Damir Spehar/PIXSELL
Damir Spehar/PIXSELL

Zaustavi se vjetre: Slaven upisao važna tri boda, Marinin ligaški prvijenac donio pobjedu Farmaceutima (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 17.12.21. | 19:30

Solidna utakmica na gradskom stadionu u Koprivnici počastila nas je s tri gola i nekoliko sjajnih pokušaja, vjetar nije smetao

Kraj je pred vratima.

Doduše samo onaj privremeni, jer se HNL vraća već u veljači kako bi dao odgovor na pitanje koja momčad je najbolja u Hrvatskoj. Današnji susret Slavena i Lokomotive nije imao pretjerani rezultatski značaj jer su oba tima trenutno “sigurna” na svojoj osmoj, odnosno šestoj poziciji. 

Slaven je danas ganjao pobjedu kako bi preskoćio Puljane i postao osmi, s jednim bodom više od Istre 1961, dok Lokosi vrijedno skupljaju bodove kako bi pokušali ugroziti Goricu. Danas je na gradskom stadionu u Koprivnici voda ipak otišla na mlin Farmaceuta koji su uzbudljivom susretu s nekoliko pravih uzbuđenja slavili rezultatom 2:1, junak domaćih je Mario Marina koji je zabio svoj HNL prvijenac u najboljem mogućem trenutku za Slaven Belupo.

Da ćemo danas gledati sjajan nogomet najavio je domaći Hansel Zapata več u devetoj minuti. Kolumbijac je prihvatio loptu prsima te iz voleja opalio tzv. parabolu koja je prebacila nemoćnog Santinija, no na tugu svih prisutnih gledatelja, lopta je odsjela na gredi pa smo ostali zakinuti za ono što bi gotovo sigurno bio gol kola.

Slaven je općenito bolje ušao u susret. Imali su pravu, “domaćinsku” inicijativu, tražili su rješenja i put do Santinija. Krstanović se hrvao s Mersinajem, a Zapata je, iako nominalno igrač sredine terena s Caimacovom, danas opet pokazao kako može biti najopasniji pojedinac na terenu.

Što se tiče Lokomotive, na njihovu prvu priliku smo čekali do 25. minute kada je ovosezonski debitant Stojković iz okreta zapucao s ruba šesnaesterca. Sušak je pravovremeno intervenirao i zaustavio pokušaj. Kako je odmicao prvi dio susreta, bili smo uvjereni da će Hansel Zapata, točnije njegov pokušaj iz devete minute biti najupečatljiviji trenutak prvog dijela.

Slaven je lagano dominirao i tražio pogodak, no valja pohvaliti Silvija Čabraju koji je dobro uigrao stopere i bekove svoje momčadi. Cipetić i Milićević su svakako dodana vrijednost Kačavendi pri napadačkoj tranziciji, i kao takvi su možda i najbolje što Lokomotiva ima ako izuzmemo Dabru i Kačavendu.

Što se Slavena tiče, oni su prije ključnog momenta prvog poluvremena jedanput zaprijetili preko kombinacije Zapata – Krstanović, no veteran HNL-a nije bio precizan. I baš kad je Dario Bel bio spreman poslati igrače na odmor, stiže nam ključan trenutak prvog dijela.

Zapata je pucao, Soldu je lopta pogodila u koljeno i potom se odbila u njegovu ruku koja je u tom trenu stajala u tzv. “neprirodnom” položaju. Sudac je pogledao VAR snimku i pokazao na bijelu točku. S nje je, kao i uvijek, neumoljiv bio HNL rekorder Ivan Krstanović koji spremno napada Igora Cvitanovića na popisu najboljih strijelaca HNL-a svih vremena.

S 1:0 se otišlo na odmor. Slaven je ostavio bolji dojam, bili su opasniji, okomotiji i općenito  je izgledalo kako je 1:0 najpošteniji rezultat nakon prvog dijela. Na kraju se ispostavilo da je slavlje bilo kratkog vijeka, Lokosi su se vratili čim su izašli na travnjak, ekspresno, poput kakve brze lokomotive, izjednačili na 1:1.

Aliyu je poslao dugu loptu koja pronalazi Marka Dabru u prirodnom položaju, smještenog “u društvu” dva stopera koji su imali jasan zadatak, a to je ne dopustiti da se Marko razmaše. Ovog puta nisu baš najbolje pokrili bivšeg napadača BSK Bijelo Brdo, a on je iskoristio tih nekoliko centirmetara kako bi sigurno i nemilosrdno, iz prve, zabio svoj osmi pogodak sezone za izjednačenje.

Nakon primljenog pogotka, utakmica je stala. Slaven nije prihvaćao 0:0 kao konačni rezultat, ali im je zato 1:1 izgledao kudikamo primamljivije. Treba biti pošten i naglasiti kako je cijeli utakmicu u Koprivnici puhao jaki vjetar što je smetalo igračima, osjetilo se da gali preciznosti u pas-igri. Iz takve vjetrovite gužve moramo spomenuti pokušaj Laušića čiji udarac je preusmjerio Zapata da bi doslovce lopta bila skinuta s crte, a ni van Bruggenov pokušaj s odbijanca nije bio loš.

Kako su minute odmicale, tako su i sve češći prekršaji rascjepkali igru i tako malo unazadili dobar dojam koji su igrači ostavili u prvih sat vreman nogometa. Dario Bel je mogao dati crveni karton Malešu nakon drubog starta na Caimacovu, no Osječanin mu je pogledao kroz prste i ostavio ga u igri. Kad već nije pocrvenio Maleš, Bel je dao žuti Zekiću zbog opetovanih prigovora.

Činilo se da vjetar neće dopustiti Slavenu gol vrijedan tri boda, no to se na kraju ipak dogodilo. Domaćin je stvorio gužvu iz koje je pao sudbonosni pogodak za pobjedu, pa možemo slobodno reći da je Slaven zasluženo upisao tri boda jer je izazvao sreću, što je danas bilo dovoljno za tri boda. Za sve je kriv Santini kojem je lopta ispala iz ruku nakon ubačaja Caimacova. Lopta se poput flipera odbijala sve dok nije stigla do Marine koji gađa za 2:1 i oduševljenje prisutnih.

Do kraja utakmice, očekivano, nešto agresivniji Lokosi, no lopta je uglavnom plesala po sredini igrališta, a kada bi i stigla do posljednje trećine igrališta s neke strane, koncentracija bi rapidno opadala. Slavenu je ova pobjeda zalog za nešto mirnije proljeće i rast prema sredini tablice,.

 

HNL, 20. Kolo

Petak

Slaven Belupo – Lokomotiva 2:1

Subota

Gorica – Šibenik

Rijeka – Istra 1961

Nedjelja

Hrvatski dragovoljac – Dinamo

Hajduk - Osijek

 


 

 


Tagovi

Slaven BelupoNK LokomotivaHNLMario Marina

Ostale Vijesti