Ususret mercatu: Koga bi ove zime trebali dovesti najbolji engleski klubovi

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 29.12.17. | 10:49

Nastavljamo sa serijom tekstova ususret zimskom prijelaznom roku.

Zimski prijelazni rok počinje 1. siječnja, a mi vam na našim stranicama donosimo seriju tekstova o potencijalnim transferima najjačih europskih klubova. Nakon što smo jučer analizirali potrebe vodećih klubova Serie A, danas se bavimo sa šest najboljih engleskih klubova.

Manchester City

Manchester City, bez sumnje, je jedna od najboljih, ako ne i najbolja, momčad dosadašnjeg tijeka europskih top 5 liga. Guardiolina momčad gazi sve pred sobom, i prvo poraz u sezoni zadao joj je tek Šahtjar, u posljednjem kolu Lige prvaka, kada su već osigurali prvo mjesto u skupini.

Na prvi pogled, takvoj momčadi ne trebaju pojačanja – uostalom, zašto mijenjati momčad koja pobjeđuje? Međutim, Guardiolin pozicijski sistem iziskuje ogromnu energiju kod igrača te je širina na klupi presudna za održavanje svježine u zadnjem dijelu sezone. Uostalom, postoje indikatori da je upravo fizička iscrpljenost spriječila njegov Bayern da napravi posljednji korak u Europi.

Veliki dio sezone, otkako je ozlijeđen Benjamin Mendy, Guardioli na ključnoj poziciji lijevog beka igra Fabien Delph. Delph je solidna zamjena, siguran u posjedu, marljiv i taktički discipliniran. Međutim, riječ je srednjem veznom, igraču koji ne posjeduje osobine tražene da se ta uloga u Guardiolinom sustavu igra uspješno. Pogreške u derbiju protiv Uniteda same govore.

Lijevi bek

Moguće mete: Emerson Palmieri (Roma), Danny Rose (Tottenham Hotspur)

Prototip napadačkog beka koji bi se snašao u sustavu Pepa Guardiole netko je poput Danija Alvesa – okomit, brz, tehnički potkovan i sposoban igrati u sredini kao i na krilu. Drugim riječima, kompletan bek. Danny Rose je Guardiolina meta i Englez je u polu-otvorenom ratu sa Pochettinom. Alternativa je Romin Emerson, koji je imao problema sa ozlijedama, ali je u zadnjih par godina vrlo konzistentan u taktički sve zahtjevnijoj Seriji A.

Manchester United

Mourinhova momčad uglavnom igra toplo-hladno. Iako su bez previše problema osvojili svoju skupinu u Ligi prvaka, i drže drugo mjesto u prvenstvu, neuvjerljive partije u najvećim derbijima prilično su razočaravajuće, pogotovo nakon silnih novaca potrošenih ljetos.

Unatoč sjajnoj formi Nemanje Matića, Unitedova rak rana ostaje vezna linija koja previše ovisi o Pogbi u kreaciji.

Srednji vezni

Moguće mete: Mesut Ozil (Arsenal), Eric Dier (Tottenham Hotspur)

O Mesutu Ozilu ne treba previše trošiti riječi – Arsenalov čarobnjak najbolji je kreativac Premier lige već nekoliko godina – on stvara prostor i šanse, što bi Unitedovoj ubitačnoj prednjoj liniji bilo idealno. Eric Dier potpuno je drugačiji tip igrača, možda čak i potrebniji Unitedu. Tottenhamov reprezentativac nogometno se školovao u Portugalu, gdje je naučio važnost igranja s loptom u nogama. Uz to, fizički je jak, ima dobar start i čitanje igre te je polivalentan – mogao bi igrati stopera, šesticu ili osmicu u Mourinhovom sustavu.

Chelsea

Postoji dojam da je Chelseava momčad ovako visoko uglavnom zahvaljujući taktičkom i trenerskom intenzitetu Antonia Contea. Talijan nije krio zadovoljstvo neuspjehom njegovog kluba da osigura potpise Fernanda Llorentea, Alexa Oxlade-Chamberlainea, Rossa Barkleyja ili Romelua Lukakua. Conteov sustav i dalje funkcionira, ali očit je manjak plana B (kojeg bi, recimo Llorente predstavljao).

Alvaro Morata klasni je napadač – snažan, tehnički potkovan i sa odličnim nosom za gol, ali prečesto on i Hazard sami čine jedinu kreativno-napadačku osovinu Chelseaja.

Napadač/krilni napadač

Moguće mete: Olivier Giroud (Arsenal), Emil Forsberg (RB Leipzig)

Olivier Giroud provjereno je golgetersko riješenje – Francuz može igrati sidruna koji spušta lopte suigračima, ali je i jako opasan u prekidima te bi pružao korisnu B opciju Chelseaju. Forsberg, koji će biti na meti mnogih klubova, može nuditi kreaciju s krila ili igrati kao klasični plejmejker, oslobodivši Hazarda da se pridruži napadu.

