Reuters
Reuters

VIDEO Utakmica dostojna zadnje faze Lige prvaka: Manchester United preokretom izbacio Barçu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 23.02.23. | 22:57

U odličnoj utakmici na Old Traffordu, Manchester United je u nastavku utakmice anuliao zaostatak iz prvog dijela i zasluženo prošao u iduću fazu Europske lige.

Kao i u prvoj utakmici na Camp Nou (2:2), na Old Traffordu gledali smo sjajnu utakmicu između dva takmaca koja su se 2009. i 2011. susrela u finalu Lige prvaka. U drugom činu dvoboja šesnaestirne finala Europske lige, Manchester United nadvidio je Barçu s 2:1, iako su Katalonci na odmor otišli s minimalnom prednosti golom Lewandowskog iz kaznenog udarca. No, dva Brazilca, Fred u 47. i Antony u 73. Unitedu su donijela zasluženi prolaz budući da su Crveni Vragovi u nastavku utakmice bili bolji suparnil.

Erik Ten Hag na teren je poslao momčad u 4-2-3-1 formaciji sa Weghorstom u vrhu napada te Sanchom, Fernandesom i Rahsfordom u malo povučenijim ulogama, a na klupi su se, između ostalih, našli i Antony i Harry Maguire koji su bili upitni za vaj dvoboj. Xavi je krenuo u 4-3-3 formaciji, s Robertom Lewandowskim u sredini napada te Raphinhom i Sergiom Robertom na krilnim napadačkim pozicijama, ali bez dva ključna kotačića u veznom redu - suspendiranog Gavija i ozlijeđenog Pedrija.

Odmah na otvaranju susreta Manchester United mogao je povesti, Bruno Fernandes našao se u sjajnoj prilici nakon dodavanja Casemira, pucao je iskosa, ali je Andre Ter Stegen bio prisutan (VIDEO). Odmah na drugoj strani uzvratio je Raphinha, ali nije bio precizan. Utakmica je krenula sjajno! Barcelona se tradicionalno usmjerila na posjed lopte, a takva igra u 16. minuti donijela im je kazneni udarac iz kojeg je Robert Lewandowski Blaugranu doveo u vodstvo. Jedanaesterac je skrivio Fernandes koji je u svojem kaznenom prostoru neoprezno srušio Alejandra Baldea, a Lewandowski je matirao De Geu iako je španjolski golman 'bio na lopti'.

Gol Lewandowskog pogledajte OVDJE.

Taj pogodak nije pokolebao United, kao ni Fernandesa skriveni penal budući da je odmah probao matirati Ter Stegena, ali je Nijemac ponovno izašao kao pobjednik. United je igrao s visokim presingom, a onda ih je u posljednjoj minuti prvog dijela Barcelona zamalo kaznila njihovim oružjem. Napadačka trojka Blaugrane visoko je pritisnula Unitedovce u njihovom kaznenom prostoru, natjerala De Geu na pogrešku, no pokušaje Sergia Roberta i Raphinhe blokirao je Casemiro (VIDEO).

Barcelona je na odmor otišla 'samo' s minimalnom prednosti. Ten Hag na poluvremenu je neprimijetnog Weghorsta zamijenio Antonyjem, a Unitedu je trebalo manje od 90 sekundi nastavka da poravna rezultat. Fernandes je dodao do Freda koji sjajnim udarcem s ruba kaznenog prostora matira Ter Stegena. Na semaforu je zasjalo 1:1!

Pogodak Freda za izjednačenje pronađite OVDJE.

United je bio puno bolji u nastavku, a veliku ulogu u visokom presingu odrađivao je upravo Antony koji je znao i zaprijetiti. Barcelona se budi nakon nekakvih 15-ak minuta 'grogiranosti'. U 64. minuti Jules Koune protrčao je iza leđa Jadona Sancha pucao glavom nakon centaršuta De Jonga, ali je De Gea odličnom reakcijom izbio loptu u korner (VIDEO). Ten Hag potom radi nove zamjene, ubacio je 'izblajhanog' Garnacha i Dalota mjesto Sancha i Wan Bissake. Svega nekoliko minuta kasnije, United je stigao do preokreta. Akcija za drugi gol Crvenih vragova krenula je s lijeve strane, lopta se dosta odbijala u kaznenom prostoru, i onda došla do Antonyja koji sjajnim udarcem matira nemoćnog Ter Stegena. United je u nastavku utakmice bio sjajan i zasluženo je preokrenuo neprepoznatljivu Barçu.

Pogodak Antonyja za 2:1 pogledajte OVDJE.

Probuditi svoju momčad pokušao je i Xavi. Neposredno prije drugog gola Uniteda u igru je ubacio Ferrana Torresa umjesto Sergia Roberta, Ansu Fati zamijenio je potom Raphinhu, a Marcos Alonso Arauja. Barcelona je u sudačkoj nadoknadi krenula na sve ili ništa, bilo je u nekoliko navrata iznimno gusto pred golom De Gee, ali se United na kraju spasio i zabilježio zasluženi prolaz dalje.

Europska liga, 1/16 finale

Manchester United - Barcelona 2:1

Stadion: Old Trafford, Manchester

Strijelci: 0:1 Lewandowski (18.-11m), 1:1 Fred (47., Fernandes), 2:1 Antonhy 73.

Sudac: C. Turpin (Fra)

Žuti kartoni: Fernandes 60. Garnacho 78., Casemiro 85. (Manchester United / Kessie 60., Lewandowski 72., Busquets 83. (Barcelona)

Manchester United (4-2-3-1): De Gea - Wan Bissaka (od 67. Dalot), Varane, Martinez, Shaw - Casemiro, Fred - Fernandes, Sancho (od 67. Garnacho), Rashford (od 88. Mc.Tominay) - Weghorst (od 46. Antonhy); Trener: Ten Hag

Barcelona (4-3-3): Ter Stegen - Kounde, Araujo (82. Alonso), Christensen, Balde - Kessie, Busquets, De Jong - Raphinha (od 75. Fati), Lewandowski, Roberto (od 70. Torres); Trener: Xavi



Tagovi

Manchester UnitedBarcelonaEuropska liga

Ostale Vijesti