Foto: Reuters, Italian Football TV Twitter
Foto: Reuters, Italian Football TV Twitter

Vraća se Serie A: 100 godina obitelji Agnelli u Juventusu, ‘novi kralj Rima’ Dybala, povratak Lukakua i Milan u pokušaju obrane titule (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 11min | sub. 13.08.22. | 08:05

Pred nama je još jedna sjajna sezona Serie A u kojoj će, zasad, sudjelovati 12 Hrvata.

Ljubitelji talijanskog nogometa i Serie A danas će napokon doći na svoje! U 18.30 novu sezonu na domaćem terenu otvara branitelj naslova Milan kojem u goste stiže Udinese, dok na Luigi Ferrarisu Sampdoria dočekuje Atalantu. U kasnijem terminu (20.30 sati) Lecce očekuje težak okršaj protiv Intera, dok Monzi u goste stiže Torino našeg Ivana Jurića.

Prošla sezona bila je zanimljiva do posljednjeg kola, Milan je na kraju osvojio 19. Scudetto nakon čak 11 godina posta, u Serie B preselili su Venezia, Genoa i Cagliari , dok su novi članovi elitnog društva postali Monza, Lecce i Cremonese.

(1.40) Milan (4.50) Udinese (8.50)

(4.60) Sampdoria (3.60) Atalanta (1.80)

Glavna priča u talijanskom nogometu ovog su ljeta bila dvojica napadača – Romelu Lukaku i Paolo Dybala. Prvi se, nakon neuspješne avanture u bivšem klubu Chelseaju, vratio u Inter na posudbu, dok je Argentinac kao slobodan igrač napustio Juventus pa onda prešao u Romu.

Dočeci su bili dijametralno suprotni, jer iako znaju kakvu kvalitetu nosi sa sobom, navijači Intera nisu ‘oprostili’ Belgijcu izdaju i odlazak iz kluba. Usprkos tome što im je na bankovni račun Chelsea morao uplatiti 113 milijuna eura.

"Nije bitno tko pobjegne s kišom, bitno je tko ostane kad je nevrijeme""Nije bitno tko pobjegne s kišom, bitno je tko ostane kad je nevrijeme"

S druge strane, Dybala je u talijanskoj prijestolnici dočekan poput kralja. Suze na oproštaju od crno-bijelog dresa Argentinac se više ne sjeća, u njegovim mislima je samo nezapamćen doček na kojem je poput srednjoškolca sjeo na podij i gledao u daljinu. Navijača je bilo toliko da ih se nije moglo izbrojati, Livestream je pratilo 14 milijuna ljudi, a prilikom predstavljanja Argentinac je zaključio kako ispada da mu je dolazak u Romu na neki način bio suđen.

Inter mnogi smatraju glavnim favoritom u borbi za naslov prvaka, Roma je ‘Dark horse’, ali naprosto je nemoguće ne spomenuti branitelja naslova Milan te najtrofejniji talijanski klub, Juventus.

Milan je ljetos ostao bez nekih važnih igrača, dok Juventus već godinama nije sila kao što je bio većinu prošlog desetljeća. Inače, sljedeće godine obilježit će se 100 godina obitelji Agnelli u Juventusu, dok će Rossoneri nastojati obraniti naslov prvaka što su posljednji put uspjeli u prošlom tisućljeću (92./93., 93./94.).

(10.0) Lecce (5.50) Inter (1.30)

(2.60) Monza (3.10) Torino (2.85)

Lecce, Cremonese i Salernitana su najveći favoriti za ispadanje, a brojni talijanski mediji vjeruju kako bi Lazio ove sezone mogao biti ‘iznenađenje’. Sarrijeva momčad tako se spominje u pozitivnom kontekstu, što se nikako ne može reći za Napoli koji je ljetos ostao bez Koulibalyja, Mertensa, Milika i kapetana Insignea (a uskoro bi ih mogao napustiti i Ruiz). Njihov odlazak pokušali su nadomjestiti kupovinom Min-jea Kima, Anguisse, Olivere, Kvaratskhelije i Östigarda, ali veći dio javnosti zasad nije uvjeren da će to biti dovoljno kako bi se ponovili prošlosezonski rezultati (3. mjesto u Serie A).


