REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

VIDEO/FOTO Englezi slavili na 150. godišnjicu rivalstva sa Škotima na krilima svoje 'budućnosti', Maguire zabio autogol

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 12.09.23. | 23:06

Njemačka je na Westfalenu svladala Francuze (2-1) s Völlerom na klupi

Na 150. godišnjicu najstarijeg rivalstva u svjetskom nogometu, Engleska je u prijateljskom susretu na Hampden Parku pobijedila Škotsku sa 3-1.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Škotska i Engleska su na Hampden Parku odmjerile snage 150 godina i 286 dana nakon prvog međunarodnog susreta igranog u studenom 1872. u kriket klubu West of Scotland u Glasgowu, a koji je završio remijem.

Kako je izviždana himna Engleske pogledajte OVDJE (Sportklub)

Bio je ovo 116. susret dvaju starih rivala, pri čemu 49. pobjeda Engleske, uz 41 pobjedu Škortske i 26 remija. Najveća posjećenost ikad zabilježena na jednoj nogometnoj utakmici iznosila je 149.415 gledatelja, a bio je to upravo škotsko - engleski ogled 1937. godine.

Bila je to ujedno i 600. međunarodna pobjeda engleske vrste koja je tako postala prva europska nacija koja je dosegla ovaj broj.

Gosti su poveli u 32. minuti, Kyle Walker je pucao, ali je loptu skrenuo Phil Foden i svladao golmana. Tri minute kasnije u strijelce se upisao i Jude Bellingham. Gosti su u prvom poluvremenu u potpunosti dominirali, a sve otkriva podatak kako domaćini u prvih 45 minuta nisu uputili niti jedan udarac prema vratima Aarona Ramsdalea.

Škotska se vratila u život u 67. minuti autogolom Harryja MaguireaRobertson je ubacio, a stoper Manchester United nespretno pogodio vlastitu mrežu. Četiri minute kasnije moglo je biti 2-2, no John McGinn je iz izgledne situacije loše pucao.

Kazna je stigla u 81. minuti. Bellingham je lijepo uposli Harryja Kanea, a ovaj pogodio za 3-1 i pobjedu "Gordog Albiona" koji nije izgubio na Hampden Parku već 38 godina.

Sve pogotke s utakmice pogledajte OVDJE (Sportklub)

Zanimljivo je bilo i na Signal Iduna Parku u Dortmundu gdje su snage odmjerila dva bivša svjetska prvaka Njemačka i Francuska.

Na koncu je Elf pobijedio Tricolore sa 2-1 golovima Thomasa Mullera (4.) i Leroya Sanea (87.), dok je za goste zabio Antoine Griezmann (89.-11m).

Svega nekoliko dana nakon poraza od Japana (1-4) i smjene izbornika Hansija Flicka, Njemačka je porazila srebrne s posljednjeg World Cupa u Katru. Njemačku je vodio Rudi Voller koji je prije utakmice jasno dao do znanja da je njegov povratak na trenersku klupu jednokratna stvar.

Bila je to prva njemačka pobjeda u posljednjih sedam međusobnih utakmica, a posljednji put to im je pošlo za rukom na Svjetskom prvenstvu 2014. u četvrtfinalu (1-0).

Elf je poveo već u 4. minuti golom Thomasa Muller kojem je to bio 45. gol u 123. nastup u nacionalnom dresu.

Francuska je bila blizu izjednačenja u 30. minuti, no Randal Kolo Muani je pucao malo iznad prečke. U 87. minuti je Sane zabio za 2-0, a konačnih 2-1 postavio je Antoine Griezmann u 89. minuti.

Sve pogotke u utakmice pogledajte OVDJE (Sportklub)

Francuzi su bili bez superzvijezde Kyliana Mbappea, koji se žalio na probleme s koljenima. U odnosu na zadnju utakmicu u kvalifikacijama za EP protiv Irske, Didier Deschampes je uveo šest novih igrača.

Južna Koreja je na St. James' Park u Newcastleu pobijedila Saudijsku Arabiju sa 1-0 ostvarivši prvu pobjedu pod vodstvom njemačkog stručnjaka Jurgena Klinsmanna.

Bio je to šesti korejski nastup pod vodstvom njemačkog stručnjaka i prva pobjeda nakon tri remija i dva poraza. Pogodak odluke zabio je Cho Gue-sung u 32. minuti.

Klinsmann je preuzeo korejsku vrstu u veljači ove godine naslijedivši Paula Benta kojem je istekao ugovor nakon SP-a u Katru. Međutim, vrlo brzo je došao na udar kritika zbog skromnih rezultata nacionalne vrste, ali i zbog svojih radnih navika, jer je više vremena provodio u svom domu u SAD-u nego u Južnoj Koreji.

Prva pobjeda neće biti dovoljna za promjenu narativa, ali će legendarni Nijemac "kupiti" barem malo mira.

(Hina, G)


Tagovi

prijateljskaPrijateljska utakmicaprijateljske utakmiceNjemačka nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacijaškotska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti