Pao je Ronnie

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 23.04.19. | 18:00

Pozivnica za sve ljubitelje snookera i one koji će to postati.

U sljedeća, nešto manje od dva tjedna, gledat ćemo creme de la creme snookera u engleskom Sheffieldu, gdje se natječe 16 nositelja protiv 16 nenositelja. Iako još gledamo susrete 1. kola, vidjeli smo toliko zanimljivosti da su i oni skeptični po pitanju atraktivnosti ovog sporta mogli spustiti gard. Krenimo redom.

Na turnir se plasiralo nikad više kineskih igrača - ekspanzija na kinesko tržište jedna je od glavnih značajki snookera u ‘novom dobu’ pod vodstvom kontroverznog sportskog promotora Barrya Hearna. O njemu više drugom prilikom, ovaj put se držimo samo Kineza. Ne onih koji grade stadione, nego breakove. Sveukupno ih je šest došlo u Crucible Theatre, od čega četvero debitanata, a vjerojatno potez kola imao je najiskusniji među njima, Ding Junhui. 32-godišnji alumni šangajskog Sveučilišta porazio je Anthonya McGilla nešto teže od očekivanog, 10-7, ali ovo je potez koji će se pamtiti iz tog dvoboja.

 

 

Bilo je još fantastičnih poteza u ostalim mečevima. Donedavni svjetski broj 1, Mark Selby, kojega je nedavno skinuo Ronnie O’Sullivan, muku je mučio sa Xintongom, ali mladi Kinez pao je pod pritiskom te ga je ‘Jester from Leicester’ fantastično riješio svojim poslovično perfektnim safety shotovima.

Branitelj naslova i jedan od legendi sporta, Mark Williams, više-manje neokrznut je prošao protiv Herr Flicka. Isprike Martinu Gouldu, ali sličnost sa jednim od protagonista nekada popularne serije s morem catchphrasea, Alo Alo, naprosto je zapanjujuća. S druge strane, 15. nositelj Stephen Maguire pobijedio je u praktički izgubljenom meču.  Nevjerojatnim flukeom - poljubac božice Fortune koji se dogodi kada igrač želi ubaciti jednu kuglu, ali pri promašaju ubaci drugu kuglu (dozvoljene boje) - izvukao je frame prilikom vodstva Pengfeija 9-7.

 

 

Ima toga još. Sjajni Neil Robertson, Australac koji od rođenja drugog djeteta igra u formi života i kojega je na posljednja četiri turnira uspio (dva puta) pobijediti samo O’Sullivan - i to u finalima – bio je na korak od ‘metle’ nad još jednim debitantom. Prvi Cipranin u povijesti Cruciblea, Michael Georgiou pri vodstvu Australca 9-0 uspio je uzeti jedan frame i spasiti se potpune blamaže. Ono što nije pošlo za rukom Robertsonu, već sutradan ostvario je Shaun ‘The Politician’ Murphy. Ne toliko obožavani Englez od strane Ronniejevih fanova, inače predstavnik udruge snookeraša, pomeo je 19-godišnjeg Honghaoa sa 10-0.  Murphy igra najgoru sezonu u svojoj karijeri, ali ovaj dvoboj mogao bi biti nagovještaj velikog povratka prvaka iz 2005. Godine. Usput budi rečeno, zanimljiv je podatak da je to prvi whitewash  na World Championshipu u posljednjih 27 godina. Posljednji kojemu je to uspjelo bio je John Parrott koji je 1992. godine u crnu knjigu snooker povijesti smjestio Eddieja Charltona.

