Eduard Vinatoru/PIXSELL
Eduard Vinatoru/PIXSELL

VIDEO Jako loša Hrvatska na otvaranju Eura U21, Ukrajinci rutinski do pobjede, Kaščuk presudio pogotkom i asistencijom

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 21.06.23. | 19:34

Skočić je skrivao karte, ali Ukrajinci su Hrvate u svakom segmetnu pročitali i na kraju zasluženo slavili s 2-0.

Mudrik je možda ostao na klupi, ali Ukrajinci su svejedno pronašla način kako pobijediti Hrvate na otvaranju Eura U21. I to bez pretjeranog stresa! Izabranici Ruslana Rotana bili su bolji s 2-0. Okomitiji, konkretniji i jednom riječju – gladniji. U ovaj ogled ušli su kao maleni autsajderi, a na kraju su na rutinu i mišiće odradili prvu utakmicu koja se ne naziva bezrazložno jednom od najvažnijih na natjecanju. Hrvatska je bila bezidejna te, ruku na srce, više u današnjoj utakmici nisu ni zaslužili. Nije još ništa gotovo, ali nema potrebe isticati kako će sada jako teško do druge faze natjecanja,

Prvu ozbiljniju priliku Hrvatska je imala u 16. minuti. Baturina je primio loptu na lijevoj strani, okomitim korakom zaputio se prema 16-ercu, a umjesto udarca odlučio se za dodavanje prema usamljenom Friganu koji je bio u dobroj prilici ugroziti Trubina s kojih 20-ak metara. Nije napadač Rijeke zahvatio loptu kako je htio te je njegov na kraju ipak udarac zapeo u bloku.

Kazna je usljedila koju minutu kasnije. Ušetao se Kaščuk u 16-erac Hrvatske kao lopov u banku, veznjaka Ukrajine nisu uspjeli orobiti prvo Pršir, a potom ni stoperski dvojac Perković-Franjić, nakon čega je uzdanica azerbajdžanskog Sabaha rutinski poentirala za 1-0. Kotarski je bio nemoćan, a Ukrajina je u tom trenutku u svojoj vreći imala tri velika boda.

Pogodak Kaščuka za 1-0 pogledajte OVDJE (HRT)

U 30. minuti je Čolina spasio čisti pogodak Ukrajinaca. Bila je to copy-paste akcija Ukrajine kao kod prvog pogotka, samo je ovaj put začetak bio na desnoj strani. Hrvatska je prespavala prvih pola sata utakmice, tek povremeno se mogao vidjeti pokoji dobar, ali neopasan potez, dok su Ukrajinci bili puno konkretniji, okomitiji i – gladniji.

Marko Bulat je u 34. minuti dobro protegao ukrajinskog vratara Trubina kad je silovito gađao iz slobodnog udarca s oko 30-ak metara, ali ni tada, kao ni u 22. minuti iz puno manje blizine, nije bio dovoljno precizna. U oba puta je dobro gađao, ali nedovoljno dobro da bi poentirao.

Do kraja prvih 45 minuta ozbiljnijih prilika nije bilo te su Ukrajinci, s Mudrikom na klupi, zasluženo bili u prednosti po odlasku na 15-minutni predah.

Drugo poluvrijeme nije moglo gore početi po mlade Vatree te je već u 48. minuti Ukrajina povećala svoje vodstvo. Čolina je bio dosta neodlučan, povlačio se u situaciji kad je morao napraviti korak prema naprijed, strijelac prvog pogotka je to kapitalizirao, otvorio se na svoju jaču, lijevu nogu pa s desne strane uputio teledirigiran ubačaj na glavu Sikana koji je s vrha peterca nepogrešiv. Skočić je stajao uz sam rub svojeg prostora s rukom na bradi, djelovao je u tim trenucima prilično zabrinuto, što, uostalom, ne čudi nimalo.

Pogodak Sikana za 2-0 pogledajte OVDJE (HRT)

Ni promjena formacije u drugom poluvremenu nije napravila razliku. Štoviše, Ukrajinci su u prvih 10-ak minuta bili puno dominantniji! Pršir se povukao na mjesto ‘šestice’, dvije ‘osmice’ bili su Baturina i Bulat, dok je sve ostalo isto.

Najbolju priliku u prvih sat, odnosno sat i minutu igre, Hrvatska je popustila kad je Stojković pogodio gredu s kojih sedam do osam metara iskosa. Isti igrač je svega minutu kasnije okušao svoj udarac s 20-ak metara, ali taj pokušaj završio je u 11. redu SuperBet Arene Giulesti, baš tamo gdje se inače nalaze najveće pristaše Rapida.

Stojkovićev ulazak u igru bio je sjajan, preuzeo je inicijativu, nije se libio pucati, ali ni drugima pripremiti dobre prilike. Jednu takvu propustio je Frigan u 67.minuti kad je s kojih osam metara iskosa pogodio vanjski dio mreže.

Zanimljiv je bio pokušaj Belje u 75.minuti kad je nakon dvostrukog proigravanja sa Stojkovićem u padu, odnosno klizećem startu, pokušao ugroziti Trubina, ali igrača sa srebrom s Lige nacija završio je u vanjskom dijelu male mrežice.

U posljednjih nešto više od 15 minuta vidjeli smo pokoju priliku na svakoj strani, s tim da se nijedna od njih ne može nazvati stopostotnom. Hrvatska je pala na svojem prvom testu, a sada će preko Španjolaca i Rumunja tražiti svoj prolazak u daljnju fazu natjecanja. Komplicirano, ali… Sami su si krivi.

Ukrajina U21 – Hrvatska U21 2-0

Strijelci: 1-0 Kaščuk (19., Bondarenko), 2-0 Sikan (48.,Kaščuk)

Stadion: SuperBet Arena Giulesti, gledatelja: 1677

Glavni sudac: Mohammed Al-Hakim (Švedska); pomoćnici: Fredrik Klyver i Max Robin Wilde (Švedska); četvrti sudac: Andrei Chivulete (Rumunjska)

Ukrajina (4-2-3-1): Trubin - Sič, Batahov, Taloverov, Vivčarenko - Bondarenko, Bražko (83. Želizko) - Kaščuk (61. Vjunjik), Kriskiv (71. Očeretko), Braharu (61. Nazarenko) - Sikan (83. Sudakov)

Hrvatska (4-3-1-2): Kotarski - Sigur, Franjić, Perković, Čolina (58. Stojković) - Bulat, Pršir (84. Hodža), Kačavenda (58. Šego) - Baturina - Beljo (84. Šimić), Frigan (73. Vidović)



Tagovi

Hrvatska U21U21 Euro 2023Euro U21

Ostale Vijesti