Zagrijavanje za europska finala - Coppa Italia ide u hrvatske ruke (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 24.05.23. | 08:02

Finale se igra na rimskom Olimpicu.

Talijanski nogomet doživio je pravu europsku renesansu u ovoj sezoni. Serie A jedina je liga koja daje finalista u svakom od tri finala europskih klupskih natjecanja, no neki od njih će se i prije tih finala osladiti trofejem na domaćem tlu. Večeras s početkom u 21 sat očekuje nas finale Coppa Italije, a za naslov se bore Inter i Fiorentina. Bit će to i dvoboj Hrvata – Marcelo Brozović protiv Josipa Brekala.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno, kao favorit će u ovaj dvoboj ući finalist Lige prvaka – Inter. Ne samo zbog činjenice da su u najjačem klupskom natjecanju dogurali do kraja, kao i to da na ljestvici talijanskog prvenstva stoje osjetno bolje od današnjeg protivnika, već ponajviše zbog fantastične forme u kojoj se Nerazzurri nalaze. Doduše, u zadnjoj utakmici poraženi su na gostovanju kod Napolija, no Simone Inzaghi odmorio je gotovo pa kompletnu prvu postavu. Prije poraza u Napulju, nanizali su osam pobjeda zaredom. To uključuje i dva slavlja protiv Milana u polufinalu Lige prvaka, pobjedu protiv Juventusa u polufinalu Kupa, kao i prvenstvene trijumfe protiv Rome i Lazija.

Njihov put do finala Kupa bio je prilično trnovit. U natjecanje su se uključili u osmini finala, gdje su pobijedili Parmu tek nakon produžetaka. Potom je s 1-0 pobijeđena Atalanta, da bi nam polufinale, jedina faza koja se igrala na dvije utakmice, donijela pravu poslasticu protiv Stare dame. Bile su to dvije utakmice prepune tenzija, kako na tribinama, tako i na terenu, a posebno je eskaliralo krajem prvog dvoboja.

Prvo je Lukaku zabio za izjednačenje iz kaznenog udarca u 95. minuti, a do kraja utakmice sudac je pokazao čak tri crvena kartona! Već opomenuti Lukaku zbog proslave je dobio drugi žuti karton (koji je naknadno poništen jer je belgijski napadač reagirao na rasističke provokacije navijača Juventusa), a onda su u 97. minuti isključeni i Cuadrado i Samir Handanović, kojeg su suigrači morali obuzdavati da ne napadne Juventusovog strijelca. U uzvratu je Inter minimalno slavio, a gol vrijedan finala djelo je Federica Dimarca.

Što se postave tiče, Simone Inzaghi već duže vrijeme ne računa na Milana Škrinjara, koji je odigrao svoje u Interu jer napušta Meazzu kao slobodan igrač. Pored toga, jedini izostanak je ozljeda Henrika Mhitarjana. Armenac je prošlotjednu pobjedu protiv Rossonera platio ozljedom mišića, što će mjesto u udarnoj postavi u današnjem finalu otvoriti Marcelu Brozoviću.

Fiorentina je u prvenstvu na 11. mjestu, što sigurno neće zadovoljiti njihove apetite. Bodovna zgusnutost u tom dijelu ljestvice može ih vinuti do 8. mjesta, ali više i bolje od toga – ne! Stoga će im jedina šansa za plasman u Europu biti osvajanje Kupa ili Konferencijske lige. Zapravo, ovo bi mogla biti i jedna od najuspješnijih, ako ne i najbolja sezona u povijesti Viola. Naime, njihova riznica nije pretjerano ispunjena trofejima. Tek su dva puta osvojili Scudetto (zadnji puta 1969. godine), jedini europski naslov im je Kup pobjednika kupova iz 1961., imaju jedan Superkup, dok su Coppu osvajali šest puta (zadnji puta 2001.).

S obzirom na navedenu sušu od 22 godine, mogućnost da osvoje makar jedan, ako ne i dva trofeja u tekućoj sezoni, predstavljala bi povijesni uspjeh za Fiorentinu. Put do današnjeg finala bio je osjetno jednostavniji nego Interov. U osmini finala pobijedili su novog drugoligaša Sampdoriju. Potom je pao Vlašićev Torino s 2-1, a u polufinalu im je ždrijeb podario još jedan klub koji ispada iz Serie A – Cremonese.

Trener Vincenzo Italiano za vikend je odmorio nekoliko prvotimaca. Poštedu su dobili Amrabat, Biraghi i Cabral, tri vrlo vjerojatna startera za večeras. Dobra je vijest i da će se Giacomo Bonaventura vratiti usastav nakon što je odslužio suspenziju zbog kartona, dok je jedini izostanak neigranje Salvatorea Sirigua.

Utakmica počinje u 21 sat, a sudit će Massimiliano Irrati.


Očekivani sastavi:

Fiorentina (4-3-3)

Inter (3-5-2)



Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Coppa ItaliaInterFiorentinaMarcelo BrozovićJosip Brekalo

Ostale Vijesti