Emica Elvedji/PIXSELL
Emica Elvedji/PIXSELL

Vraća li se Dambrauskas protiv Villarreala na staro ili će nadograditi ideju s Maksimira?

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 16.08.22. | 14:19

Pred Hajdukom je teško gostovanje u Valenciji s kojeg se želi vratiti s povoljnim rezultatom za uzvrat na Poljudu

Prolaskom u play-off Konferencijske lige nakon teškog gostovanja u Guimaraesu protiv Vitorije bilo je jasno da će Hajdukov trener Valdas Dambrauskas kombinirati sastav za derbi u Maksimiru. Ideja koju je imao promjenom sustava s tri stopera u teoriji je izgledala dobro, ali izvedba se pokazala jako lošom. Sličnu ideju imao je litavski stručnjak i posljednjih 15 minuta utakmice u Guimaraesu koju su u liniji obrane završili Borevković, Awaziem i Elez.

Nakon derbija naglasio je kako ne smatra da je problem u sustavu kojeg su uvježbavali na treninzima, već u činjenici da se nisu uspjeli nametnuti na terenu. Odabirom ovog sustava nametnulo se pitanje je li to bila priprema i uvježbavanje za Villarreal.

Bijeli danas putuju u Valenciju gdje će igrati u četvrtak, 18. kolovoza prvi susret play-offa Konferencijske lige protiv Villarreala. Dambrauskasova momčad još se nije imala prilike susresti s protivnikom ove razine otkako su na okupu u Hajduku. U posljednje dvije godine španjolska momčad osvajala je Europsku ligu te stigla do polufinala Lige prvaka gdje su putem izbacivali Juventus i Bayern.

(1.30) Villarreal (5.00) Hajduk (10.0)

Suvišno je ponavljati da se baš njih željelo izbjeći u ovoj fazi natjecanja. Hajdukov cilj u ovoj sezoni je iskorak u Europi, a Villarreal je stigao u najgorem trenutku za ispunjenje tog cilja. Taj ždrijeb je bio svojevrsna naplata duga za loša izdanja prijašnjih godina u europskim natjecanjima i pada europskog koeficijenta.

No i s ovako teškim protivnikom pred sobom momčad Valdasa Dambrauskasa ne odstupa od ideje i nade u prolaz prema grupnoj fazi Konferencijske lige. Stoga je litavski stručnjak bio spreman donekle žrtvovati derbi da ispita kakve su mogućnosti njegove momčadi uoči ogleda protiv Villarreala. Kako smo napomenuli, nakon iscrpljujućeg puta i utakmice u Guimaraesu, odlučio je izmiješati momčad da odmori neke od igrača na koje bi mogao računati u Valenciji.

Dino Mikanović i Dario Melnjak vodili su borbu na bekovima s krilima Vitorije kojoj su se napadi temeljili na ubačajima sa strane. Jedan takav je prošao u petoj minuti kad je Ogawa pogodio Andersona koji se znalački izvukao na 18 metara i pogodio spretno za vodstvo domaćih. No to je bio jedini trenutak efikasnosti Vitorije dok su sve druge pokušaje Bijeli uspješno otklanjali.

Odmarao je Dambrauskas i Josipa Eleza u derbiju te njegovog imenjaka Vukovića iz utakmice u Guimaraesu. Na njihova mjesta uskočili su Stefan Simić, koji je na gostovanju kod Vitorije igrao prvo poluvrijeme, te Jani Atanasov, strijelac prekrasnog zgoditka u derbiju.

Ono što je pokušao s tim izmiješanim sastavom nije prošlo protiv Dinama, ali i dalje stoji pitanje hoće li isto probati s onima koji su mu nominalno prvi izbor za Villarreal. Važna i dobra vijest za Dambrauskasa je i da se u kadar vratio Nikola Kalinić koji iza sebe ima niz ovakvih utakmica, a nije isključeno da ga Litavac koristi u Valenciji od prve minute.

(1.30) Villarreal (5.00) Hajduk (10.0)

S obzirom na stil igre Villarreala kojem su se prilagođavali i jači suparnici od Hajduka jasno je da ni Dambrauskas ne želi pretjerano riskirati s obzirom na cilj. Dokle god postoji nada on želi pronaći način kojim će je i ostvariti. Nemoguće je nekoliko dana prije utakmice prognozirati sastav i stil na koji će se odlučiti litavski trener zbog niza parametara od zdravstvenih kartona do mentalnog stanja pojedinaca u momčadi, ali u diskusiji ostaju formacije s kojima je istrčao u Guimaraesu i slavio na Poljudu te ova posljednja s Maksimira s izmjenom za jedno mjesto manje u vrhu napada. (KM)

Mogući sastav za Villarreal 4-3-3:


Mogući sastav za Villarreal 3-4-2-1:


Konferencijska liga, play-off

Četvrtak, 18. kolovoza

Villarreal – Hajduk, 20.45 (HRT2)

Stadion: Estadi Ciutat de Valencia, Valencija

Sudac: Aleksej Kulbakov (Bjelorusija)

 *Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HajdukVillarrealKonferencijska ligaValdas Dambrauskas

Ostale Vijesti