Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Zdravko Mamić: "Novi stadion treba nositi Ćirino ime, bio je najznačajnija osoba u povijesti Dinama i jednim potezom je bacao Hrvate u delirij"

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 08.02.23. | 11:26

Nakon tužne vijesti o smrti legendarnog Miroslava Ćire Blaževića, svoja sjećanja na njega je evocirao za naš portal i Zdravko Mamić. "Uvreda je za zdrav mozak Ćiru zvati trenerom. On je bio puno više od toga", rekao je između ostalog

"Znam zašto me zovete...", bio je početak razgovora sa Zdravkom Mamićem. A nisu razlog posljednje epizode bitke za prijestolje u hrvatskom prvaku. Nazvali smo ga da porazgovaramo o tužnoj vijesti, o smrti legendarnog trenera, izbornika i neponovljive persone u ne samo nogometnoj nego i cjelokupnoj javnoj sferi Hrvatske, ali i šire, Miroslava Ćire Blaževića. Trener svih trenera napustio nas je tek dan, odnosno, dva prije svog rođendana, u 88. godini života nakon bitke s teškom bolešću.

"Kada sam se probudio i vidio tu vijest na mobitelu, ne mogu vam opisati taj lom moje duše...", rekao nam je Mamić pa dodao:

"On je bio moj uzor, čovjek od kojeg sam strahovito puno naučio. Najinteligentniji i najšarmantniji čovjek kojega sam ja ikada upoznao. On je najznačajnija osoba u 112 godina povijesti Dinama. Nije tu stvar rezultata, bilo je tu velikana, igrača, trenera, ali baš zato sam i iskoristio riječ značaj. On je jednim pokretom ruke bacao tisuće Hrvata u trans i delirij."

Mislite na stisak šake pri izlasku na Maksimir '82.?

"Tako je. Stisnuta šaka visoko. To je bila godina kada je meni postao vjenčani kum."

Iako ste bili kumovi, znali ste i s njim imati otvorene prepirke.

"On je bio osoba s nezabilježenim šarmom. On je točno znao što osoba želi čuti i to bi rekao. Uljepšao bi toj osobi dan, činio je ljude sretnima. Nakon razgovora s njim odete i vi sretni jer ste razgovarali s njim, a on ode sretan što vas je razveselio. On je zaposlio grad ljudi, da ne kažem tisuće operacija, smještaja u bolnice, upise na fakultete, rješavanja bankovnih kredita... Bio je osoba koja je jednom rečenicom otvarala i zatvarala vrata institucija Republike Hrvatske."

Koja je to rečenica?

"On bi nabavio broj osobe koja mu treba, nazvao bi i rekao - Ovdje Ćiro Blažević, ako vam to što znači. Ta osoba s druge strane bi odmah rekla: Izvolite gospodine Blažević, kako vam možemo pomoći, što možemo učiniti."

Možemo li reći da je Ćiro bio daleko više od trenera, da je bio svojevrstan pokret sam za sebe? I oni koji su ga mrzili povremeno, na kraju bi ipak priznali da je poseban, unikatan. Na kraju svega, ipak je imao velike simpatije i ljubav naroda.

"Uvreda je za zdrav mozak Ćiru zvati trenerom. On je bio puno više od toga. Pa recite mi postoji li još neka osoba koja je u isto vrijeme bila deklarirani Hrvat i HDZ-ovac, a u isto to vrijeme bila na listi Pupovca i SDSS-a, a da zbog toga nije bila linčovana? To je bilo simpatično svima kada je on u pitanju. Pa gdje to ima, recite mi. Mislim da se Grad Zagreb, Hrvatska i Dinamo na poseban način moraju odužiti Ćiri."

Mislite li da mu trebaju dići spomenik?

"Apsolutno. Mislim da se ulice i trgovi, ne samo u Zagrebu nego i šire, trebaju zvati po Ćiri Blaževiću. Mislim da se novi stadion treba zvati po Ćiri Blaževiću, iako sam do sada mislio da se treba zvati po predsjedniku Mirku Barišiću. Barišić je napravio puno toga za Dinamo, baš kao i Ćiro. Tu su mi negdje po zaslugama, ali eto, nakon ovih posljednjih epizoda u Dinamu, Barišić mi je malo pao u tom promišljanju, teško mi je odlučiti se, ali mislim da se treba zvati po Ćiri."

Ako mu Zagreb ne podigne spomenik, hoće li to učiniti Dinamo? Recimo na novom stadionu.

"Mislim da treba, iako se mene ne pita. Ali mogu reći da sam se jutros čuo s Vlatkom Peras koja mi se javila s tom tužnom vijesti i siguran sam, poznavajući nju, da će ona napraviti sve da Ćiro bude pokopan u Aleji velikana", zaključio je Mamić.



Tagovi

Zdravko MamićGNK Dinamo

Ostale Vijesti