Vrijednost za novac – najisplativiji transferi Premiershipa

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 22.02.18. | 19:54

Igrači koji su se „debelo“ isplatili svojim klubovima.

Premierligaši odavno nisu „druga“ europska liga kada su u pitanju transferi i plaće igrača, ogroman priljev novca omogućuje i slabijim klubovima u ligi da plaćaju velike odštete i basnoslovno plaćaju svoje igrače.

Ipak, još uvijek postoje igrači za koje se ne plaćaju basnoslovne odštete niti im se daju veliki ugovori, a pokazali su se kao sjajne investicije svojim klubovima. Iz današnje perspektive 35 milijuna funti za Mohammeda Salaha se čini kao „besplatan“ transfer s obzirom koliko znači Liverpoolu, ali bilo je daleko jeftinijih igrača koji su ispisali povijest svojih klubova.

Eric Cantona

Legendarni Francuz nije bio poznat samo po svojim nogometni kvalitetama već i po problemima s ponašanjem. u 25. godini je najavio kraj nogometne karijere nakon što ga je Francuski savez kaznio s dva mjeseca suspenzije jer je loptom gađao suca. Ipak, zabrana se nije odnosila na igranje izvan Francuske i Cantona je prvo ponuđen Liverpoolu, no manager Graeme Souness je odbio Francuza. Priliku mu je dao Trevor Francis koji je vodio Leeds u to vrijeme. U samo 28 nastupa za Leeds pokazao je raskoš svog talenta pa ga je Alex Ferguson odlučio dovesti na Old Trafford. Cijena? 1,2 milijuna funti, a Cantona je predvodio United do četiri naslova prvaka i dva FA kupa.

Patrick Vieira

U Milanu nisu prepoznali talent sjajnog francuskog defanzivca. Viera nikako nije dobivao priliku na San Siru, a usred pregovora o plaći s Ajaxom u priču se upleo Arsenal i platio 3,5 milijuna funti za Vieru. Ubrzo nakon Vierinog dolaska na legendarni Highbury menadžer postaje Arsene Wenger i ostalo je povijest. Viera je s Arsenalom osvojio po tri naslova prvaka, uključujući onaj koji su osvojili bez i jednog poraza, te još tri FA kupa, a pričati o statusu Francuza među navijačima Topnika je besmisleno.

Youri Djorkaeff

Stariji čitatelji sigurno nisu zaboravili sjajnog francuskog kreativca Yourija Djorkaeffa, kalmučko-poljsko-armenskog podrijetla. Djorkaeff je osvojio Kup UEFA 1998. s milanskim Interom, godinu kasnije potpisao za Kaiserslautern, no najveće iznenađenje je bio njegov dolazak u „neugledni“ Bolton. Iste, 2002. godine, Boltonu se pridružio i Jay-Jay Okocha i njih su dvojica pokrenuli Bolton.

 Cesc Fabregas

Fabregas je „produkt“ slavne La Masije, ali tada je Barcelona bila prepuna klasnih igrača i Cesc se odlučio na odlazak s Nou Campa. 2003. Arsenal je za njega platio samo simboličnu svotu za razvoj igrača, a Španjolac je ubrzo postao najmlađi prvotimac Topnika i najmlađi strijelac kluba. Naslijedio je broj 4 od Patricka Viere, 21 godinom postao kapetan Arsenala, ali s londonskim klubom je osvojio samo jedan FA kup i Community Shield. Ipak, s obzirom koliko ga je Arsenal platio definitivno spada u ovu kategoriju.

Vincent Kompany

S obzirom da ga je City platio 6 milijuna funti, što je „debelo“ više od prethodno navedenih igrača možemo i Belgijanca svrstati u ovu kategoriju. Kao kapetan, predvodio je City do prvog naslova prvaka Engleske u 44 godine, i dok ga nisu „uništile“ ozljede Kompany je spadao među najbolje stopere Europe. Mark Hughes ga je doveo iz Anderlechta i postavio jedan od „kamena temeljaca“ novog Manchester Cityja.

Nicholas Anelka

Arsene Wenger je opravdano na udaru kritika posljednjih godina, ali nitko mu ne može osporiti da ima „ nos“ za isplative igrače. 1997. doveo je tada 17-godišnjeg Anelku iz PSG-a za „pišljivih“ pola milijuna funti. Iako je u Arsenalu proveo samo dvije godine Anelka je odmah pokazao o kakvom se igraču radi. Zabio je gol u finalu FA kupa protiv Newcastlea, a u sezoni 1998/1999 bio je najbolji strijelac Arsenala s 17 ligaških golova i proglašen za najboljeg mladog igrača Premiershipa. U ljeto 1999. prodan je Real Madridu za oko 31 milijun funti.

N'Golo Kante

Francuski defanzivac stigao je u Leicester iz Caena za samo 5,5 milijuna funti na preporuku Stevea Walsha, koji je prije toga u Leicester doveo Jamiea Vardyja i Riyada Mahreza.  Kante je odigrao samo jednu sezonu na King Power stadionu, ali onu ključnu kada je Leicester senzacionalno osvojio naslov prvaka Engleske. Odmah iduće sezone prodan je Chelseaju za 32 milijuna funti.

Sami Hyypia

Oldham i Newcastle su odbili dovesti Finca za samo 100 tisuća funti, a on je preko Willem II stigao u Liverpool za 2,6 milijuna funti. Na Anfieldu se Hyypia isprofilirao kao jedan od najboljih europskih stopera i zaradio legendarni status među navijačima. Zasigurno jedan od najisplativijih igrača u povijesti Premiershipa.

Miguel Perez Cuesta

Malo tko zna puno ime Španjolca, ali svi će ga znati po nadimku – Michu. Španjolca je u 31. godini doveo Swansea za 2 milijuna funti kao zamjena za Gylfija Sigurdssona koji je otišao u Tottenham. Malo je tko čuo za njega, no ubrzo je Španjolac postao jedan od najboljih kupnji na Otoku. U prvoj sezoni je zabio 22 gola i bio najzaslužniji što je Swansea osvojio Liga kup. Iako više nije ponovio takvu sezonu, Michu je definitivno opravdao mjesto na ovoj listi.

(FOTO: Action Images)


Tagovi

Eric CantonaMichuPatrick VieiraN'Golo KanteSami HyypiaVincent KompanyCesc FabregasNicolas Anelka

Ostale Vijesti