Za Rožmana je ovo finale SP-a, ali Rijeka je danas Hrvatska, a Kopenhagen Francuska (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 01.10.20. | 09:12

Nogometaši Rijeke večeras na Parken stadionu u Kopenhagen traše prolaz u grupnu fazu Europske lige, svoj četvrti otkako je u klub stigao Damir Mišković.

Uvodnim dijelom rekli smo ono što misli velika većina nogometnih stručnjaka i analitičara glede večerašnje utakmice koja se igra s početkom u 20 sati u danskoj metropoli.

Ne treba ni govoriti kako su infrastruktura i sportska kultura na visokoj razini u Danskoj, kao i cijeloj Skandinaviji, ali Riječani, koji danas imaju ulogu autsajdera, opet imaju svoje prilike.

Danci su na papiru jači, imaju nekoliko izvrsnih imena u svojim redovima, a sami po sebi ističu se grčki reprezentativac Zeca (rođeni Brazilac) te mladi i iznimno nadareni Jonas Older Wind. Ovaj stasiti ofenzivac (190 cm) često zna odigrati i na mjestu polušpice što dovoljno govori o njemu kao igraču. Osim spomenutog dvojca tu su i Viktor Fischer, koji je dugo vremena bio u Ajaxu, zatim najveći talent trenutno u redovima Danaca, 18-godišnji Mohammed Daramy (koji već sada vrijedi šest milijuna erua), a svakako valja spomenuti i dvojicu Hrvata – Karla Bartoleca i Roberta Mudražiju.

>Pogledajte TEČAJEVE za utakmicu Kopenhagen - Rijeka

Trener Kopenhagena, i tako već sedam godina (s tim da je prethodno imao jedan mandat u trajanju od 5,5 godina) je Staale Solbakken, 52-godišnji Norvežanin za kojeg mnogi smatraju da je ujedno jedan i od najboljih 'igrača' koje Danci imaju.

Skoro pa nevjerojatno zvuči podatak da je Solbakken vodio Kopenhagen u čak 602 službene utakmica, a samo u drugom mandatu (355 utakmica) skupio je omjer od 204 pobjede, 74 remija i 77 poraza uz gol razliku 630:360.

Koliko su današnji domaćini 'ozbiljan protivnik' vidi se i po njihovim posljednjim utakmicama u Europi. Prošle sezone od njih je u četvrtfinalu Europske lige bio bolji Manchester United, a jedini pogodak na utakmici vidjeli smo u produžecima kada je Bruno Fernandes realizirao kazneni udarac.

Rijekačani pak u ovoj utakmici nemaju što za izgubiti, osim naravno ogromnih novaca koje bi im došli 'kao naručeni' u ovom post-korona periodu. Svjestan je i Rožman da su Danci klasa iznad, ali budući da je on kao trener već doživio na vlastitoj koži kako je to kad se napravi iznenađenje u Europi. Kao trener Domžala svladao je Freiburg, na domaćem terenu odigrao 1:1 s Marseilleom (kasnijim finalistom EL)… Dakle, zašto to ne bi ponovio i danas?

>Pogledajte SPECIJALE koje u svojoj ponudi ima Germania Sport kladionica

Kad je riječ o sastavu, nema nikakve sumnje da će Rijeka istrčati u svojem (pomalo zastarjelom) 3-5-2 sustavu, a oko sastava ima nekoliko upitnika. Odnosno, u svakoj liniji po jedan.

U obrani, ne bi iznenadilo da Rožman sporog Velkovskog ostavi na klupi te da priliku od prve minute dobije Joao Escoval, jedan od heroja protiv Kolosa. Vezna lijina praktički je jasna, iako valja vidjeti hoće li se u srcu vezne linije odlučiti za ofenzivnijeg i tehnički potkovanijeg Pavičića ili će šansu dobiti defenzivniji Lepinjica. Za kraj, tu je i napadački upitnik Kulenović – Murić. Napadač na posudbi iz Dinama trenutno je u blagoj prednosti, ali Murić, ako to želi i ako mu je takav dan, ima onaj 'x faktor' koji bi mogao biti presudan.

Za kraj dodajemo još kako će utakmicu suditi Englez Chris Kavanagh (poznat po tome što je nedavno svirao penal za Man. United nakon što je utakmica završila), od izostanaka domaćinima nedostaju Falk i Thomas, dok Rijeci Halilović, Ristovski, Yeteke, Prskalo i Arsenić, a za sam kraj podsjećamo kako utakmica počinje u 20 sati s tim da ćete tekstualni prijenos uživo moći pratiti na Germanijaku.

(foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

 


Tagovi

Simon RožmanRijekaFC KopenhagenEuropska liga

Ostale Vijesti