Foto: Reuters
Foto: Reuters

VIDEO/FOTO Prije šest godina na Rujevici je pao Milan, gdje su danas igrači koji su ostvarili jednu od najvećih pobjeda u povijesti Rijeke?

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 07.12.23. | 17:02

Prvi pogodak na utakmici, direktno iz slobodnog udarca, postigao je Jakov Puljić koji je danas član Puškaš Akademije, dok je konačan rezultat postavio odnedavno umirovljeni Mario Gavranović kojem je to bio pretposljednji pogodak za Rijeku prije nego što je preselio u redove Dinama.

Iako će mnogi Riječani bez sekunde razmišljanja ustvrditi kako je pobjeda protiv Real Madrida (3-1) iz 1984. godine na prepunoj Kantridi najveća u klupskoj povijesti, nema sumnje da ona protiv Milana (2-0), koju je momčad Matjaža Keka ostvarila na današnji dan prije točno šest godina, sasvim sigurno spada među one ‘najveće ikada’.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U grupnoj fazi Europske lige u sezoni 17./18., gdje su Riječani završili nakon nesretnog ispadanja u Playoffu za Ligu prvaka kad je za nijansu bolji bio grčki Olympiacos (2-1 slavlil su Grci u prvoj utakmici, da bi onda u uzvratu na Rujevici upisali minimalnu pobjedu usprkos ogromnoj dominaciji Rijeke), momčad Matjaža Keka u skupini je bila s Milanom, AEK-om te Austrijom Beč. Ostvarili su Riječani dvije pobjede, jedan remi i tri poraza, ali tih sedam bodova ipak im nije bilo dovoljno za povijesno proljeće u Europi. No, ako ne ništa, za sva vremena ostala im je ta pobjeda protiv velikog Milana, momčadi koju je tada vodio Gennaro Gattuso i čije su boje branili Donnarumma, Romagnoli, Bonucci, Suso, Kessie, Calhanoglu, Locatelli, Andre Silva i mnogi drugi.

Prva utakmica ove dvije momčadi odigrana je 28. rujna na San Siru. Bilo je to najveće gostovanje Armade ikada zabilježeno, na gostujućoj tribini bilo je između četri do pet tisuća navijača, a iako je momčad s Kvarnera odigrala sjajnu utakmicu, Rossoneri su na kraju ipak slavili kad je Cutrone u 90+4. postavio konačnih 3-2.

 Druga utakmica igrala se na Rujevici. Rasprodanoj, dakako. Milan je ranije izborio plasman u daljnju fazu natjecanja pa je Gattuso mogao malo ‘promiješati’ sastav, ali to nikako ne umanjuje pobjedu Rijeke koja je slavila s 2-0.

Prvi pogodak na utakmici, direktno iz slobodnog udarca, postigao je Jakov Puljić (7.) koji je danas član Puškaš Akademije, dok je konačan rezultat postavio odnedavno umirovljeni Mario Gavranović (47.) kojem je to bio pretposljednji pogodak za Rijeku prije nego što je preselio u redove Dinama. Gavranović je nakon tog pogotka Milanu još jednom zabio u bijelom dresu kad je bio precizan protiv Intera u Kupu, da bi onda u siječnju preselio u Dinamo bez odštete što mu mnogi navijači kluba s Kvarnera nikada nisu oprostili.

 

Na golu Rijeke u tom povijesnom ogledu bio je Simon Sluga, danas član Ludogoreca, dok su u posljednjoj liniji bili Marko Vešović (Qarabag), Dario Župarić (Portland), Josip Elez (Hajduk) i Leonard Zuta (IF Brommapojkarna). Dva središnja/defenzivna vezna bili su kapetan Mate Maleš (igračka mirovina, pomoćni trener juniora Lokomotive) te Domagoj Pavičić (Aris), dok je ispred njih bio ranije spomenuti Jakov Puljić (Puškaš Akademia). Na desnom krilu ordinirao je Zoran Kvržić (Borac Banja Luka), lijevo je bio Maxwell Acosty (Suwon Samsung Bluewings), dok je u vrhu napada bio Mario Gavranvović (igračka mirovina).

Na klupi Rijeke bili su još Andrej Prskalo (Opatija), Matic Črnic (SV Rottenmann, austrijski niželigaš), Charalampos Mavrias (Panetolikos), Roberto Punčec (bez kluba), Matej Šantek (Pomorac Kostrena), Jasmin Čeliković (Akhmat Grozny, na posudbi iz Tuzla Cityja) te Ivan Lepinjica (Slaven Belupo). Trener Rijeke bio je Matjaž Kek (izbornik Slovenije) koji u toj utakmici nije mogao računati na Filipa Bradarića (HŠK Zrinjski), Josipa Mišića (Dinamo Zagreb) i Alexandra Gorgona (Pogon).

Rijeka – Milan 2-0

Strijelci: 1-0 Puljić (7.), Gavranović (47., Kvržić)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 8.021

Glavni sudac: István Vad, pomoćnici: Istvan Albert i Peter Berettyán, četvrti sudac: Theodoros Georgiou (svi Mađarska)

Žuti kartoni: Maleš (Rijeka), Silva, Antonelli, Locatelli (Milan).

Crveni kartoni: /.

Rijeka (4-2-3-1): Sluga - Vešović, Župarić, Elez, Zuta, Maleš, Pavičić, Acosty (76. Punčec), Puljić, Kvržić (86. Mavrias), Gavranović (80. Črnic).

Milan (3-5-2): Storari - Zapata, Paletta, Romagnoli - Calabria, Zanellate (73. Abate), Biglia, Locatelli, Antonelli (80. Forte) - Cutrone, Andre Silva.



Tagovi

HNK RijekaRijekaMilanEuropska liga

Ostale Vijesti