Vjekoslav Lokica za Germanijak: "Hajduk je uvijek bio najbolji kada je igrao s većinom igrača iz Splita i Dalmacije"

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 11.05.23. | 08:00

Iskusni strateg smatra da Hrvatska može do trofeja Lige nacija

Raritet je u svijetu da se mijenjaju sportovi, pogotovo u trenerskoj branši, a upravo takav jedan primjer imamo u Hrvatskoj koji zaslužuje da se čuje i izvan granica Lijepe naše. Vjekoslav Lokica (57) iskusni je nogometni trener koji je promijenio sport, već drugu godinu kao predsjednik i trener vodi Košarkašku akademiju Žana Lelas koju je prije sedam godina osnovao zajedno s pokojnom suprugom, legendarnom Žanom Lelas. Bio je Lokica poznat po ostancima u ligi sa Šibenikom, uvođenjem Zagreba i slovenskog Primorja u najviši rang, radu u Rijeci, Osijeku, u Omladinskoj školi Hajduka, inozemstvu, no sad je u košarci, osim prve ekipe vodi i mlađe kategorije koje su do sada osvojile 16 medalja u Hrvatskoj, a ove sezone 'Lelasice' su uzele i seniorsku broncu te je osvojeno premijerno izdanje Alpe Adria Kupa u Mariboru.

Premda je pred njim uskoro završnica PH za kadetkinje gdje može uzeti još jednu medalju, razgovor smo bazirali na nogometu, jer je paralelno s košarkom još uvijek upućen u zbivanja u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Prva HNL je praktički završena, znaju se prvi i drugoplasirani te da će Rijeka i Osijek, klubovi koje ste vodili podijeliti treću i četvrtu poziciju. Dinamo je prvak, Hajduk drugi. Kako ste vidjeli ovu sezonu?

„Redoslijed je po kvaliteti i budžetima klubova nekako realan. To jesu nominalno četiri najjača kluba, četiri imena i četiri najveća budžeta“, za početak će Lokica.

Hajduk je imao neku svoju šansu dok je Dinamo 'trokirao', ali nije uspio dohvatiti najvećeg rivala…

„Što znači šansa? Uvijek kažem i ponekad mi je smiješno. Počne prvenstvo, govori se o ovim i onim ambicijama, međutim, prvenstvo nije ni prvih ni drugih mjesec dana. Prvenstvo je samo kraj, jer se sve pomalo zbraja. Na kraju se zbrajaju mrtvi kako se ono kaže. Tko je koliko imao bodova, koji je na tablici i to je to. A u svim ozbiljnim državama to se tako i vrednuje. U Engleskoj, Njemačkoj, Poljskoj postoji raspodjela TV prava i klubovi po tome dobivaju novac. Svugdje u svijetu se vrednuje plasman i po njemu se nagrađuje“.

Hajduk konkretno ima priliku s trofejom završiti sezonu jer u finalu igra protiv Šibenika, kluba koji ste u više navrata trenirali uspješno. Nekako se dobiva dojam da je taj trofej unaprijed pripisan Hajduku?

„Realno je Šibenik u teškoj situaciji što se tiče lige. Meni bi bilo osobno izuzetno žao, jer sam se tri-četiri puta vraćao i svaki put ih ostavljao u ligi. Uostalom, Šibenik je susjedski grad Splitu i jedini dalmatinski predstavnik uz Hajduka i bila bi velika šteta da ispadne. Nažalost, situacija je takva, da je jako blizu toga. A što se tiče finala Kupa, realnost je da je Hajduk ogromni favorit i radi kvalitete , veličine kluba i trenutnog stanja u svlačionici“.

Što bi Hajduku trebalo za iskorak, da izbori skupinu Konferencijske lige te da napadne naslov prvaka države koji navijači dugo čekaju? Možemo govoriti i na kojim pozicijama su im potrebna pojačanja, ali što mislite generalno? Dinamu odlaze igrači, ali ostaje ispred Hajduka…

„Dinamo je već dugovječno u boljoj materijalnoj situaciji, dugo ima kvalitetnije rezultate od Hajduka i samim time uprihođuje više. Samim time može više kupovati jer ima više novca te su oni to uglavnom do sada dobro radili, slijed toga su i rezultati. Ništa nije lagano, treba ići stepenicu po stepenicu. Bilo bi mu bitno da pomalo uđe u Konferencijsku ligu, grupnu fazu, da se pune tribine i diže imidž kluba. Za ovu sezonu možemo u svakom slučaju reći da je prolazna ako Hajduk osvoji Kup. Jer Kup i drugo mjesto u prvenstvu su za sada neki maksimum, jer ako Dinamo ima deset bodova prednosti ipak je to razlika od deset bodova. Možda je kao što se rekli Hajduk imao neke situacije, no na kraju se mrtvi zbrajaju. Konačna tablica je mjerilo. Na pitanje koje ste postavili svatko može imati drugačiji odgovor. Ja možda smatram da se s manje novca može napraviti jedna kompetitivna momčad. Ovisi tko što želi i traži. Ne bi bilo fer ne spomenuti ove mlade igrače Hajduka.“

To sam Vas i htio pitati, drugo mjesto u Europi je veliki uspjeh juniora?