Liverpool

Liverpoolova momčad je, vjerojatno, ona koja treba najveći remont u siječnju, i to u svim fazama igre osim u napadu. Klopp je ljetos neuspješno dvorio Southamptonovog stopera Virgila van Dijka kojeg je sada ipak dogovorio te će se priključiti u siječnu. Ne bi mu zgorega bilo niti zamijeniti Alberta Morena sa defanzivno kvalitetnijim bekom. U vezi će dolazak Keite iz Leipziga popraviti stvari, ali Liverpool će i dalje trebati solidnog defanzivnog veznog, budući da Jordan Henderson nema što tražiti kao šestica momčadi koja se bori za vrh.

Zadnji vezni

Moguće mete: Oriol Romeu (Southampton), Steven N'Zonzi (Sevilla)

Romeu je jedan od podcijenjenih veznjaka lige. Southamptonov Španjolac pouzdan je, marljiv, neumoran i solidan u pasu. N'Zonzi je skuplje, ali i polivalentnije rješenje.

Lijevi bek

Moguće mete: Jose Luis Gaya (Valencia), Faouzi Ghoulam (Napoli)

Ghoulam i njegovi agresivni trkovi u napad ključ su Sarrijevog sistema u Napoliju, te bi Alžirac bio idealna zamjena Morenu – efikasniji u obrani, opasniji u napadu. Gayja je nešto manje etabliran, ali je jeftinija opcija sa puno potencijala.

Arsenal

Arsenal je, prvi puta nakon dosta vremena, na prvi pogled fino balansirana momčad, bez velikih rupa u linijama. Međutim, s obzirom na Wengerovo inzistiranje na postavljanju veznjaka visoko i građenju igre preko krila ili stopera, očigledno im je potreban obrambeni igrač koji je dobar na lopti, a možda i unaprjeđenje za Xhaku u vezi.

Stoper

Moguće mete: Kostas Manolas (Roma), David Luiz (Chelsea)

Jedan od problema Wengerovog sustava sa trojicom stopera je njegovo inzistiranje na visokom pozicioniranju Aarona Ramseyja. To ostavlja Xhaku izoliranog u zoni ispred Arsenalovog kaznenog prostora. Idealno stopersko pojačanje tako bi bio David Luiz, koji je siguran u posjedu i može iskakati iz obrane u prazno mjesto u vezi. Manolas je sigurniji defanzivno, ali nema puno iskustva igranja u zoni između veze i obrane.

Srednji vezni

Moguće mete: Jorginho (Napoli), Carlos Soler (Valencia), Julian Weigl (Borussia Dortmund)

Julian Weigl bio bi idealan izbor za Wengera – veznjak koji objedinjuje obrambenu čvrstinu, tehničku nadarenost i mogućnost diktiranja igre iz dubokih pozicija. Alternativa sa sličnim, ukoliko nešto lošijim, osobinama je Napolijev naturalizirani Talijan – Jorginho. Valencijin Soler igra nešto drugačiju ulogu – direktniji je i dinamičniji, manje dirigira igrom – ali je mlad i potencijalni veznjak prve klase.

Tottenham Hotspur

Momčad Mauricia Pochettina najveća je nepoznanica na ovoj listi. Prije svega, pitanje je hoće li uspjeti zadržati svoje zvijezde – Dannyja Rosea, Dele Allija i Christiana Eriksena – koje su na meti velikih europskih klubova. Bilo kako bilo, Tottenham je i u trenutnom sastavu jako tanak u obrani i fazi kreacije.

Stoper

Moguće mete: James Tarkowski (Burnley), Harry Maguire (Leicester)

Tarkowski i Maguire sličan su tip igrača – britanski stoperi, jaki u dubokom bloku, snažni i čvrsti na lopti, idealne zamjene za Tottenhamove Belgijance.

Prednji vezni

Moguće mete: Domenico Berardi (Sassuolo), Inaki Williams (Athletic Bilbao)

Tottenham treba igrače koji će u prednjoj liniji smanjiti teret golova i kreacije sa Kanea i Eriksena. Berardi ima sjajne brojke u oba pogleda u Italiji, dok je Williams nešto konzervativnija, ali i jeftinija opcija koja može igrati na sve tri pozicije u prednjoj liniji.

(Foto: Action Images)


Tagovi

Inaki WilliamsDomenico BerardiHarry MaguireJames TarkowskiJulian WeiglCarlos SolerJorginhoDavid LuizKostas ManolasFaouzi GhoulamJose Luis GayaSteven N'ZonziOriol RomeuEmil ForsbergOlivier GiroudEric DierMesut OzilDanny RoseEmerson Palmieritransferinogometni transferi

Ostale Vijesti