REUTERS/Andreas Gebert
REUTERS/Andreas Gebert

Veliki intervju Rusima: Ćorluka objasnio zašto je bježao u Hrvatsku, što su Hrvati razmišljali uoči utakmica s Rusijom, što radi u Dalićevu stožeru...

Vrijeme Čitanja: 17min | sri. 22.02.23. | 13:52

Srebrni Vatreni iz Rusije 2018. igrao je devet godina za moskovski Lokomotiv, a nedavno je primio nagradu za najboljeg igrača 2020./21.

Vedran Ćorluka dao je prvi intervju ruskim medijima nakon odlaska iz Lokomotiva, godinu i pol nakon završetka igračke karijere, za portal Championat.com, novinarima Konstantinu Krinskom, Andreju Pankovu i Grigoriju Telingateru.

Današnji pomoćnik Zlatka Dalića u stožeru Vatrenih za moskovski je Loko igrao devet godina, probao se vratiti kao trener pomoćnik Marku Nikoliću, ali je nakon samo dva tjedna odustao. Sad je nakon utakmice Lokomotive i Spartaka koju je uživo gledao jer je pozvan da preuzme nagradu za najboljeg igrača sezone 2020/21, govorio o svom odnosu s trenerima i direktorima, prisjetio se bivših suigrača (ne uvijek lijepom riječi), kritizirao rad prethodne uprave kluba, ali govorio je o svom radu u hrvatskoj reprezentaciji i još mnogo toga.

Kako ste došli na opciju s Lokomotivom?

“Ma, davno je to bilo... Bilo je to na Europskom prvenstvu gdje nam je Bilić bio izbornik. Sjedili smo u sobi s Modrićem, Slaven je došao do mene i rekao: “Čarli, imam jedno pitanje. Znate da ću voditi Lokomotivu. Želim da pođeš sa mnom." Bilo mi je iznenađenje, ali onda sam razgovarao s bliskim osobama, netko je rekao: "Idi", netko je rekao: "Zašto?", ali donio sam pravu odluku”.

Je li bilo puno nedoumica?

“Ne, nije me trebalo puno uvjeravati. Bilić je moj nogometni tata. Prošao sam s njim mladu reprezentaciju, pa seniorsku. Vjerovao sam u njega i u njegove ideje”.

Činilo se da je za igrača vaše razine prelazak iz engleske Premier lige u rusku Premijer ligu bio korak unatrag.

“Svatko može misliti što hoće. Većina suigrača ovo nije smatrala korakom unatrag. Iako, da budem iskren, naravno, tada je to bio korak nazad, jer sam Englesku zamijenio Rusijom. Ali važno je shvatiti da tada nisam igrao u Tottenhamu, otišao sam na posudbu u Bayer. Nijemci su htjeli da ostanem, ali meni se tada tamo nije svidjelo: Bundesliga, svi su jako ozbiljni, treba se truditi, ha ha. I mislio sam da je bolje vratiti se u London i pokušati se učvrstiti u bazi. Ali onda mi je Bilić ponudio Loko, a ja sam pomislio: "Igrat ću dvije godine u Rusiji, pa Svjetsko prvenstvo - i vratiti se u Europu." Ali toliko mi se svidjelo ovdje da sam ostao do kraja karijere. Kao rezultat toga, tu odluku nikada neću nazvati korakom unatrag. Još sam igrao u reprezentaciji, na europskim i svjetskim prvenstvima. I ruska liga je bila na vrlo visokoj razini kad sam ja tamo igrao”.

Tadašnja predsjednica kluba Olga Smorodskaja Čarliju je opalila najveću kaznu u povijesti. Zašto?

“Pod Bilićem smo pobijedili Rubin u gostima 1:0, a nakon utakmice sam odletio u Hrvatsku i nikome nisam rekao za to. Mislio sam da ću imati vremena vratiti se treninzima, ali nisam. I nitko nije znao gdje sam. Zvali su me tražeći. Onda sam se dan kasnije vratio, došao u svlačionicu, a Olga mi je počela govoriti: “Jesi li vi normalni!? Zvali smo sve bolnice, zvali sve redom, a vi se ne javljate!”

Kolika je bila kazna?

