KTB Nikola Šubić Zrinski.

Poznavatelji tajlandskog boksa znaju da je riječ o iznimno teškom ˝stand up˝ borilačkom sportu. No najvažniji aspekti ove azijske vještine su poštovanje, čast i suosjećanje. Upravo toga ne manjka trenerima ovih šest zagrebačkih klubova koji su ambicije i potrebe svojih sportaša stavili na prvo mjesto.

˝Nas ne zanima privatni i politički interes, već nas vodi ljubav prema sportu i našim sportašima. Kako profesionalcima tako i amaterima koji vrijedno rade, treniraju, studiraju i ostvaruju vrhunske rezultate˝, naglašava Mario Košar, trener kluba Muay Thai Taksin.

A kako to obično biva nakon jednog uspješno pokrenutog projekta slijedi drugi. Tako se već nakon četiri druženja po Zagrebačkim klubovima rodila ideja da se u ožujku 2023. i Državno prvenstvo vrati u Zagreb.

˝Bit će to 22. Državno prvenstvo na kojem će sigurni smo neki novi klinci zabljesnuti poput naših Europskih i Svjetskih prvaka - Vite Košara, Ivana Bertića, Viktora Zamana, Emila Zoraja, te Hele i Mihovila Čužića˝, napominje trener kluba Bronx Gym, Jasmin Bajrović.

˝Vito i Ivan su izvrstan primjer aktualnih mladih sportaša koji svojim predanim radom i željom ostvaruju rezultate na Svjetskoj i Europskoj razini. Potvrđujući još jednom da u sportu, kao i bilo čemu drugom, rezultati dolaze iz teškog i dosljednog rada, ali naravno uz puno ljubavi˝ , nadodao je Aleksandar Pupac, trener kluba Spartan Gym.

Kao uvertira i priprema za prvenstvo, 12. studenog u Zagreb stiže legenda tajlandskog boksa - Sak Kaoponlek. Proglašen je borcem godine na Tajlandu 1995., osvajač je Lumpinee arene u Bangkoku 2000., što je najveća čast u životu jednog thai borca. Od 381 borbe ostvario je 100 pobjeda nokautom, a u dugoj karijeri broji samo 40 poraza.

˝On je borac kojeg je bilo gušt gledati. Zbog svoje raznolikosti repertoara udaraca dobio je naziv Black Spider. Kako samo ime govori borio se kao da ima više ruku i nogu. Njegov dolazak puno nam znači, a svi koji se priključe seminaru upoznat će se sa širokom bazom elemenata tajlandskog boksa, od klinča, borbe laktovima te nožnih tehnika", zaključio je Mario Valentić, bivši borac i trener kluba Tiger Gym.

Osim zagrebačkih klubova po zlata vrijedne savjete stići će i ekipa Osječkog kluba Bad Shadow. A dio ove priče možete biti i vi. Seminar se održava u dva termina, a sve dodatne informacije te prijavnicu možete pronaći na stranici OVDJE.



Tagovi

tajlandski boks

Ostale Vijesti