Zaboravljeni dvojac igrao za Vatrene na startu kvalifikacija za Euro 2016., a danas nisu niti blizu reprezentaciji

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 19.03.19. | 12:25

Reprezntativna karijera nije išla onako kako su se nadali.

Za samo dva dana počinju nove kvalifikacije za veliko natjecanje. Hrvatska nogometna reprezentacija hvata Europsko prvenstvo 2020. godine, što bi nam bio peti uzastopni nastup na smotri najboljih momčadi Starog kontinenta. Protivnik za početak je Azerbajdžan, najslabije rangirana momčad naše grupe. 

Zanimljivo se osvrnuti na kvalifikacije za prethodni Euro, onaj 2016. u Francuskoj. I tada su Vatreni u ciklus krenuli domaćom utakmicom protiv najslabije momčadi grupe, a to je bila Malta. Drugi ciklus kasnije, interesantno se prisjetiti početne postave koja je tada istrčala na Maksimiru. Izbornik Niko Kovač na teren je poslao jaku momčad prepunu zvijezda kao što su Modrić, Rakitić, Mandžukić, Lovren ili Ćorluka, a tu se našlo mjesta i za dvojca koji danas nije ni u kakvim kombinacijama za poziv, iako su obojica u naponu snage te u godinama kada se očekivalo da pružaju daleko više. 

Prvi je Hrvoje Milić, koji je za Hrvatsku nastupio 6 puta, pokušavajući zakrpati problematičnu poziciju lijevog beka. U to je vrijeme igrao za Rostov, nakon čega je prešao u Hajduk. Na Poljudu se od njega puno očekivalo, stigao je kao skupo plaćeni reprezentativac, ali nije se dugo zadržao te su potom uslijedile epizode u Fiorentini, Olympiacosu i Napoliju. I dok je u Violama još skupio 19 nastupa u godinu dana, u Grčkoj i na jugu Italije kombinirano je zaigrao četiri puta. Puno premalo, a rezultat toga je bilo polugodišnje lutanje bez kluba, koje je u siječnju okončano nakon što je potpisao za drugoligaša Crotone. Danas Milić ima 29 godina, ali od reprezentacije je nikad udaljeniji u posljednjih 5 godina. Šteta, jer je potencijal bio daleko veći od onoga što je aktualno stanje. 

Uz njega, drugi zaboravljeni reprezentativac iz tog perioda je Alen Halilović. Zanimljivo, on je danas predvodnik mlade reprezentacije i Nenad Gračan će ga kao jednog od nositelja igre voditi na Europsko prvenstvo koje se ovog ljeta igra u Italiji i San Marinu. Priča oko Halilovića nam je manje-više poznata. Kao veliki talent Dinama prerano je gurnut u vatru kockastog dresa, gdje je izgorio. Na ruku mu nije išao niti transfer u Barcelonu, gdje nije imao mjesta za igrački razvoj, te ga je Blaugrana poslala na posudbe u svoju B momčad te Sporting iz Gijona. Potom ga za 5 milijuna kupuje HSV, ali niti tamo nije izbrusio neupitni talent. Zatim je u Las Palmasu naznačio da bi od njega ipak moglo nešto biti, ali je sve uprskao totalno nelogičnim potpisom za Milan, gdje je bilo otpočetka jasno kako je konkurencija suviše jaka. Od ove zime, sreću traži u miru i tišini Belgije. Od sedam mogućih prvenstvenih utakmica, nastupio je šest puta, ali je u svim navratima ulazio s klupe. Put do udarne postave sigurno neće lako ići, ali najbitnije mu je da barem nekakvu minutažu počne dobivati. Za Vatrene je nastupio 9 puta, ali zadnji puta 2016. proitv Moldove. 

Od spomenute utakmice Hrvatske i Malte prošlo je više od četiri godine. Mučili smo se sve do prve minute drugog poluvremena, kada je Modrić zabio golčinu s 25 metara i načeo simpatične goste. Pobjedu je potvrdio Kramarić u 81. minuti, ali bio je to nastup koji je malo i razočarao navijače. Milić je odigrao cijelu utakmicu, dok je Halilovića u 67. zamijenio strijelac Kramarić. 

Postava Hrvatske protiv Malte: Subašić, Milić, Lovren, Ćorluka, Srna, Modrić, Rakitić, Kovačić (od 46' Jelavić), Brozović, Halilović (od 67' Kramarić), Mandžukić (od 79' Olić). Izbornik: N. Kovač.

(foto: Pixsell)


Tagovi

izdvajamoHrvatska nogometna reprezentacijaAlen HalilovićAntonio Milić

Ostale Vijesti