Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Znači li Dalićevo napozivanje Jedvaja njegov konačan kraj u reprezentaciji?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 27.10.20. | 10:59

Je li hrvatski izbornik dobro postupio i smatrate li da Jedvaj zaslužuje biti dio Vatrenih?

Na Maksimiru su uvijek znali kako 'nabrzaka' zaraditi veliki novac na igraču koji, skoro pa ni kriv ni dužan, postane jedan od klupskih projekata. Dobro, reći 'ni kriv ni dužan' možda zvuči malo grubo, ali činjenica je da mnogi koji su u dresu Dinama puno obećavali te se od njih očekivalo puno toga, svojim odlaskom u inozemstvo nisu napravili sve ono što su im stručnjaci i oni koji su ih kupovali tada predviđali.

Napravili su to s Tinom Jedvajom kad je on otišao u Romu, ista stvar dogodila se u slučaju Joze Šimunovića, Ante Ćorića, Alena Halilovića, Borne Sose, Josipa Brekala... Mnogo je onih koji su stigli do prve momčadi, pokazali svoj potencijal, i onda, taman kad su trebali postati nositelji Modrih, zaradili bi unosan transfer u inozemstvo.

Jasno, nisu samo spomenuti igrači primjer takve uređivačke politike u Maksimirskoj 128, ali budući da su oni nekako 'najsvježiji' primjeri, pokazuje se kako mnogi od njih i nisu baš napredovali otkako su otišli.

Jedini koji se nikako ne uklapa u cijelu priču je Josip Brekalo. Za njega već sada možemo reći kako je jedan od velikih uzdanica Zlatka Dalića. Nema još ulogu sigurnog startera među Vatrenima, ali jednog dana kad Ivan Perišić kaže svoje konačno zbogom 'kockastom' dresu, njegova zamjena stoji spremna poput napete puške.

S druge strane, ona prvi koji je naveden, Tin Jedvaj, trebao je biti netko tko će s vremenom postati središnja figura obrambene linije hrvatske reprezentacije. Iznimno brz i skočan, dobro čita igru, nije 'luda glava'... Dojam je kao da je imao/ima sve potrebno da bude vrhunski branič. Ipak, njegove igre sve su samo ne konstantne, njegova uloga u svakom od klubova nakon Dinama nije bila ona startera, a jedini put kad se 'koliko-toliko' ustalio u početnih 11 bilo je prošle sezone kad je bio na posudbi u Augsburgu.

Iako je najlakše prozvati igrača, nije ni Jedvaj baš isključivi krivac za svoje loše igre. Prvo je stoper pa je bek, onda odjednom igra u formaciji s tri stopera pa se vrati u momčad gdje igraju dva... Stalno nešto.

Istu stvar imao je i u reprezentaciji. Doduše, Vatreni skoro pa nikad nisu igrali s trojicom u zadnjoj liniji, ali činjenica da još uvijek ne znamo što je Jedvaj - stoper ili bek - dovoljno govori o tome kako i zašto on nije (barem zasad) napravio sve ono što su mu predivđali kad je prije sedam godina napustio Maksimir.

Otpisati nekoga tko ima samo 24 godine pomalo je zločesto, ali s druge strane, dojam je takav da Zlatko Dalić u ovom trenutku ima bolje igrača na rapsolaganju od Jedvaja. Čak i oni mlađi koji dolaze, potput primjerice Šutala, Uremovića, Pongračića sada imaju malu (ili veliku) prednost nad igračem koji je bio predodređen da postane nositelj obrambene linije. Ćaletu-Cara nećemo ni spominjati...

Jedvaj je osvajač svjetskog srebra, igrao je na Euru 2016. godine. Zanimljvo, u inozemstvo se otisnuo kao bek, a na oba prvenstva pozvan je kao rezervni desni bek.

Njegova najbolja utakmica, ne samo u dresu reprezentacije, već u dosadašnjoj karijeri, bila je ona protiv Španjolske u Ligi nacija. Slavlje na Maksimiru, pobjeda rezultatom 3:2, Jedvajeva dva pogotka... A igrao je lijevog beka! Skoro pa nevjerojatno.

Zlatko Dalić uglavnom ga je koristio na mjestu desnog beka, ali Jedvaj svoje ime nije vidio na jučerašnjem popisu za nadolazeće reprezentativno okupljanje. Jednostavno, Dalić sada ima bolje od njega na raspolaganju. Uremović, baš poput Jedvaja, nije bek, ali je to mjesto zakrpao puno bolje nego li je to radio današnji igrač Apotekara. Naravno, obojica su tu samo na privremenom radu dok se ne vrati Šime Vrsaljko, ali zbog kroničnih problema s ozljedama, upitno je hoćemo li njega više uopće više ikada vidjeti među Vatrenima. 

To što Dalić ovog puta nije pozvao Jedvaja ne mora značiti njegov konačan kraj u reprezentaciji, ali nema nikakve sumnje da ga je hrvatski izbornik na ovaj način odlučio malo 'razdrmati'. Kod nekoga to upali, kod nekoga ne, sve je stvar osobe i karaktera, ali Jedvaj nešto mora mijenjati ukoliko i dalje misli biti dio Vatrenih. 


Tagovi

Tin JedvajZlatko DalićHNSHrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaBayer Leverkusen

Ostale Vijesti