Action images
Action images

Zaboravljena ikona još uvijek ne odustaje: Dalićev miljenik ima novi klub

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 02.11.20. | 09:49

Iako je na svojem vrhuncu bio 'paklen' igrač, karijeru mu je obilježio promašen jedanaesterac u 122. minuti utakmice...

Ako ste gledali tu utakmicu, sigurno je i danas pamtite. Urugvaj protiv Gane, četvrtfinale SP-a 2010. godine u JAR-u i drama kakva se teško može opisati riječima.

Sulley Muntari je, na asistenciju Gyana, doveo Afrikance u vodstvo, ali je Diego Forlan vratio stvari na početak prekrasnim pogotkom iz slobodnog udarca. Utakmica je otišla u produžetke, a nekoliko sekundi prije nego li je raspucavanje trebalo donijeti novog polufinalista - šok!

Luis Suarez je, u maniri najboljih golmana svijeta, na gol liniji rukom zaustavio jedan pokušaj Gane da dođe do vodstva u 120. minuti utakmice. Epilog - crveni karton za Suareza i najbolja moguća prilika za Ganu da prije lutrije jedanaesteraca izbori povijesni plasman u polufinale SP-a.

Loptu je na bijelu točku namjestio Asamoah Gyan, jedan od najvećih zvijezda spomenute reprezentacije, silovito odapeo i - uzdrmao gredu.

U raspucavanju Gyan je bio precizan, ali to je bilo kasno, jer njegovi sunarodnjaci u dva su navrata promašivali, da bi onda El Loco Abreu panenkom odveo Suareza, Cavanija i ostatak društva tamo gdje ih nekoliko minuta ranije nitko na svijetu nije mogao zamisliti.

Te iste 2010. godine Gyan je bio na svojem igračkom vrhuncu, a dobre igre na SP-u dovele su ga do transfera u današnjeg engleskog trećeligaša Sunderland koji je za njega na bankovni račun Rennaisa uplatio 16 milijuna eura. Budući da je za klub odigrao samo 37 utakmica (11 pogodaka) te je nakon dvije godine prodan u Al-Ain za ukupno 14,5 milijuna eura, ne može se reći da je to bio vrhunski posao Engleza, ali u njegovu obranu Otočki klubovi radili su i puno veće 'gluposti'.

Gyan je nakon Sunderlanda karijeru nastavio na Bliskom istoku, a potom i kineskom Shanghai SIPG-u. Ne treba ni naglašavati da mu je zarada bila nešto važnija od sportske ambicije...

U Europu se vratio u ljeto 2017. godine, a njegov novi klub bio je turski Kayserispor. Stigao je kao igrač vrijedan 4,5 milijuna eura, otišao dvije godine kasnije kao netko čija tržišna vrijednost iznosi 250 tisuća eura. Vjerujemo da nije potrebno pisati kako je igrao u te dvije sezone u Super ligi...

Nakon toga otišao je u Indiju, točnije NorthEast United, ali ta avantura bila mu je zanimljiva nešto manje od pola godine nakon čega 'na svoju ruku' raskida ugovor s klubom te je od siječnja 2020. godine pa sve do kraja sezone bio slobodan igrač.

Iako bi igrač takvog CV-a sigurno uspio pronaći neki novi angažman na europskom kontinentu, Asamoah Gyan odlučio se vratiti kući.

On je jučer i službeno predstavljen kao novi igrač Legon Cities FC-a, ganskog prvoligaša kojeg od kraja prošle godine vodi Goran Barjaktarević, 51-godišnji stručnjak rodom iz Zenice koji je skoro pa cijelu svoju dosadašnju karijeru proveo u njemačkim niželigašima.

Gyan se nije oprostio, ali kao da jest. Vratio se kući kako bi se, pretpostavljamo, posvetio obiteljskim obvezama, a dominirati tamošnjom prvom ligom može i bez da trenira. Za njim je jedna jako uspješna - naročito financijski - karijera u kojoj ga je, iako je uvijek bio pravi, istinski napadač, obilježio jedan promašaj.

Zanimljivo, Gyan je u karijeri igrao pod Zlatkom Dalićem za kojega je svojedobno izjavio kako je puno naučio od njega te da će mu on biti jedan od uzora kada započne trenersku karijeru.


Tagovi

Asamoah GyantransferiGana

Ostale Vijesti