REUTERS/Thilo Schmuelgen
REUTERS/Thilo Schmuelgen

Vrijeme je da Wirtz povede na pivo: Bayerovo čudo ne prestaje oduševljavati

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 27.09.21. | 15:09

Strašan početak sezone za mladog igrača Bayer Leverkusena

Bila je ona šampionska generacija iz Brazila. Pa malo zatišje i onda nada u Tima Wernera, Sergea Gnabrija, Leona Gorecku i Leroya Sanea. Tako se pojavio Kai Haverz koji je s cijenom od 80.000.000 postao najskuplji Nijemac u povijesti nogometa. Jamal Musiala ove je sezone eksplodirao u dresu Bayerna, ali nitko ne smije zaboraviti svog kolegu iz generacije '03. Jer Florian Wirz ne prestaje oduševljavati i nitko više ne može reći da su njegovi golovi i igre puka slučajnost.

Ofenzivni veznjak Bayera iz Leverkusena je u prošlom kolu Bundeslige srušio pogodtkom i Mainz i rekord Bundeslige budući da je postao najmlađi nogometaš s 10 golova u njemačkom prvenstvu. Do ovog učinka došao je s 18 godina i 145 dana te postalo u povijest rekord Lukasa Podolskog koji nije mogao nitko skinuti 17 sezona.

Točnije od svibnja 2004. godine. Wirtz je tada proslavio tek prvi ođendan.

„Vjerojatno svakog vikenda ispisuje neku novu stranicu povijesti. Valjda će me častiti pivom. Ipak ima 18 godina, smije popiti.“, rekao je Lukas Hradecky, kapetan Bayer Leverkusena koji je već navikao na Wirtzove podvige uvjeren kao i ostatak ekipe u njegov potencijal.

Ove sezone ima četiri gola i isto toliko asistencija, a samo je Erling Haaland(11) sudjelovao u više golova u Bundesligi. Wirtz je počeo sezonu na klupi zbog problema s mišićem. No čim je kročio na travnjak počeo terorizirati protivničke obrane: gol ili asistencija na svakih 37 minuta. U Njemačkoj mu nije nitko ravan.

„Florian uvijek isporuči u završnici. U takvim situacijama uspijeva zadržati bistru glavu i donosi dobre odluke“, hvali ga trener Gerardo Seoane.

Svi u Leverkuzenu su oduševljeni. U siječnju 2020. Wirtz je 'ukraden' mladoj momčadi Kolna za skromnih 300.000 eura. Ovog svibnja produžili su mu ugovor do 2026. Sigurni su da bi mogao srušiti rekord Kaija Havertza u visini odštete, odnosno da će za Florijana moći uzeti više od 80.000.000 eura.

Ima smisla. U svojim godinama Haverz je uspio postići gol ili asistirati u 14 utakmica u Bundesligi u 31 utakmici. Wirz je već odigrao 41 utakmicu, postigao 10 golova i postigao još 10. Čini se da je nebo granica za Bayerovo čudo.

„Osim što igra sjajno, Florian pokazuje bezuvjetnu želju u svakoj utakmici i na svakom treningu“, zadovoljno trlja ruke sportski direktor Simon Rolfes.

U Wirzovom ugovoru nema izlazne klauzule, a otac Hans-Joachim, koji se brine o Florijanovoj karijeri, ni ne razmišlja o ranom odlasku.

„Florian definitivno želi ostaviti trag u Leverkusenu, igrati ovdje još najmanje dvije sezone. I tko zna što će se nakon toga dogoditi. Sada su u fokusu Bayer Leverkusen i reprezentacija ”, kaže Wirz senior, koji je i predsjednik Green-Weiss Broivillera, kluba u kojem je Florian igrao prije dolaska u Köln.

Možda se zato Juliana starija sestra profesionalno bavi nogometom, također u Bayeru. Bila je i članica mlađih njemačkih selekcija, no brat ju je zasjenio.

Mediji su već pisali o interesu Borussije Dortmund, Leipziga, Liverpoola i naravno Bayerna, a fotografija Florijana kako trenira kod kuće u majici bavarskog diva rasplamsala je maštu navijača kluba iz Münchena. Uostalom, nakon takvog početka malo je vjerojatno da će Borussia ili Leipzig imati novca za Wirz. Možda na krilu, možda kao desetka, kao vezni, čak i kao središnji vezni. Može šutirati iz daljine. Voli provlačiti kroz noge. Kompletan paket.

Piše: Dejan Stanković /MozzartSport


Tagovi

Florian Wirtz

Ostale Vijesti