REUTERS/Eva Plevier
REUTERS/Eva Plevier

FIA drastično povećala kazne za vozače i momčadi: “Što treba napraviti za milijun eura kazne?”

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 20.10.23. | 15:37

Odluka krovne automobilističke federacije je šokirala vozače Formule 1.

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) je na sastanku Svjetskog vijeća moto sporta objavila službene kalendare za Formulu 1 i WRC natjecanja iduće godine, ali i donijela odluku o povećanju novčanih kazni za vozače i momčadi.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

FIA je uvećala maksimalne kazne sa sadašnji 250.000 do čak milijun eura.

"ISC je prethodno odredio da maksimalni iznos kazne koju mogu izreći redari iznosi 250.000 eura. Ovaj iznos nije revidiran niti mijenjan najmanje zadnjih dvanaest godina i ne odražava trenutne potrebe moto sporta, pa je Svjetsko vijeće stoga odobrilo ažuriranje ove maksimalne granice," objavila je FIA.

Za sva ostala FIA Svjetska prvenstva maksimalna kazna je podignuta na 750.000 eura, a na sva druga FIA prvenstva, kupove, trofeje ili serije na 500.000 eura.

Odluka krovne automobilističke federacije je šokirala vozače Formule 1. Vozač Mercedesa i direktor Udruženja vozača (GPDA) George Russell smatra da su maksimalne kazne "smiješne" s obzirom na to da vozači često ne zarađuju ni blizu tog iznosa.

"Mi samo želimo transparentnost, kazne su ionako van kontrole. Max Verstappen je kažnjen sa 50.000 jer je dirao bolid. Lewis Hamilton je kažnjen s 50.000 zbog prelaska staze uživo u Kataru. Čini se kao da su ovi brojevi izvučeni iz zraka. Kada se događa mnogo velikih globalnih problema i toliko siromaštva diljem svijeta, kako federacija može samo izmisliti ove šesteroznamenkaste, sedmeroznamenkaste kazne?," kazao je Russell.

"Nemam pojma što zaslužuje kaznu od milijun eura," rekao je Charles Leclerc iz Ferrarija, prenosi BBC.

Svjetski prvak Max Verstappen osvrnuo se na kaznu koju je dobio jer je dodirnuo stražnje krilo Hamiltonovog bolida na Velikoj nagradi Brazila 2021.

"Ako je dodirivanje stražnjeg krila 50 tisuća dolara, volio bih znati koliko je milijun", rekao je Nizozemac.

Dvostruki svjetski prvak Španjolac Fernando Alonso iz Aston Martina rekao je da bi kazna od milijuna eura bila neprikladna.

Svjetsko prvenstvo formule 1 nastavlja se 22. studenog Velikom Nagradom SAD u Austinu.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina) 


Tagovi

WRCFormula 1FIAMax VerstappenCharles LeclercGeorge Russell

Ostale Vijesti