Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Zbornaja komanda i Vatreni: Burna povijest međusobnih ogleda s Rusijom

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 30.08.21. | 18:20

S Rusima smo, otkako je samostalnosti, u četiri utakmice prošli pravi emocionalni rollercoaster

U srijedu, s početkom u 20:45, Vatreni će na stadionu Lužnjiki odigrati petu po redu utakmicu protiv reprezentacije Rusije otkako je samostalnosti. Ovog puta se s Rusima susrećemo u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Kataru, no, prije nego se prepustimo najavi prvog od dva susreta koji nas čekaju do kraja godine protiv Zbornaje, moramo zaviriti u prošlost. S Rusijom i Rusima imamo burnu povijest, a kultno četvrtfinale iz Sočija je samo šlag na tortu ove duge nogometne priče.

Na samom početku, moramo zakoračiti više od desetljeća u prošlost. Bila je to 2006. godina, krenule su kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a nas je u ždrijeb smjestio u skupinu E upravo s Rusijom, ali i Andorom, Estonijom, Makedonijom, Izraelom i najbitnije, Engleskom.

(2.85) RUSIJA (3.10) HRVATSKA (2.60)

Naš prvi, inauguralni sraz s Rusima odigran je u rujnu 2006. godine u Moskvi. Vatrene je tada vodio Slaven Bilić a Ruse Guus Hiddink. Bilo je to svojevrsno prijelazno razdoblje za Vatrene. Nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj ovaj kvalifikacijski ciklus je poslužio kao priprema za dolazak srebrne generacije koja će prvo ispasti od Turske na istom tom EURO-u, a potom, točno deset godina kasnije, doći do finala Svjetskog prvenstva koje je održano upravo u Rusiji.

Vatreni su tog popodneva odigrali 0:0. Nije utakmica bila za pamćenje. Dapače. No, prije utakmice je bilo itekako burno, barem tu u Zagrebu. Uoči odlaska na put, trio Balaban, Srna i Olić je odlučio malo “zapaliti” u provod u noćni klub. Završilo je uz pucnjavu ispred istog lokala, a trio je suspendiran za utakmicu od strane Bilića. Srećom, nismo izgubili zbog njihovih izostanaka.

Iduće godine, taman pred početak kalendarskog ljeta, Rusija je stigla na Maksimir i u manje više istom sastavu ponovila 0:0 iz Moskve. Olić i Srna su svoje grijehe iz noćnog izlaska “isplatili”, no ni njihova prisutnost na terenu nije bila dovoljna da ih pobijedimo. Opet 0:0

Mi smo ubrzo osigurali svoj odlazak na Europsko prvenstvo, i posve neopterećeni stigli u London odmjeriti snage s Engleskom. Njima je pobjeda bila imperativ, Bilić boysi su pak došli posve rasterećeni i na kraju pobijedili s 3:2. Engleska je ispala, Rusija profitirala i doslovce odlučila nagraditi naše igrače automobilima kao znak zahvalnosti za pobjedu koja je Ruse gurnula na EURO gdje su stigli do polufinala.

Pretposljednji susret je odigran u Rostovu 2015. godine kao priprema za EURO u Francuskoj. Hrvatska je prijateljski ispratila domaćina s 3:1, ali detalj koji je zasjenio pobjedu je svakako bolan oproštaj Ivice Olića od reprezentacije. Ola i tadašnji izbornik Čačić su se rastali na ružan način, izbornik je na poluvremenu poslao Olu na zagrijavanje, i onda ga na kraju nije niti uveo. Točnije, planirao ga je gurnuti u igru na par minuta što je on odbio.

Tri godine kasnije, posljednji i najvažnniji dvoboj, onaj iz četvrtzavršnice Svjetskog prvenstva. U Sočiju smo se dugo nadigravali s Rusima, na kraju je sve odlučeno lutrijom jedanaesteraca gdje su Vatreni bili spretniji i tako se lansirali u orbitu prolaskom u polufinale. Ostalo je povijest.

(2.85) RUSIJA (3.10) HRVATSKA (2.60)

Prekosutra nas čeka bitan dvoboj, no definitivno ne i najbitniji. Rusi su u krizi, tek su krajem prošlog mjeseca uposlili Valerija Karpina kao izbornika. Ostaje na klupi do kraja ciklusa, a paralelno mora voditi i Rostov. Vatreni su pak kudikamo mirniji, a Dalić ima priliku s ponešto drugačijim sastavom izaći na teren i uigrati reprezentaciju bez ozljeđenog Luke Modrića.

Bilo kako bilo, s Rusijom i Rusima nam nikada nije bilo dosadno, pa tako neće biti ni u srijedu.



Tagovi

Rusija 2018HrvatskaIvica OlićBoško BalabanDarijo SrnaSlaven BilićGuus HiddinkRusija

Ostale Vijesti