REUTERS/Violeta Santos Moura
REUTERS/Violeta Santos Moura

Đoković se izjednačio s Federerom

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 26.12.23. | 14:54

Među deset najboljih su dvije sportašice

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković pobjednik je 66. izbora za Europsku sportsku osobu godine, koji od 1958. provodi poljska novinska agencija PAP.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U ovogodišnjem izboru je sudjelovala 21 nacionalna agencija s područja Starog kontinenta, a među njima je bila i Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA).

Za 36-godišnjeg srpskog tenisača ovo je peta pobjeda u ovom izboru (2011., 2015., 2018., 2021., 2023.), čime se izjednačio s dosadašnjim rekorderom, legendarnim švicarskim tenisačem Rogerom Federerom.

Đoković iza sebe ima jednu od najboljih sezona u karijeri, u kojoj je osvojio tri Grand Slam trofeja (Australian Open, Roland Garros, US Open) i izgubio finale Wimbledona u pet setova od Španjolca Carlosa Alcaraza. Trijumfom na završnom turniru sezone, ATP Finalu u Torinu, Đoković je po osmi put u karijeri godinu završio na prvom mjestu pojedinačne ATP ljestvice.

Đoković je osvojio 178 bodova, 28 više od drugoplasiranog, trostrukog svjetskog prvaka u formuli 1 Nizozemca Maxa Verstappena. Treće mjesto je osvojio svjetski rekorder i svjetski prvak u skoku motkom Šveđanin Armand Duplantis s 86 bodova.

Među deset najboljih su dvije sportašice: najbolja tenisačica svijeta Poljakinja Iga Šwiatek, prošlogodišnja pobjednica ovog izbora, završila je sa 72 boda na šestom mjestu, dok je nizozemska atletičarka Femke Bol, svjetska prvakinja na 400 m prepone i svjetska dvoranska rekorderka na 400 m, s 49 bodova osvojila osmo mjesto. 

66. PAP-ov izbor za Europsku sportsku osobu godine

 1. Novak Đoković (SRB/tenis)           178 bodova

 2. Max Verstappen (NIZ/formula 1)      150

 3. Armand Duplantis (ŠVE/atletika)      86

 4. Erling Haaland (NOR/nogomet)         80

 5. Nikola Jokić (SRB/košarka)           74

 6. Iga Šwiatek (Polj/tenis)             72

 7. Johannes Thinges Boe (NOR/biatlon)   51

 8. Femke Bol (NIZ/atletika)             49

 9. Marco Odermatt (ŠVI/alpsko skijanje) 44

10. Jonas Vingegaard (DAN/biciklizam)    40

...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.


(Hina) 


Tagovi

Novak ĐokovićRoger FedererMax VerstappenIga SwiatekFemke BolArmand DuplantisErling HaalandNikola JokićMarco OdermattJonas VingegaardJohannes Thinges Boe

Ostale Vijesti