ŽELJKO VELA: Najbolji i najgori

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 20.11.17. | 14:50

Ovotjedna kolumna Željka Vele posvećena je najboljem i najgorem pojačanju ovog ljeta u Premiershipu.

U nedjeljnom ogledu Watforda i West Hama, na suprotnim stranama našli su se igrači koji su po svojim nogometaškim vrlinama i pozicijama na kojima igraju poprilično slični. No, bitna stvar koja ih u ovom trenutku razlikuje jest što je jedan od njih kandidat za najbolje pogođeno ljetošnje pojačanja, a drugi, baš obrnuto, favorit za najgori transfer sezone. Vjerojatno ste već pogodili, riječ je o Richarlisonu i Arnautoviću.

Iako je Watford krajem srpnja za njega platio nemalih 12 milijuna eura, transfer Richarlisona de Andradea iz Fluminensea na Vicarage Road prošao je relativno neopaženo. Bilo je to ljeto u kojem su se igrači kupovali za sulude cifre. Čak je i poslovično nerastrošni Watford za napadača Grayja iz Burnleya iskeširao klupski rekord od skoro 21 milijun eura, pa je iz tinejdžerskih godina tek izašli Brazilac u klupske prostorije ušetao medijski poprilično tiho. Osam golova, koliko je prethodnu sezonu zabio u brazilskoj ligi, bili su mu solidna preporuka, no tek se trebao dokazati na novoj pozornici. U prvom kolu, protiv Liverpoola, počeo je na klupi. Ozljeda Pereyre na startu drugoga dijela otvorila mu je priliku predstaviti se u velikoj utakmici. Ušao je tada i do danas više nije ispao iz startne postave.

Richarlisonove vrline mogle bi se dugo nabrajati. Brz je i prodoran. Kad se na to nadoveže poslovično sjajna brazilska tehnika, dobivamo silno konkretnog krilnog napadača kod kojega je malo praznog hoda. Svaku akciju živi i igra 100 posto. Nogometno je bezobrazan, pozitivno prgav, žilav i čvrst, vidi se da traži duel i neće ustuknuti pred protivnikom. Uostalom, već je doživio i preživio da mu diler droge drži pištolj uperen u glavu jer ga je zamijenio za konkurenta u poslu, pa tko bi se onda bojao nekog tamo beka? U 12 kola Premiershipa postigao je 5 golova i triput asistirao. Statistika bi bila i nabildanija da u utakmici protiv Chelsea nije promašio 2-3 mrtvaca, ali junak naše priče tek je u svibnju navršio 20 godina. Kad još malo dozrije, doći će i mirnoća.

Naravno da sve ovo nije prošlo neopaženo od skauta većih klubova. Nakon samo 11 kola na Otoku, Tottenham je pokucao na Watfordova vrata i priupitao „Pošto Richarlison“? Prema zadnjim vijestima, u utrku će se uključiti i Chelsea, a sigurno i još ponetko. Inače, dečko još nije zaigrao za seniorsku reprezentaciju Brazila, a ostane li u ovakvoj formi, bio bi zločin ne voditi ga na SP. Zapravo, ne umiješa li se u cijelu priču neki „ćuk u glavi“, ne opije li ga ples milijuna i ne počnu li ga (kao mnoge zemljake u bližoj i daljoj prošlosti) više od nogometa zanimati žene, tulumi i piće...ne vidim načina da Richarlison ne postane top top igrač.

A ostane li samo „vječni talent“, onda će njegova priča biti još sličnija Marku Arnautoviću. Austrijski reprezentativac srpskih korijena odavno je prestao biti „samo jedan od igrača“. Ne, kad je Arnautović na terenu onda ga sigurno i primijetiš jer ima onaj čuveni nogometni sastojak koji se počesto definira kao „ono nešto“. Ali, stalno nedostaje i „ono drugo nešto“, žig konačne potvrde, konstantnost i stabilnost, kako igračka tako i mentalna.

Arnautovića je prošloga ljeta Slaven Bilić uspio dovabiti iz Stokea. Transfer težak startnih 20 milijuna, s bonusima može narasti do 25. Najskuplji u povijest „Hammersa“. Trebao je biti „jackpot“ prijelaznog roka koji je u svlačionicu West Hama doveo još i Harta, Zabaletu i Chicharita. E sad, osim djelomično Meksikanca, nijedno od spomenutih pojačanja nije se baš iskazalo. Naravno, kad je loše, što si skuplje plaćen to ti je i veći krimen. Od Arnautovića se očekivalo da svojom prodornošću, driblingom, snagom na granici robusnosti i dakako, realizacijom, pokrene momčad. Umjesto toga, u prvom nastupu (United 0:4) bio je nevidljiv, a u drugom (Southampton 2:3) isključen zbog nabijanja Stephensa na lakat. Krivi početak vrijeme za sada nije ispravilo. Ne ide nikako, gostovanje kod Watforda ogledni je primjer njegove sezone. U trenucima dok se lomila utakmica promašio je nepromašive prilike, pa se onda ozlijedio u naizgled običnom startu. Nula golova, nema ni asistencija. Samo peh do peha, a West Ham u zoni ispadanja.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Željko VelakolumnaizdvajamoMarko ArnautovićRicharlison

Ostale Vijesti