“Bolje da ne kažem, haha. Ali znam da je nakon mene i nekoliko igrača nekako odletjelo iz momčadi, a da nikome nisu rekli. Odmah sam pitao: "Kolika je njihova kazna?" A Smorodskaja je odgovorila da je to manje od mene, jer je Bilić tijekom mog nedoličnog ponašanja rekao: “Neka dobije najveću kaznu! Ali on će to zapamtiti i nikada to više neće ponoviti.” Nakon toga to stvarno više nisam radio, uvijek sam zvao i upozoravao”.

Zašto ste uopće otišli u Hrvatsku?

“Bilo mi je dosadno. Tada sam živio u Moskvi sam. Žena mi je tada bila djevojka, išao sam kod nje, kod prijatelja. Međutim, zbog kašnjenja zrakoplova nisam se stigao na vrijeme vratiti u Moskvu. Klasika! Uvijek je tako u tim trenucima. Ali pogriješio sam, priznao grešku, platio sam kaznu. Nema problema”.

Čarli s Jurjom Sjominom @REUTERS/Massimo PincaČarli s Jurjom Sjominom @REUTERS/Massimo Pinca

Imali ste puno trenera Lokomotiva: Sjomin, Kučuk, Čerevčenko, Bilić, Nikolić, Božović. S kim je bilo najugodnije, a s kim najmanje ugodno?

“Ja sam igrač. Možda niste prikladni za nogomet određenog trenera, ali morate ispuniti sve uvjete. Jako sam uživao raditi s Kučukom, Sjominom i Nikolićem. Kod njih sam imao dosta slobode, to mi je odgovaralo po stilu. Puno se gradilo kroz obranu, mogao sam dati više dodavanja između linija. Mada je i Božović dao slobodu. Bilić nije uspio u Loku, ali u reprezentaciji je sve bilo savršeno. Bilo je ugodno i s Čerevčenkom. Ni s kim od njih nisam imao sukoba. Da, sa mnom je ponekad teško raditi, uvijek ću dati svoje mišljenje ako mislim da nešto nije u redu. Ali ispunio sam sve uvjete”.

A o kojim biste pitanjima mogli izraziti svoje mišljenje?

“Trener je mogao reći 'Vedran, trebao si ovako igrati, zauzeti ovu poziciju'. A ja bih mogao odgovoriti: “Cijeli sam život igrao ovako, a sad hoćeš da cijela momčad zbog jedne pogreške počne igrati drugačije. Ne događa se, neću. Ako hoćeš, onda Ćorluka ne bi trebao igrati. Igram za hrvatsku reprezentaciju, igrao sam za Manchester City i Tottenham, moje kvalitete su poznate. Nisam sedlo da me objese posvuda.” Ovo nije sukob, ja sam samo objasnio svoj stav”.

Što ste kao trener naučili od onih s kojima ste radili u Loku?

“Žao mi je što nisam zapisao njihova razmišljanja, vježbe, jer sam sebi govorio da nikad neću biti trener. Puno sam propustio. Ali nogomet se mijenja. Sada vidim vježbe na treninzima hrvatske reprezentacije i shvatio sam da takve vježbe nikada nismo radili. Sada igrači nisu vezani za pozicije, svi su univerzalni. Ali dobro se sjećam kako su Lokovi treneri komunicirali s igračima. Ja bih to preuzeo od njih. Sjomin je uvijek znao što reći ovom ili onom nogometašu. Pristup je bio individualan. Nikolić je bio taktički fanatik, Kučuk također. Pokušat ću uzeti najbolje od svakoga, ali ipak morate biti svoji. Teško je nekoga kopirati”.

U sezoni 2013./2014., Lokomotiv je zamalo postao prvak, a onda se sve raspalo. Zašto?

“Tada smo imali super momčad, kupili Diarru, Boussufu, N'Doye je biotu. Kučuk je dobar trener i vrlo strog, što nam je tada nedostajalo. Taktički je također bio vrlo jak. A sve se raspalo zbog toga što su u klubu počela nepotrebna kretanja - sukob vodstva i stručnog stožera. U takvim trenucima momčad gubi koncentraciju. Ako ljudi misle da su ono što se događa na terenu i ono što se događa u upravi dvije različite stvari, onda su u krivu. Sve je povezano, igrači sve vide. Kako poslušati trenera ako znamo i razumijemo da će za dva tjedna dobiti otkaz? Evo sjedim na klupi, trener kaže: 'Ajde, treniraj, ideš na sljedeću utakmicu'. I znam da uskoro neće biti tu, naravno, neću biti 100% koncentriran. Nema tona na treninzima, nema ni motivacije. Igrali smo tada potpuno isto kako se klub osjećao”.