Ipak, znamo svi zašto ste kliknuli na ovaj članak. Potpuno opravdano. Veliki Ronnie O’Sullivan, igrač koji je postao veći od sporta u kojem se natječe, kao povratnik na prvo mjesto svjetskog poretka u snookeru izgubio je u prvom kolu u Sheffieldu od amatera Jamesa Cahilla. Vrlo je izvjesno da ćemo u sljedećih nekoliko godina slušati o ovom 23-godišnjaku samo u superlativima jer, iako trenutno amater, već je upisivao pobjede nad Dingom i Selbyem. Jedna od tih pobjeda dogodila se 2014. godine, a Cahill je četiri sezone proveo kao profesionalac, prije nego je otišao s Toura prije dvije godine. Nakon tri kola kvalifikacija prošlog tjedna, postao je tako prvi amaterski snookeraš koji se plasirao u glavni ždrijeb World Championshipa, da bi na pitanje novinara koga želi u prvom kolu sa smješkom ispalio: “Ronnieja!”

I bi Ronnie, da se biblijski izrazimo. Već prvi frame mogla se osjetiti nervoza kod The Rocketa, međutim, nitko nije mogao očekivati pad peterostrukog svjetskog prvaka na prvoj stepenici. Pogotovo ne nakon ovakve sezone u kojoj je sa 43 godine na leđima osvojio 5 turnira od 11 na kojima je nastupio, a uzeo je i veliki UK Championship te igrao u finalu Mastersa. O opjevanom 1000. Centuryu već se naveliko pisalo, a o ovom velikanu nezahvalno je pisati prije nego završi karijeru jer u petom desetljeću života skida rekorde kao na traci.

Ipak, na ovogodišnjem prvenstvu ništa mu nije pomoglo. Nakon osvojene prve igre, Cahill je pokazao – sa blagim smješkom na licu, vidno uživajući u igri s velikanom – da ovdje nije došao biti statist-prolaznik u još jednoj medijski nabrijanoj priči za O’Sullivanovu crticu u bogatoj karijeri. Nakon odlaska na jednodnevni predah pri neočekivanom vodstvu Cahilla 5-4, očekivao se dolazak ‘novog’ O’Sullivana. To se uistinu i dogodilo, Ronnie se do jutra ošišao, ali njegova igra ostala je na istoj razini, dok je Cahilla nerijetko i sreća svesrdno pomazila.

“Osjećao sam se kao da stojim na olovnim nogama i da su mi ruke preteške. Ne tražim izlike, ali osjećam se previše iscrpljeno”, rekao je O’Sullivan po završetku meča, otklonivši mogućnost da se radi o problemima s mentalnim zdravljem: “Nije kraj svijeta. Nisam se dobro osjećao, i puno manje spavam u posljednje vrijeme, ali najvažnije je da mi je zdravlje u redu”.

Bilo je velikih iznenađenja i prije u  prvom kolu Sheffielda. Gubili su i Stephen Hendry i Steve Davis – dvojac koji jedini može stati u istu rečenicu s O’Sullivanom gledajući modernu eru snookera – ali nitko nije kao svjetski broj 1 izgubio od debitanta, i još k tome – uvjetno rečeno - i amatera. Međutim, ovaj poraz, mogao bi imati i pozitivnog utjecaja na snooker.

Iako je ispao poster boy i najbolji igrač svijeta u ovom sportu, turnir je toliko izjednačen, uzbudljiv i kvalitetan da može privući i gledatelje unatoč nedostatku glavne zvijezde. S obzirom da je O’Sullivan na zalasku karijere, snookeru je potreban i njegov nasljednik, a vidjet ćemo tek kroz par godina može li to biti Cahill, netko od kineskih novajlija ili pak netko od ostalih ‘domaćih Engleza’, na čelu s Juddom Trumpom.

U svakom slučaju, ovo je dovoljna pozivnica svim snooker-zaljubljenicima, i onima koji će to postati, da upale prijenos ili stream – makar i sa ruskim komentatorom u pozadini. Napetost se reže nožem u gromoglasnoj tišini Crucible Theatrea, a Vama pred očima prolazi već sada povijesno izdanje World Championshipa – a tek su tri puna dana za nama.

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

izdvajamoOstali sportoviSnookerRonnie O'Sullivan

Ostale Vijesti