ČETIRI GLAVNA KANDIDATA ZA NASLOV PRVAKA


MILAN

Trener: Stefano Pioli

Prekaljeni talijanski stručnjak dosad je na klupi Milana odradio 136 utakmica (79 pobjeda, 32 remija, 25 poraza) ušao je u svoju posljednju godinu ugovora. Lani je osvojio svoj prvi trofej u trenerskoj karijeri pa tako ne treba sumnjati da će mu uprava ponuditi produljenje suradnje, ali isto tako valja naglasiti kako će se morati puno toga poklopiti kako bi Rossoneri obranili naslov prvaka. Omiljeni sustav igre mu je 4-2-3-1, a Milan u istom igra protekle dvije i pol godine

Prošla sezona u Serie A: 1. mjesto – 28 pobjeda, 8 remija, 4 poraza. Gol razlika 69:31

Ulazni transferi: De Ketelaere (Club Brugge, 32 milijuna eura), Messias (Crotone, 4.5 milijuna eura), Florenzi (Roma, 2.7 milijuna eura), Origi (Liverpool, bez odštete), Adli (Bordeaux, povratak s posudbe), Pobega (Torino, povratak s posudbe)

Izlazni transferi: Hauge (Eintracht, 10 milijuna eura), Duarte (Basaksehir, 2 milijuna eura), Tsjadout (Cremonese, 850 tisuća eura), Plizzari (Pescara, 200 tisuća eura), Kessié (Barcelona, bez odštete), Castillejo (Valencia, bez odštete), Romagnoli (Lazio, bez odštete), Caldara (Spezia, posudba), Maldini (Spezia, posudba)

Očekivanja u novoj sezoni: Obrana naslova prvaka

Želje su jedno, realnost nešto drugo. Iako je Milan i dalje iznimno kvalitetna momčad, ostavši bez kapetana koji je besplatno preselio put Lazija te nositelja vezne linije Kessieja koji će sreću potražiti u Barceloni, jasno je kako je momčad izgubila na kvaliteti. Doduše, stigao je ‘novi Kevin De Bruyne’, Charles De Ketelaere, ali bilo bi nerealno očekivati da on sam odvede Milan do vrha. Leao i Hernandez su okosnica momčadi, lijeva strana Milana djeluje nevjerojatno opasno, baš kao što se ove sezone očekuje eksplozija Tonalija koji je zasad u statusu ozlijeđenog igrača ‘do daljnjeg’. U Europi – što bude, bit će, prioritet je svakako domaće prvenstvo.

Na koga/što obratiti pozornost: Charles De Ketelaere

Budućnost svjetskog nogometa. Od svoje sedme godine igrao je za Club Brugge, a o njemu se priča naveliko još prije nego li je postao senior. Fizički je impresivan (visok je 192 cm), tehnički još impresivniji, a sjajan je i u prekidima. Prošle sezone skupio je 18 pogodaka i 10 asistencija u dresu matičnog mu kluba pa tako ne iznenađuje silan optimizam simpatizera Milana koji su naprosto oduševljeni njegovim dovođenjem.

Sastav:


INTER

Trener: Simone Inzaghi

Iako je stariji brat Pippo bio puno bolji nogometaš, nema sumnje da je Simone bolji na trenerskoj klupi. Nakon što je jako dobar posao napravio na klupi Lazija, od prošle sezone vodi Inter gdje su ga sitnice dijelile od trostruke krune u prvoj sezoni. Prakticira sustav s tri središnja braniča, voli da njegove momčadi igraju ‘na gol više’, a to se vidjelo i prošle sezone budući da je Inter, samo u Serie A, postigao 84 pogotka. A sad mu je još stigao Lukaku…

Prošla sezona u Serie A: 2.mjesto – 25 pobjeda, 9 remija, 4 poraza. Gol razlika 84:32

Ulazni transferi: Correa (Lazio, 23.6 milijuna eura), Lukaku (Chelsea, 8 milijuna eura – posudba), Asllani (Empoli, 4 milijuna eura – posudba), Bellanova (Cagliari, 3 milijuna eura – posudba), Mhitarjan (Roma, bez odštete), Onana (Ajax, bez odštete)

Izlazni transferi: Di Gregorio (Monza, 4 milijuna eura), Gravillon (Reims, 3.5 milijuna eura), Perišić (Tottenham, bez odštete), Vidal (Flamengo, bez odštete), Vecino (Lazio, bez odštete), Sanchez (Marseille, bez odštete), Ranocchia (Monza, bez odštete), Sensi (Monza, posudba), Esposito (Anderlecht, posudba), Radu (Cremonese, posudba), Pinamonti (Sassuolo, posudba uz obvezan otkup za 20 milijuna eura)

Očekivanja u novoj sezoni: Naslov prvaka, ništa više, ništa manje!

“Pazza Inter amala” pjesma je koja se uoči početka nove sezone sve više pušta kod navijača Nerazzurra. Lani su osvojili dva trofeja, ali onaj najvažniji, Scudetto, im je zamalo izmakao. Iako je podosta igrača napustilo momčad, mnogi su uvjerenja da je Inter samo povratkom Lukakua dobio dimenziju više. Mnogi ih smatraju najvećim favoritima za naslov prvaka, baš kao što se od njih očekuje da ‘nešto ozbiljnije’ naprave i u Europi ove sezone.