Kad ste uz sebe imali najjaču Lokomotivu?

“Uh, teško je rećči. Odabrat ću dvije ekipe. Prvi je Kučukov tim. U tom sastavu bio je Diarra! On je jedan od najboljih igrača s kojima sam ikada igrao, iako sam igrao s toliko mnogo njih. U mom simboličnom timu Diarra i Modrić uvijek će biti u središtu terena. Kad imaš takvog u momčadi, trebao bi osvojiti prvenstvo - ludi je nogometaš. Lijevo je tada djelovao Maicon, desno Samedov, u centru obrane ja i Đurica bili smo super par”.

Kažete da na momčad utječe nesporazum između trenera i uprave. No, nakon svega, Sjomin i Herkus također nisu prošli dobro, a osvojili su i Kup Rusije i RPL.

“Jesu li imali sukob? Iskreno se ne sjećam. Mi, stranci, rijetko čitamo što su napisali o momčadi. Uostalom, kako je uređeno? Kad pobijediš - čitati, kad izgubiš - ne čitati. Nisam osjećao da među njima postoji napetost.“

Denisov je tako otišao iz Zenita kada je bio ogorčen na plaće stranaca.

“S 19-20 godina igrao sam za hrvatsku reprezentaciju i dobio 100 tisuća. Došao je stranac koji dobiva milijun. Kao to? Nikada nije igrao za svoju reprezentaciju. Naravno da sam se žalio. Razumijem Denisova. Ovo je normalna reakcija. Svatko sklapa ugovor za sebe. Tada sam shvatio jednu stvar”.

Koju?

“Da je baš taj legionar pametan, a ja sam glup. Ima takve kvalitete, a pritom je plaća milijunska. I igram bolje, a imam 100 tisuća. Mislio sam da nešto nije u redu sa mnom ili s mojim agentom. Stoga je Denisovljeva reakcija sasvim razumljiva”.

A odakle igračima informacije o tome tko ima plaću i koliko? Kažete li jedno drugome?

"Mislim da su za sve krivi agenti, haha!"

Po završetku karijere počeli ste kačiti fotografije kako uz pivo slavite pobjede.

“Pivo... Tko ga ne voli? Objavio sam fotografije jer sam znao da mi je ovo zadnja godina. Neće biti kazni, više me nijedan klub neće uzeti, ha ha. Ali općenito, ispijanje piva nakon utakmice je normalno. Englezi i hrvatska reprezentacija, čak i na Svjetskom prvenstvu, mogli su si priuštiti jednu ili dvije boce”.

Anton Mirančuk je rekao da ste mu ispravljali pogreške kad je kao mladić ulazio u prvu momčad. Danas je u Torinu.

“Ima dobrog trenera - Hrvata [Ivana Jurića]”.

Mandžukić je mogao u Lokomotivu.

"Mm... stvarno?" (Smijeh)

Bili ste jedan od posrednika, zar ne?

“Općenito, prvotno smo zajedno trebali ići u Lokomotiv, ali Mario je 2012. odabrao Bayern”.

Zapravo, pitali smo za 2020.

“Da, opet je bio vrlo blizu prijelaza, ali zbog tečaja nije išlo”.

Htjeli su to popraviti.

“Da, nismo se dogovorili. Iako smo tada razgovarali, i on bi nam puno pomogao. Šteta što nije uspjelo”.

REUTERS/Kai PfaffenbachREUTERS/Kai Pfaffenbach

U kojem je trenutku nešto pošlo po zlu u momčadi?

“Sve mi je bilo jasno kad sam završio karijeru i Marko me pozvao u trenerski stožer. Već na treningu je bilo jasno da se samo čeka prilika da se treneru da otkaz. Možda su mislili da smo glupi”.

Koje ste stvari mogli vidjeti?

“Šokiran sam odnosom prema trenerima i igračima. Rangnick, koji nije nikoga pozdravio sedam dana. Općenito je smiješno. Došao je spasiti nogomet, izgraditi ludi projekt. Pa, barem kažete: "Bok, ja sam Ralph Rangnick, ja sam sada glavni, sve rješavamo." A on je samo šetao negdje šutke kraj poljane. Iskreno, smiješno je. Tada mi je sve postalo jasno. Bolje je bilo da sam odem nego da čekam da dobijem otkaz. Zašto mi to treba? Ne želim novac od ovih ljudi. Imao sam i osobnih razloga u Hrvatskoj, ali otišao bih i bez njih”.

Jeste li uopće komunicirali s Rangnickom?

“Ne. Sada smo se opet vidjeli na utakmicama Hrvatske i Austrije - nismo se pozdravili”.

Rangnick je imao dobro iskustvo s RB Leipzigom.

“Dobro, ali ono je bila četvrta liga. Jesu li imali pobjednički duh? Nije bilo ničega. Klub je izgrađen na zemlji. Kupiš najbolje igrače treće lige, digneš se i ideš na višu razinu. Ali gdje si sada došao? Momčadi koja je već imala pobjednički duh. Momčad je osvojila rusko prvenstvo i druge trofeje, igrala je u Ligi prvaka. Je li Lokomotiv stvarno bio bolestan i morao se liječiti? Nije bilo toga. Htjeli su napraviti Leipzig. Samo Loko je već bio Leipziga! Već je na tako visokoj razini”.

A zašto ste završili karijeru u 35. godini? Niste imali priliku nastaviti?

“Lokomotiv nije nudio produljenje ugovora. I bilo je neočekivano. Mislio sam da sam imao sjajnu sezonu. Shvatio sam da rukovodstvo računa na mlade. U redu, ali bilo bi lijepo da sam upozoren. I nitko mi ništa nije rekao do samog kraja”.

Znamo da vas je Nikolić želio zadržati kao igrača.

“Da, stvarno sam htio ostati. Marko je to upravi rekao 20 puta, ali oni su mislili drugačije. I to je u redu. Imaju svoju viziju”.

Jeste li razmišljali o nastavku karijere negdje drugdje?

“Upozoravao sam da neću igrati u drugom klubu u Rusiji”.

Razgovaralo se o Dinamu i CSKA.

“Da, možda je bilo nešto o CSKA, ali svima sam rekao da me to ne zanima”.

Zašto?

“U Loku je samo jako lijepo. Rekao sam da ću, ako ne ponude novi ugovor, završiti karijeru. Opet negdje otići i dokazati - više mi nije trebalo. Dobro sam završio - osvojio treće mjesto i Kup. Svi su sretni. Doviđenja”.

Tada je Olić došao na čelo CSKA. Je li bio zainteresiran za tebe?

“Razgovarali smo, ali on je znao da sam s Dalićem već dogovorio rad u stožeru hrvatske reprezentacije”.

Igor Soban/PIXSELLIgor Soban/PIXSELL

Sjećate li se svoje posljednje utakmice u RZD-Areni? Kako ste se osjećali kada su se navijači opraštali od vas?

“Čudno je bilo. U klubu su znali da mi je ovo posljednja utakmica, ali mi nisu dali ni majicu za uspomenu. Igrač koji je u momčadi proveo devet godina. Smiješno. Ipak, reakcija klupskih partnera i obožavatelja bila je lijepa i ugodna. Zadovoljan sam što sam proveo ove godine u klubu”.

Znate da je stadionski spiker Viktor Stjepanov samoinicijativno pozvao tribine da vam skandiraju ime. To nije odobrila Uprava. Ubrzo je spiker dobio otkaz.

“Šteta. Čovjek je napravio ono što je klub trebao. I dobiti otkaz zbog toga? Učinio je to od srca. Već sam vam puno puta rekao hvala na ovome i ponovit ću to. Tužno je. Uostalom, Lokomotia, koju ja poznajem, koju navijači poznaju i vole, to ne bi napravio”.

Jesu li hrvatski reprezentativci prije utakmice sumnjali da će pobijediti Rusiju?

“Ne, bili su sigurni u to. Svaki igrač je siguran da će pobijediti. Nikad nisam izašao na teren s drugim mislima”.

Ali u Moskvi je utakmica bila stvarno ravnopravna.