„Otkad su mnogi otišli iz Hajduka i otkako su splitski ljudi na čelu toga, vidim da se pokazuje da Hajduk nastavlja kvalitetno. Jedno vrijeme je u Hajduku bilo 'milijun' igrača i trenera sa strane. U tim trenucima to nije davalo rezultate. Da budemo načisto, ja sam kao stranac radio vani po brojnim klubovima, ne govorimo o tome da netko ne voli strance, međutim Hajduk je bio najbolji kada je imao najviše djece iz Splita i Dalmacije, najviše igrača s tog područja koji su se popunjavali kvalitetom. Nisam pobornik da se ima 15-20 igrača sa strane upitne vrijednosti. Mislim da je bolje gurati vlastitog igrača, a i vrijeme je pokazalo da su oni donijeli puno više novca nego bilo koji stranac. Teško je za povjerovati da netko ne slijedi logiku događanja i razmišljanja.“

Ovisi li Hajduk možda u prvoj momčadi previše o Marku Livaji, reprezentativcu koji je ekstraklasa, koji vuče Bijele svojim golovima i asistencijama? Bi li bilo potrebno dovesti još pokojeg igrača te razine da se napravi nešto više?

„Hajduk je trenutno naslonjen na Livaju i igra tako da je on glavni igrač. Da njega nema, vjerojatno bi se tražilo neke druge igrače i drugačije igralo. On je glavni igrač, to je činjenica, to pokazuje i statistika. Isto tako je činjenica da ako nekoga nema, onda tražiš drugoga. Sjećam se primjera iz košarke i Jugoplastike i europskih titula, bez obzira što su neki glavni igrači otišli ponovno se dogodila titula. Ako se pametno radi, ako se zna što se radi, ako se ima želju, cilj i smisao za nečim, onda se uvijek da raditi i napraviti. To su moja razmišljanja, ali ja nisam u Hajduku pa ne znam sve situacije. Za ozbiljan rezultat treba nešto više. Hajduk treba puno više energije i moći. Meni su te neke stvari i nelogične“.

Ajmo malo na reprezentaciju, uskoro je završni turnir Lige nacija… Može li Hrvatske sjajne rezultate okruniti trofejom za kraj sjajne generacije koja će na okupu ostati možda još do sljedećeg Eura?

„Mi smo uvijek bili pesimisti, ali činjenica je da je Hrvatska na dva posljednje svjetska prvenstva osvojila medalju što je nevjerojatan uspjeh za zemlju od četiri milijuna stanovnika. Činjenica je da su se neki oprostili nakon Rusije, pa smo opet osvojili medalju. Reprezentacija je lokomotiva cjelokupnog nogometa u Hrvatskoj. Pokojni Biće Mladinić je govorio da su lopta i nogomet okrugli i koliko ih paziš i maziš toliko ti vrate. I uvijek u nogometu uvijek imaš šansu. Hrvatska ima šansu osvojiti Ligu nacija, status trećega na svijetu ti daje pravo da se nadaš“.

Za kraj pitanje s obzirom da Vas dugo nema u nogometu, kad bismo Vas opet mogli vidjeti?

„To pitanje mi djeluje već kao odgovor da ću se sigurno vratiti u nogomet. Želja postoji cijelo vrijeme. Do sada nije bila sazrela situacija. Uvijek ima nekih razgovora, kontakata, a nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću garantirati što se može dogoditi preko noći. Takoreći, danas nas ima, sutra nas nema. Uvijek su sve opcije otvorene kako se kaže. Ja sam prije svega nogometni trener koji je preko 20 godina u tom sportu. To je prioritet, sve pratim, nastojim biti u tijeku, a što će u konačnici biti, vidjet ćemo“.



Tagovi

Vjekoslav LokicaHajdukHajduk junioriNK ŠibenikRabuzinovo SunceKonferencijska ligaPrva HNLLiga nacija

Ostale Vijesti