Na koga/što obratiti pozornost: Povratak Romelu Lukaku

Inter nema nijednog mladog igrača koji bi mogao eksplodirati ove sezone, ali zato ponovno u svojim redovima imaju jednu od najboljih devetki svijeta kojem je odlazak na Otok bio pogrešan korak u karijeri. Lukaku i Martinez ponovno u vrhu napada, dok s klupe priliku čeka rutiner Džeko nešto je što bi ‘nasekiralo’ svaku obranu na svijetu. Momčad je posložena, uigrana, svi znaju što tko mora raditi i to je najveća snaga Intera. Pet trofeja u dvije sezone? Nije nemoguće…

Sastav:


JUVENTUS

Trener: Massimiliano Allegri

Njegov drugi mandate na klupi Stare dame ni izbliza nije uspješan kao onaj prvi. Doduše, nema više ni igrače kakve je imao tada, ali nikada ih neće ni imati, jer ponoviti BBC obranu (Bonucci, Barzagli, Chiellini) kojoj leđa čuva Buffon je naprosto nemoguće. Post Ronaldo era ne ide dobro, Dybala ga nije uspio nadomjestiti pa je tako kao slobodan igrač napustio klub, Allegri i dalje ima relativno ‘staru’ momčad te nekoliko trulih jabuka u svlačionici kojih se treba riješiti. Prilagodljiv je po pitanju taktike, nekad je preferirao 3-1-4-2 ili 4-3-1-2, dok je prošle sezone Juventus dosta često igrao u sustavu 4-2-3-1. Sa Starom damom je ugovorno vezan još tri godine.

Prošla sezona u Serie A: 4. mjesto – 18 pobjeda, 11 remija, 9 poraza. Gol razlika 53:30

Ulazni transferi: Bremer (Torino, 41 milijuna eura), Chiesa (Fiorentina, 40 milijuna eura), Kostić (Eintracht, 12 milijuna eura), Cambiaso (Genoa, 8.5 milijuna eura), Di Maria (PSG, bez odštete), Pogba (Manchester United, bez odštete)

Izlazni transferi: De Ligt (Bayern, 67 milijuna eura), Demiral (Atalanta, 20 milijuna eura), Mandragora (Fiorentina, 8.2 milijuna eura), Vrioni (New England Revolution, 3.45 milijuna eura), Dybala (Roma, bez odštete), Bernardeschi (Toronto, bez odštete), Ramsey (Nice, bez odštete), Chiellini (LAFC, bez odštete), Costa (LA Galaxy, bez odštete), Cambiaso (Bologna, posudba), F.Ranocchia (Monza, posudba), Dragusin (Genoa, posudba), Gori (Perugia, posudba)

Očekivanja u novoj sezoni: Povratak na stare staze slave

Razmaženi su navijači Juventusa, žele samo trofeje i velika imena u svojim redovima. Drugo ih praktički ne zanima. No, ove godine će teško do 37. (ili 39., zavisi koga pitate) naslova prvaka, budući da je konkurencija trenutno za koplje iznad. Imaju nekoliko iznimno iskusnih igrača, imaju i par zanimljivih ‘klinaca’, ali zasad je teško išta prognozirati. Da su Pogba i Chiesa zdravi, onda bi priča bila drugačija, ovako… Dojma smo da Drughi neće imati previše razloga za sreću…

Na koga/što obratiti pozornost: Pogba, Chiesa, Vlahović – mogu li zajedno?

Chiese lani nije bilo u veći dio sezone, baš kao što i u ovu novu ulazi ozlijeđen. Pogba je dočekan kao novi kralj, ali se i on, svega dva-tri dana nakon potpisa, također ozlijedio! Dakle, dok se spomenuti dvojac ne oporavi, Juve će biti prisiljen osloniti se na Dušana Vlahovića, dok će nakon toga Allegri imati veliki izazov kako ovaj trojac, koji djeluje i više nego zanimljivo, ukomponirati u svoje taktičke zahtjeve tako da svi daju najbolje od sebe. Valja vidjeti i je li Paul Pogba, s 30 godina (!), napokon više sazrio i je li spreman biti lider momčadi u kojoj je prije odlaska u United igrao najbolji nogomet karijere.