“Da, ali igrali smo bez Modrića! Bilo nam je važno da ne izgubimo taj susret, jer smo nakon Europskog prvenstva promijenili kurs: htjeli smo dobiti vremena da obnovimo momčad, a da ne ispustimo konkurenta u skupini. Ali mislili smo da će Rusija sigurno od nekoga izgubiti, ali vi niste izgubili ni od koga! Iskreno, nismo očekivali da će se sve odlučiti u zadnjem kolu. To govori o kvalitetnom nogometu vaše momčadi”.

Da Rusija nije maknuta iz doigravanja, bi li prošla na SP 2022.?

“Reći ću ovo: bili biste blizu. Poljska, Švedska, Češka vrlo su ravnopravni suparnici. No ono što su Poljaci pokazali u Kataru bilo je loše: nije bilo brzih igrača, sve se radilo sporo. S takvom poljskom momčadi bilo bi i više šanse”.

U Rusiji se raspravlja o tome da se možda njen nogomet treba preseliti u azijsku konfederaciju: igrati tamošnju Ligu prvaka, a ne europsku, plasirati se na Svjetsko prvenstvo s reprezentacijama iz te regije. Čini se da su je spremni primiti.

“Ovo je pitanje za ljude koji su odgovorni za ruski nogomet, oni znaju što je za njega najbolje. Nemam mišljenje o ovom pitanju. Puno ovisi o tome što igrači misle o tome”.

REUTERS/Albert Gea REUTERS/Albert Gea

Za što ste zaduženi u hrvatskoj reprezentaciji?

“Osim mene, Zlatku Daliću pomažu Mario Mandžukić i Ivica Olić. Trener nam je dao veliku slobodu, gradimo trening na temelju onoga što želimo odraditi predstojeću utakmicu. Naravno, konačna odluka je njegova. Osobno sam odgovoran za prekide u obrani i napadu, na sastancima objašnjavam igračima što treba napraviti. Radimo vrlo ozbiljno u timu. Prekidi su vrlo važan detalj, ponekad i presudan. Odgovornost je velika, shvaćamo je vrlo ozbiljno. Puno pažnje posvećujemo svakom prekidu: ne samo slobodnim udarcima i kornerima, već i autima, pa čak i startu sa centra”.

Može se isplanirati kretanje s centra?

“Vjerujte mi da može. Pogledajte kako smo počeli utakmicu s Belgijom. Možda ćete vidjeti nešto zanimljivo”.

Što se tiče prekida - često ih izvodi Luka Modrić. Možete li ga još nečemu naučiti?

“Možete naučiti igrače koji trebaju dobiti centaršut od njega. Uvijek možete smisliti nešto novo, ali potrebno je dosta vremena za realizaciju ideje. Međutim, ponekad je jedan prekid sve. Evo nas s Marokom, izveli - i 1:0. Dakle, kroz prekide možete puno postići. To sam naučio od Marka Nikolića”.

Više o Modriću. Činilo se da se dosad već trebao oprostiti...

“Luka je 130% profesionalac, ima osobnog trenera - jednog od glavnih profesora sportskog odjela glavnog sveučilišta u Hrvatskoj. Modrić puno pažnje posvećuje svom tijelu prije treninga i nakon treninga - to je nevjerojatna razina. I svi mladi, kad dođu u reprezentaciju i vide njegov rad, odmah shvate: to je standard - ne možeš pasti ispod razine Modrića. Jer ako on to može s 37, onda možete i vi”.

Ali u Kataru je Modrić dvije utakmice zaredom igrao po 120 minuta.

“Nije upitno. Glavna stvar je oporavak. Misliš da mu trebaju dva dana, ali on je već sutradan spreman za trening”.

REUTERS/Annegret Hilse REUTERS/Annegret Hilse

Što je vrjednije: bronca 2022. kao trener ili srebro 2018. kao igrač?

“Srebro kao igrač. To je nešto najljepše što može biti. Jer kad završi, svi se sjete kako je bilo lijepo igrati nogomet. Tako je bilo, jest i bit će. Čak sam imao period kad sam završio: kvragu, zašto sam to napravio, igrao bih još godinu dana. Ali to je u redu: svi igrači to misle kad završe karijeru. Lijepo je i biti trener - a onima koji nisu bili nogometaši ova bronca može značiti i više. A tko god je bio nogometaš, uvijek će izabrati nešto iz tih godina”.

Nakon utakmice s Rusijom 2018. rekli ste da vam je taj susret bio jedan od najtežih u karijeri. Osjećate li se i dalje isto nakon pet godina?

“Bilo je jako teško. Znam koliko smo se pripremali za tu utakmicu. Iskreno, slavili smo kad je Rusija prošla Španjolsku. Činilo se da je puno lakše igrati s vama nego s njima. Ali znali smo da će biti teško. Shvatili smo da moramo pobijediti, iako bi vaša podrška navijača bila luda. Ipak, šanse za plasman u polufinale su... Prvi gol koji smo primili – dva dana smo radili na takvim situacijama. Znali smo da Dzjuba izbacuje loptu Čeriševa. No, naravno, Denisov udarac je bio lud”.

Što je s slobodnim udarcem Fernandeza? Sigurno ste sanjali taj trenutak.

“Apsolutno je strašno! Znam da je zabio između mene i Mandžukića. Kvragu, nisam mogao vjerovati da smo primili tako glup gol!”

Da, utakmica je bila ludnica.

“Reći ću da smo u drugom poluvremenu izgledali bolje - pogodio je i Perišić vratnicu. Osjećali smo da smo bolji. Ali čim smo zabili drugi - sjeli smo pred naša vrata. Zašto smo bili u defenzivi? Možda je i pošteno što je sve odlučeno jedanaesteracima”.

Hrvatski pohod na medalje na posljednja dva Svjetska prvenstva vezan je upravo uz seriju 11 metara. Kako ih uspijevate tako dobro izvesti?

“Imamo visok stupanj samopouzdanja. Netko će reći da imamo visoko mišljenje o sebi, ali ne – poanta je da smo dobri. Prije ovog prvenstva gledali smo gdje igramo. Ako ovaj igrač svake godine osvoji Ligu prvaka, a ovaj osvoji talijansko prvenstvo, ovaj će osvojiti Englesku… Što da mu kažem prije Svjetskog prvenstva? “Prođimo grupu i super”? Za što? Pobjeđuju cijeli život, igraju u vrhunskim klubovima. Mi kao treneri reprezentacije moramo postaviti momčad: mi smo vrhunska momčad. Igramo li s Brazilom? Da. Igramo li s drugom vrhunskom momčadi? Fino. Možemo pobijediti, sve. Samo imamo samopouzdanja da smo vrh. I nismo to sami smislili, stvarno jest”.

Sada vjerujemo u to, ali prije nismo vjerovali, naglasio je Čarli.

“Dakle, izgubili smo od Turske na Euru 2008. na jedanaesterce - jer smo primili gol u zadnjoj minuti, jer smo se ostatak vremena držali za glavu, čak i kod 11-eraca. Sve smo to shvatili tek nakon brojnih poraza – uključujući i od Portugala u zadnjim minutama na Euru 2016. Protiv koga bismo sljedećeg igrali? Poljske i poslije Walesa? Pa, evo nas u finalu. Iz ovih i drugih situacija naučili smo lekciju: prije nismo vjerovali u sebe. Portugal je završio treći u skupini bez pobjede, a mi smo sa Španjolskom bili prvi u skupini. I poštujemo njih više nego sebe! Ali sada se to promijenilo - imamo maksimalno samopouzdanje”.

Kad su se izvodili 11-erci s Brazilom, jeste li bili sigurni da ćete proći?

“100 posto! Jer vidjeli smo da su se Brazilci počeli hvatati za glavu kad je sudac fućkao naon što smo zabili na samom kraju. Vidjeli smo sebe iz 2008. godine. Bili su zbunjeni onim što su propustili. Pa što? Ima još vremena. Jedanaesterci - svi kažu da je to sreća, zar ne? Ne, to je kvaliteta”.

Dominik Livaković se jako dobro bacao.

“I igrači su nam dobro pucali. Vlašić, Majer, Oršić, Pašalić - bilo im je to prvo SP. To je karakter! Tko će izvesti jedanaesterac? Vlašić: "Ja!" Prvi! Sada kažu da je to sreća. Idemo do jedanaesteraca”.

 Action Images / Michael Regan Action Images / Michael Regan

Tradicionalno, na Balkanu ima mnogo kvalitetnih igrača. Srbija također ima vrhunski roster, s dva svjetski poznata igrača po poziciji. Ali samo Hrvatska ima medalje sa Svjetskog prvenstva - čak tri (1998., 2018., 2022.). Što vi imate što, recimo, Srbi nemaju?

“Ne mogu odgovarati umjesto njih, ali znam da naši nogometaši vole igrati za hrvatsku reprezentaciju. Domoljublje na vrlo visokoj razini. Kad obučemo ovaj dres, ništa nam ne može biti bolje. I kada vidim s kakvim veseljem igrači dolaze u reprezentaciju, kako vole igrati za reprezentaciju, uvijek mi to ulijeva povjerenje da nema boljeg od nas. Možda je to ono što Srbiji nedostaje – takva veza. Ali imamo vrlo jaku vezu sa svojom zemljom i s onim što smo prošli. Volimo igrati za reprezentaciju i znamo da svaku borbu, svako dodavanje, svaki gol, svaki okršaj radimo za našu zemlju. Vidim to u očima igrača”.

Želite li raditi u klupskom nogometu? Reprezentacija je, naravno, cool, ali ne okuplja se tako često...

“Da, ali da se razumijemo: moja djeca imaju tri godine i tri mjeseca. Udobno mi je ovako kako je sada. Jer za njih ima vremena. U isto vrijeme mogu učiti. Iskreno, još nisam spreman sav svoj fokus posvetiti klubu. Za mene i moju obitelj sada je najbolje raditi u reprezentaciji. Ali kada se za godinu-dvije nešto promijeni ili dođe neka dobra ponuda, razmislit ću o tome. I shvaćam: postat ću najbolji tek kad budem radio svaki dan”.

Pa kad će djeca odrasti?

“Kad oni porastu, ja ću imati 60!”

Jeste li se u budućnosti spremni vratiti u Lokomotiv kao trener?

“Nikad ne znaš što će se dogoditi. Sada razmišljam samo o hrvatskoj reprezentaciji. Ako postoji neka šansa ili opcija u budućnosti i klub želi da se vratim, zašto ne? U Lokomotivu sam proveo devet godina, uvijek ću biti spreman saslušati eventualne ponude. Još je rano da postanem glavni trener, tek učim. Morate puno učiti, nije to lak posao”.

O vašem karakteru, mnogi su nam rekli da ne samo da ste zatvoreni, nego i ne previše emotivni, malo komunicirate. Iako se tijekom intervjua stvara suprotno mišljenje. Ujedno ste bili iznenađeni kada vam je Loko ponudio ulogu kapetana.

“Kad mi je Igor Čerevčenko dao traku, zahvalio sam mu što je vjerovao u mene. Kao osoba sam otvoren – ali ne za svakoga. Otvoren sam prema onima u koje vjerujem i kojima vjerujem. Ako igram s nekim u momčadi, to ne znači da mu vjerujem. U isto vrijeme, učinit ću sve za momčad, ali to ne znači da ću s tim ljudima stalno biti prijatelj. Stoga je možda netko od igrača tako rekao. Ja sam tip osobe koju ne poznajem kod nekog drugog. Kad vjerujem, vjerujem, čovjeku dajem sve. A kada ne vjerujem, vrlo je teško proći ovu moju barijeru”.

Na koji ste se način promijenili kao osoba kroz devet godina u Lokomotivu i Rusiji?

“Nekad sam bio nemiran, uvijek sam negdje želio otići, nisam mogao biti na jednom mjestu. I tu sam imao sreće, jer mi se sve svidjelo. Volio sam biti ovdje i zato nikada nisam otišao iz Lokomotiva. Ja i moja obitelj ovdje smo pronašli mir. Možda me to promijenilo. Prije sam uvijek želio nešto promijeniti za godinu-dvije, ali ovdje sam shvatio da je bolje ostati tamo gdje te poštuju i gdje ti odgovara”.

Cijeli intervju, ako znate ruski, pročitajte OVDJE. (nl)



Tagovi

Vedran ĆorlukaHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniLokomotivLokomotiv MoskvaRusijaMarko NikolićRalf Rangnick

Ostale Vijesti