REUTERS/Cris Mattos
REUTERS/Cris Mattos

VIDEO Palmeiras obraio naslov prvaka, slavni klub Pelea, Robinha i Neymara prvi put u povijesti ispao u Serie B

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 07.12.23. | 07:24

Završena je luda završnica prvenstva Brazila...

Tri kola prije kraja prvenstva šest najboljih brazilskih momčadi bilo je smješteno u samo četiri boda razlike. Ipak, do posljednjeg kola Palmeiras se odvojio na tri boda prednosti nad konkurencijom uz dosta bolju gol razliku i samo ga je čudo moglo spriječiti da ne osvoji rekordni 12. naslov prvaka, drugi u nizu i četvrti u posljednjih osam sezona. Utakmica u Belo Horizonteu završila je miroljubivo. 17-godišnji Palmeirasov superstar, koji će na ljeto 2024. pojačati Real Madrid, Endrick zabio je za prvaka u 22. minuti, a konalnih 1-1 postavio ie NIkao. Time je Cruzerio, klub u većinskom vlasništvu Ronalda Nazarija i koji je najveći dio sezone proveo u borbi za ostanak, serijom utakmica bez poraza osigurao ne samo ostanak, već i mjesto koje vodi u Copu Sudamericanu!

Ostanak su izborioli Vasco da Gama, koji je pogocima Paulinha i Serginha s 2-1 svladao Bragantino (još jedan klub koji je do prije dva kola bio u utrci za naslovom) i Bahia koja je pretendenta za naslov, i klub u najboljoj formi Atletico Mineiro, razbila s čak 4-1! Atletico Mineiro je time pao na treće mjesto ljestvice, a na drugo je skočio Gremio koji je s dvama pogocima Luisa Suareza na Maracani svladao prvaka Južne Amerike Fluminense koji je prvenstvo završio na sedmom mjestu, ali će iduće sezone igrati Copu Libertadores budući da brani naslov....

Najveći tragičar posljednjeg kola je osmerostruki prvak Brazila (drugi na vječitoj ljestvici, iza Palmeirasa), Santos, klub koji je u vrijeme jednog od najvećih svih vremena Pelea osvojio šest naslova prvaka Brazila, a posljednja dva početkom 21. stoljeća kada je u klubu igrao Robinho. Produkt slavnog kluba iz Santosa je i Neymar. Santosu je za ostanak trebala pobjeda (ili da Bahia ne pobijedi Atletico Mineiro), no osim što je Bahia razbila pretendenta za naslov Santos je na domaćem terenu izgubio s 1-2 od Fortaleze koja je bila sigurno utaborena na sredini ljestvice i nije imala nikakve ambicije pred posljednje kolo. Santos je utakmicu izgubio na dramatičan način. U 93. minuti, pri rezultatu 1-1, domaćini su tražili jedanaesterac. Nisu ga dobili, da bi u 96. minuiti Lucero zabio 'preko pola terena', prebacivši nesmotrenog golmana Joao Paula.

Tako će slavni Santos, prvi put u 111-godišnjoj povijesti igrati drugi rang brazilskog nogometa što će svakako biti veliki udarac za navijače i ambicije ovog razilskog velikana. Ispadanje u Serie B dogodilo se nešto manje od godinu dana nakon smrti legendarnog Pelea, a sada su još ostala samo dva kluba koja nikada nisu ispala iz najvišeg ranga - Flamengo i Sao Paulo.

Generalno, najveći tragičar ovosezonskog Brasilieira je Botafogo iz Rio de Janeira, koji je 11 kola prije kraja imao 14 bodova prednosti ispred prvaka Palmeirasa, ali je u posljednjih 11 kola upisao šest remija i pet poraza te je prvenstvo završio na petom mjestu koje čak ne vodi ni direktno u Copu Libertadores već u kvalifikacije. U posljednjem kolu Botafogo je s 1-3 izgubio od Internacionala.



Tagovi

brazilska Serie ASantosPalmeirasBotafogo

Ostale Vijesti