REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Urugvaj Gani naplatio naiskorišteni penal, ali Južna Koreja je natjerala Urugvajce na plač

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 02.12.22. | 18:06

Svoju priliku Ganci nisu iskoristili pa su im Urugvajci naplatili...

Urugvajci su ispali sa Svjetskog prvenstva! Unatoč pobjedi 2:0 protiv Gane, slavlje Južne Koreje protiv Portugala 2:1 im je pomrsilo planove te su zbog lošije gol razlike ostali kao treći u skupini, što nije dovoljno za prolazak.

Bila je tek 16. minuta kada je Mohammed Kudus je pao nakon duela s golmanom u šesnaestercu, ali je sudac samo odmahnuo na prigovore igrača sve dok ga nije pozvala VAR soba i rekla mu da provjeri situaciju. Nakon pregleda snimke, Siebert je pokazao na bijelu točku. Igrala se već 21. minuta kiada je Andre Ayew je pucao penal s jako dugom pripremom pa je Rochet bez problema pokupio taj, moramo reći, dosta slab pokušaj. Time je Gana postala prva reprezentacija koja je promašila dva penala protiv iste nacije na svjetskim prvenstvima.

Tri minute kasnije je imao Urugvaj najbolju priliku. De Arrascaeta je poslao sjajnu loptu Nunezu koji je skoro uspio matirati protivničkog vratara, ali je onda netko od Ganaca naletio i doslovno očistio loptu s gol linije.

U 26. minuti smo vidjeli prvi gol. Nakon velike pogreške u zadnjoj liniji Gane, Suarez je pronašao prostor za udarac, obranio je to Ati-Zigi, ali ju je potom glavom u mrežu ugurao De Arrascaeta. Samo šest minuta kasnije isti je strijelac zabio i drugi urugvajski gol. Ispatio je loptu i ovoga puta, asistirao mu je Suarez, a Urugvaj je došao do prednosti od 2:0. Ostao je rezultat nepromijenjen do kraja prvog dijela, unatoč čak osam minuta sudačke nadoknade.

Ušli su u nastavak Ganci s dvije izmjene. Izašli su Ayewi, a ušli Bukari i Sulemana u nadi da će to dati novu dozu kreacije i otvorenosti preka urugvajskom golu.

U 57. minuti je Darwin Nunez pao nakon nezgodnog duela u kaznenom prostoru i Urugvajci su opet htjeli penal. Doduše, ovoga puta ga nisu dobili unatoč čak i VAR provjeri. Razljutilo je to i ovako temperamentnog Luisa Suareza koji je zbog prigovora zaradio žuti karton.

Olivera - Valverde pa udarac Pellistrija bio je jedna od najboljih prilika Urugvaja u nastavku, ali lopta nije otišla u mrežu. Tik nakon te akcije, izbornik je pozvao mladog Pellistrija na klupu, a umjesto njega je poslao iskusnog Nicolasa de la Cruza. I Suarez je u toj 66. minuti odigrao svoje za danas, a zamijenio ga je Edinson Cavani.

Dvadesetak minuta prije kraja odlučio je i ganski izbornik da je vrijeme da sve da u napad. Uveo je Semenyoa i Kyereha, a sve u želji neće li doći do gola koji bi probudio nadu da su još u igri. I upravo je Semenyo iamo odličnu priliku u 79. minuti susreta. Bio je unutar peterca, pucao je, prošla je lopta urugvajsku obranu, ali prošla je i cijeli gol. Samo nekoliko trenutaka kasnije imao je Kudus odličan udarac, ali ga je obranio golman Rochet. Iako su imali pednost 2:0, Urugvajci su pred kraj susreta saznali da Južna Koreja vodi u susretu protiv Portugala, što je značilo da njima treba barem još jedan gol protiv Gane kako bi prošli dalje. Odmah su se bacili na posao, a u 89. minuti je Zigi obranio nevjerojatno neugodan udarac koji je išao pod gredu, no prethodilo je tomu i zaleđe tako da svakako od gola ništa ne bi bilo.

Uz osam minuta nadoknade i u drugome dijelu, Cavani je pao u 92. minuti u kazneznom prostoru, tražio penal, ali ni ovoga puta ga Nijemac nije dosudio. Otvorila se u posljednjim minutama utakmica na obje strane, najbolji pokušaj je imao Maxi Gomez, ali je i to Zigi sjajno skinuo. U posljednjoj minuti sudačke nadoknade imao je Urugvaj i slobodni udarac, ali pogodite - i njega je Zigi uhvatio u ruke.Odmah potom je Siebert svirao kraj, Urugvajci su se pokrili dresovima preko lica, u suzama su gledali s nevjericom, ali ništa više nije moglo promijeniti situaciju.

GANA - URUGVAJ 0:2

Strijelci: 0:1 De Arrascaeta (26.), 0:2 De Arrascaeta (32.)

Stadion: Al Janoub

Sudac: Daniel Siebert (Njemačka)

Žuti kartoni: Nunez 20., Suarez 60., Coates 87. (Urugvaj) / Sulemana 86. (Gana)

Crveni kartoni:

Sastavi:

GANA (4-2-3-1): Ati-Zigi - Seidu, Amartey, Salisu, Rahman - Partey, Abdul Samed (od 72. Kyereh)- Kudus, Ayew Andre (od 46. Bukari), Ayew Jordan (od 46. Sulemana) - Williams (od 72. Semenyo)

URUGVAJ (4-3-3): Rochet - Varela, Gimenez, Coates, Olivera - Valverde, Bentancur (od 34. Alonso), De Arrascaeta (od 80. Gomez) - Pellistri (od 66. De la Cruz), Suarez (od 66. Cavani), Nunez (od 80. Canobbio)



Tagovi

Urugvajska nogometna reprezentacijaGanaKatar 2022

Ostale Vijesti