Portugalizacija Wolvesa sad je potpuna, pod ugovorom s klubom ih je tucet!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 31.01.20. | 09:00

Ako se trend nastavi, u gradu od 250 tisuće stanovnika portugalski jezik bi uskoro mogao postat službeni.

Ovaj zanimljivi krilni napadač po potrebi može odigrati i na mjestu klasične devetke, a u klub dolazi iz grčkog velikana Olympiacosa. Vukovi su za njegove usluge izdvojili 19,6 milijuna eura, a ovaj transfer ujedno je postao i drugi najveći u klupskoj povijesti.

Wolvesi su momčad koja je dugi niz godina bila između druge i treće engleske lige. U sezoni 08./09. ulaze u Premier ligu, a tamo su se zadržali naredne dvije sezone. U sezoni 11./12. ispadaju iz elitnog ranga engleskog nogometa te su se u Championshipu zadržali sve do sezone 18./19. kada se na krilima već pomalo oformljenje portugalske kolonije u klubu vraćaju u Premier ligu.

Po povratku odmah rade vrhunski rezultat pa su tako sezonu završili na sedmom mjestu, a iza njih su ostali klubovi poput Evertona, Leicestera i West Hama.

Od prosječnog drugoligaša do iznimno stabilnog prvoligaša prošlo je veoma malo vremena, a za takav nagli uzlet najzaslužnija je portugalska kolonija, naime, pod ugovorom s klubom je čak 12 Portugalaca, jedanaest igrača, s klupe ih vodi, pogađate, još jedan Portugalac, a njegovo ime je Nuno Espirito Santo.

Ovaj osebujni trener netko je tko definitivno zna što radi, a na čelo kluba stigao je u ljeto 2017. godine. „Duh Sveti“ prethodno je vodio Rio Ave, Valenciju i Porto, a u Engleskoj je dobio ono o čemu maštaju treneri diljem svijeta – neupitnu potporu uprave kluba te igrače koje je on sam odabrao.

Jasno, u cijelu priču se uključio i famozni menadžer Jorge Mendes koji je također od najranijih početaka bio uključen u projekt kluba te je on, na sebi svojstven način, odradio posao da u klub dođu i neki igrači koji su u tim trenucima imali ponude i nekih malo jačih klubova.

Od svih tih transfera najviše prednjači onaj Rubena Nevesa, izvrsnog playmakera koji je produkt ponajvećeg portugalskog kluba Porta. Iako je već bio reprezentativac svoje zemlje te je jednako tako bio standardan član udarnih 11 portugalskog velikana, Neves je u ljeto 2017. potpisao za Wolvese za 17,9 milijuna eura. Njegov razvoj se tako nastavio na Otoku, a kako se on izgradio kao igrač dovoljno govori podatak da danas vrijedi 50 milijuna eura te je na radaru klubova kao što su Real Madrid, Juventus i mnogi drugi.

Jednako tako, ne treba smetnuti s uma da je famozni Mendes u klub progurao i Joaa Moutinha te Ruija Patricija, dva standardna reprezentativca aktualnog prvaka Europe.

Malo po malo, vizija čelnih ljudi kluba da od Vukova naprave zaštićenu portugalsku životinju postala je sve uspješnija pa je tako Wolverhampton danas jedan od otočkih klubova koji su najzanimljiviji svim igračima s portugalskog ili španjolskog govornog područja.

Plod sustavnog rada čelnika kluba i portugalske delegacije svakim je danom sve očitiji, a klub si danas može priuštiti neke poprilično velike transfere s kojima postaju sve konkurentniji u borbi za mjesta koje vode u Europu.

U ovom trenutku u klubu je čak 11 portugalskih igrača (dvojica su na posudbi te odlaze na kraju sezone), ali ne treba zaboraviti da su tu još neka jaka imena poput Španjolca Otta i Traorea, Meksikanca Jimeneza i Belgijanca Dendonckera. Dodajemo kako samo od portugalskih snaga Vukovi mogu formirati i više nego pristojnih udarnih 11, a tu postavu možete pogledati na dnu teksta.

Kada je riječ konkretno o Portugalcima, valja istaknuti kako su prvi krenuli dolazit u sezoni 16./17.. Helder Costa i Ivan Cavaleiro stigli su iz Benfice, odnosno Monaca za kombiniranu odštetu za 23 milijuna eura, ali sve to je bio samo početak.

Sljedeće sezone, one 17./18. klubu je pristupio već ranije spominjani Ruben Neves za 17,9 milijuna eura iz Porta, a za Rodericka Mirandu Vukovi su na račun Rio Avea uplatili tri milijuna eura. Te iste sezone na posudbu su došli Diego Jota i Ruben Vinagre, a njihovi su ugovori na kraju sezone i otkupljeni za 14, odnosno 2,25 milijuna eura.

Prošlog ljeta u Wolverhamptonu radilo se punom parom. Španjolac Otto plaćen je nešto više od 20 milijuna eura, a za isti iznos stigao je njegov sunarodnjak s podrijetlom iz Malija, Adama Traore.

Prvi vratar Portugala, Rui Patricio, stigao je iz Sportinga za 18 milijuna eura, a novi igrač kluba postao je i fantastični Joao Moutinho za kojeg je Monacu uplaćeno 5,6 milijuna eura. 

Ovog ljeta Vukovi su dodatno "ogladnili" pa su tako realizirali najveći ulazni transfer u povijesti kluba, a riječ je o Meksikancu Raulu Jimenezu za čije su usluge morali izdvojiti 38 milijuna eura. Pedro Neto iz Lazija i već spomenuti Daniel Podence iz Olympiacosa kombinirano su koštali klub tek nešto manje od 40 milijuna eura.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči je kako Vukovi i dalje nemilice troše, a već drugu godin za redom iznos ulaznih transfera prešao je sto milijuna eura. Točnije, u protekle tri godine Wolvesi su za igrače platili nešto više od 254 milijuna eura, dok su od prodaje zaradili svega 54 milijuna. Zanimljivo...

Ono što također valja istaknuti je podatak da osim svih ranije nabrojanih nogometaša i glavnog trenra kluba Nuna Espirita Santa, čak petorica Portugalaca rade u klubu na raznim pozicijama kao što fizioterapeuti, treneri vratara, kondicijski treneri itd...

U ovom trenutku Vukovi se nalaze na sedmom mjestu engleske Premier lige, a bodovno su poravnati s Tottenhamom i Manchester Unitedom koji se nalaze na ljestvici ispred njih zbog bolje gol razlike.

Wolverhampton je klub dugačke i bogate tradicije, a dovoljno je reći da su osvojili tri naslova engleskog prvaka, baš kao i četiri FA kupa. 

Na kultnom Molineaux stadionu svake se sezone gleda sve bolji i bolji nogomet, a upravo su Vukovi na najboljem putu da jednoga dana postanu novi Leicester.

Tko zna, nekada Lisice, sutra Vukovi. Zvuči dobro…

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Jorge MendesNuno Espirito SantoWolverhampton

Ostale Vijesti