reuters
reuters

Zajedno su osvojili 212 trofeja, a sada love finale Svjetskog prvenstva

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 08.02.23. | 08:00

U drugom polufinalu Svjetskog klupskog prvenstva, sučelit će se najuspješniji klub u povijesti nogometa (Real Madrid) i najtrofejniji klub ikada (Al Ahly). Iako je riječ o klubovima koji su zajedno osvojili 212 velikih trofeja, iako će Real Madridu ovo biti 13. utakmica na svjetskim klupskim prvenstvima, a Al Ahlyju 21., ovo će ujedno biti i prvi međusobni susret dva kluba koja su obilježila nogometnu povijesti svojih kontinenata, ali i svijeta.

Nakon što smo sinoć saznali prvog finalista 19. izdanja Svjetskog klupskog prvenstva u organizaciji FIFA-e, danas je na redu dvoboj između rekordera ovog natjecanja Real Madrida, ujedno i najvećeg kluba svih vremena te egipatskog Al Ahlyja, ujedno i najtrofejnijeg kluba svih vremena.

Naime, klub iz Kaira osvojio je 42 naslova prvaka Egipta, 37 kupova i 12 Superkupova. Nadalje, u svojim vitrinama drži još 10 naslova prvaka Afrike, četiri afrička Kupa pobjednika kupova, jedan Kup konfederacija i osam Afričkih superkupova. Tu nije kraj listi Al Ahlyjevih trofeja. Egipatski velikan još je osvojio po jedan naslov Arapskog prvenstva i jedan Arapski kup te dva Superkupa. Prema tome, brojka se, ne računajući još 20-ak manjih lokalnih ili regionalnih trofeja, zaustavila na 118 titula, što Al Ahly čini najtrofejnijim klubom u povijesti nogometa.

Sljedeća četiri mjesta zauzela su škotski (Rangers 116, Celtic 111) i urugvajski (Nacional 115, Penarol 108) velikani, a na šestom mjestu smjestio se upravo Real Madrid s 94 osvojena velika trofeja. Madriđani su, dakako, rekorderi po broju osvojenih Liga prvaka (14), ali i Svjetskog klupskog prvenstva (četiri) te njegove preteče Interkontinentalnog kupa (tri).

Prema tome, možemo reći da se danas u marokanskom Rabatu susreću najuspješniji klub u povijesti nogometa (Real Madrid) i najtrofejniji (Al Ahly).

S obzirom na to da se prvi Interkontinentalni kup održao 1960. godine, kada je Real već peti put osvojio naslov prvaka Europe, Madriđani su u 10 nastupa čak sedma puta osvojili Interkontinentalni kup ili Svjetsko klupsko prvenstvo. Jedine poraze doživjeli su 1966. od Penarola i 2000. od Boce Juniors u Interkontinentalnom kupu, a 2000. su pokleknuli i na prvom Svjetskom klupskom prvenstvu. U svim ostalim navratima Madriđani su se popeli na krov svijeta.

Od kada je pokrenuto službeno Svjetsko klupsko prvenstvo, Al Ahly je na spomenutom turniru sudjelovao u sedam navrata, ali nikada nisu uspjeli stići do finala turnira. Tek su 2006. i na posljednja dva izdanja (2020. i 2021.) osvojili broncu. Ovo im je osmi nastup na turniru i drže rekord po broju utakmica na istome (20).

Zanimljivo, Real Madrid je do sada odigrao 12 utakmica na Svjetskom klupskom prvenstvu, no ovo će biti prvi međusobni susret dva nogometna velikana – uopće!

A pitanje je bi li do njega uopće došlo budući da Al Ahly, za razliku od Real Madrida, nije osvojio svoje kontinentalno natjecanje. No, kako je Afričku ligu prvaka osvojio Wydad iz Casablance, a Maroko je domaćin Svjetskog klupskog prvenstva te ima pravo na mjesto na turniru, FIFA je odlučila drugo afričko mjesto dati finalistu kontinentalne Lige prvaka, kako na prvenstvu ne bi sudjelovala dva kluba iz Maroka.

Dok će Madriđanima ovo biti prva utakmica na turniru, Al Ahlyju će biti treća. Egipćani su u osmini finala s 3:0 nadvisili Auckland City, a potom su s minimalnih 1:0 bili bolji od prvaka SAD-a i Sjeverne Amerike Seattle Soundersa golom Afsha u 88. minuti dvoboja.

Ovaj dvoboj prvak Egipta, i vodeća momčad lokalnog prvenstva, dočekuje u nevjerojatnoj formi. Nisu izgubili posljednje 23 utakmice, a u posljednjih 10 ostvarili su respektabilnih osam 'clean sheetova'. U osam utakmica u 2023. primili su samo jedan pogodak…

Madriđani utakmicu, s druge strane, dočekuju u promjenjivoj formi. U 2023. već su upisali tri poraza, od Villarreala u prvenstvu, Barcelone u finalu Superkupa, a u posljednja tri prvenstvena kola remizirali su s Real Sociedadom (0:0), a potom i izgubili prije nekoliko dana od Real Mallorce (0:1).

Oba trenera imaju problema s izostancima. Švicarac Marcel Koller ne može računati na Mostafu Shobeira, Karima Fouada i Akrama Tawfika, a Carlo Ancelotti na Karima Benzemu, Edera Milita, Thibaulta Courtoisa, Ferlanda Mendyja, Edena Hazarda i Lucasa Vazqueza.

Od hrvatskog veznjaka Luke Modrića očekuje se start od prve minute susreta.

Iako Real ima velikih problema s izostancima, iako europski prvaci ne briljiraju s formom, sve osim prolaska Madriđana u finale predstavljalo bi prvoklasno iznenađenje.

MOGUĆI SASTAVI

Real Madrid (4-3-3)

Al Ahly (4-3-3)



Tagovi

Real MadridAl AhlySvjetsko klupsko prvenstvo

Ostale Vijesti