Sastav:


ROMA

Trener: Jose Mourinho

Što napisati o The Special Oneu? Voljeli ga ili ne, uistinu je poseban, a i mnogi će se složiti, među 10 najboljih trenera svih vremena. Njegove riječi kad je otišao iz Uniteda pokazale su se proročanskima, dok je nakon razlaza s Tottenhamom momčad iz sjevernog dijela Londona uložila ogromna sredstva kako bi ostvarila ono što Mourinho nije uspio (iako, ako se njega pita, za to je kriv Levy jer mu nije dao dovoljno vremena). Faca je Mou, jedini trener koji je osvojio Ligu prvaka, Europsku ligu i Konferencijsku ligu, a iako nikada nije skrivao svoje simpatije spram Intera kojeg je svojevremeno odveo do trostruke krune, u Rimu ima fenomenalan status te velika većina navijača vjeruje u svaki njegov potez. Druga sezona Mourinha u klubu, svi moramo biti na oprezu…

Prošla sezona u Serie A: 6. mjesto – 18 pobjeda, 9 remija, 11 poraza. Gol razlika 59:43

Ulazni transferi: Çelik (Lille, 7 milijuna eura), Wijnaldum (PSG, bez odštete), Matić (Manchester United, bez odštete), Svilar (Benfica, bez odštete), Dybala (Juventus, bez odštete)

Izlazni transferi: Lopez (OM, 12 milijuna eura), Veretout (OM, 11 milijuna eura), Under (OM, 8.4 milijuna eura), Olsen (Aston Villa, 3.5 milijuna eura), Florenzi (Milan, 2.7 milijuna eura), Ciervo (Sassuolo, 2 milijuna eura), Perez (Celta Vigo, milijun eura – posudba), Milanese (Cremonese, 750 tisuća eura), Mhitarjan (Inter, bez odštete), Santon (slobodan igrač)

Očekivanja u novoj sezoni: Jose, nemoj zeznuti!

Iako je svima jasno kako su čelnici Rome ovog ljeta napravili velike i konkretne korake kako bi se napravio jedan dodatan iskorak, isto tako je svima znana priča što se događa u drugoj sezoni Josea Mourinha. Za one koji su zaboravili, kratki podsjetnik: Osvojio je naslove s apsolutno svima izuzev Manchester Unitedom, a s njima je završio na drugom mjestu. Doduše, naslov s Romom bio bi najveći podvig, jer u svim prethodnim situacijama je njegova momčad bila jedan od kandidata/favorita za naslov, dok ovog puta to nije slučaj. No, navijačima Rome nije zabranjeno sanjariti.

Na koga obratiti pozornost: Hoće li ‘kliknuti’ Jose Mourinho i Paulo Dybala?

Roma je ovog ljeta napravila sjajan posao. The Special One lani ih je odveo do Konferencijske lige, a uprava mu je ovog ljeta kao svojevrsni znak zahvalnosti odlučila dovesti igrače poput Çelika, Matića, Svilara, Wijnalduma i zvijezde prijelaznog roka, Paula Dybale. Doček za Argentinca bio je spektakularan, čak mu je i Totti ponudio svoju desetku koja je umirovljena, ali on to ipak nije prihvatio. Roma bi mogla biti, ako ponajbolji trener svih vremena to uspije malo posložiti i ako Rimljane zaobiđu ozljede, ‘Dark horse’ ove sezone. Tri titule prvaka osvojila je Roma, do posljednjeg su ih vodili Totti i Batistuta, mogu li sada to ponoviti Abraham, Zaniolo i Dybala?

Sastav:

HRVATI U ITALIJI

SERIE A

Marcelo Brozović (Inter)

Mario Pašalić (Atalanta)

Nikola Vlašić (Torino)

Ante Rebić (Milan)

Toma Bašić (Lazio)

Martin Erlić (Sassuolo)

Domagoj Bradarić (Salernitana)

Marko Pjaca (Juventus)

Mirko Marić (Monza)

Kristijan Bistrović (Lecce)

Filip Benković (Udinese)

Ante Ćorić (Roma) 

SERIE B

Marko Rog (Cagliari)

Adrian Šemper (Genoa)

Stanko Jurić (Parma)

Milan Badelj (Genoa)

Marko Pajač (Genoa)

Karlo Lulić (Frosinone)

Luka Bogdan (Ternana)

Lorenco Šimić (Ascoli)

Stipe Vulikić (Perugia)

Kristjan Matošević (Cosenza)

Karlo Butić (Cosenza)

Mario Šitum (Reggina)

Roko Jureškin (Pisa)


Serie A, 1.kolo

Subota, 13. kolovoza

Milan – Udinese 18.30

Sampdoria – Atalanta 18.30

Lecce – Inter 20.45

Monza – Torino 20.45

Nedjelja, 14. kolovoza

Fiorentina – Cremonese 18.30

Lazio – Bologna 18.30

Salernitana – Spezia 20.45

Spezia – Empoli 20.45

Ponedjeljak, 15. kolovoza

Verona – Napoli 18.30

Juventus – Sassuolo 20.45


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Serie AJuventusMilanInterRoma

Ostale Vijesti