REUTERS/Phil Noble
REUTERS/Phil Noble

United pobjedom radi veliki 'dar-mar' u Premier ligi, ozljede stopera su veliki Pepov problem (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 14.01.23. | 08:00

Da su ranjivi, dokazao je Southampton, a motivirani Crveni vragovi danas žele dokazati da je odlazak Ronalda samo ujedinio svlačionicu.

Manchesterski derbi! Najbolja i najzanimljivija nogometna utakmica ovog tjedna odigrat će se na Old Traffordu, Crveni vragovi dočekuju Građane (opasnih namjera), a ova utakmica bi mogla uvelike determinirati drugi dio sezone i borbu za naslovom prvaka. Situacija na prvenstvenoj tablici je veoma jasna, čak ni u slučaju domaće pobjede United neće preskočiti City, ali bi se u tom slučaju, uzročno-posljedično, vjerojatno dogodile dvije stvar – prva je ta da će Crveni vragovi doći na samo bod zaostatka za svojim (odnedavno) ponajvećim rivalom (iako, najveći rivali Uniteda će uvijek biti Liverpool i Arsenal), a druga je ta da bi Crveni vragovi ovim slavljem, pogotovo ako Topnici uspiju pobijediti Pijetlove u Londonskom derbiju koji je na rasporedu sutradan, uvelike 'pogurali' svoje londonske rivale prema osvajanju naslova prvaka kojeg čekaju još 2004. godine.

City je, doduše, usprkos tome što Pep ima problema s ozljedama u posljednjoj liniji i što su u posljednjoj utakmici glatko izgubili od Southamptona u Liga kupu (igrao je kombinirani sastav, a za Svece je debitirao Mislav Oršić), u ovom ogledu u statusu svojevrsnog favorita. Dias i Stones su upitni, što sugerira da će stoperski par najvjerojatnije biti Akanji i Laporte. Ideja s Walkerom kao središnjim braničem u sustavu s četvoricom u posljednjoj liniji nije se pokazala najsretnijom, s tim da ne treba odbaciti mogućnost ni da jedan od stopera bude Ake. U tom slučaju, da Nizozemac dobije prednost nad Akanjijem ili Laporteom, će Cancelo preseliti lijevo, a Walker desno. Kod Građana, pogotovo u defenzivi, uloga bekova u ovom će ogledu biti ključna, Rashforda igra u sjajnoj formi, Garancho je nepredvidljiv i veoma zanimljiv, a tu je i Antony koji je zasad svojevrsni dužnik te tek treba pokazati zašto je za njega plaćeno skoro 100 milijuna eura.

Što se tiče Uniteda, puno toga je krenulo nabolje još prije par mjeseci, ali izgleda kako je 'odstranjivanje stranog tijela' iz svlačionice napravilo da timski duh dođe na jednu još višu razinu i da je momčad ponovno iznad svakog pojedinca. Nekad davno, Sir Alex nije davao ni Cantoni ni Beckhamu da postanu 'veći od kluba', a sada to nije uspjelo ni Cristianu Ronaldu koji je pokušao pokazati svoju veličinu tako što je pred klub stavio ultimatum – ili trener ili ja. Da je riječ o Ronaldu otprije tri, četiri i više godina, možda bi (odnosno vjerojatno) ishod bio drugačiji, za njega povoljniji, ovako…

No, Unitedu je baš to trebalo, otkako je krenuo drugi dio sezone imaju šest pobjeda u jednako toliko utakmica, a pogodak su primili samo od Evertona. Eppur si muove, reklo bi se…

City je, osim ranije spomenutog kiksa protiv Svetaca, odigrao skromnih 1:1 s Evertonom, baš ako što su sretno došli do pobjede protiv Chelseaja koju im je 'poklonio' (ili bolje rečeno prepustio) Kepa. Morao je Španjolac presjeći dodavanje Gralisha, baš kao što su Plavci mogli do boda u samom finišu utakmice kad se Hall 'prepao prilike' u kojoj se našao pa onda lansirao loptu preko gola. Dakle, u nastavku sezone, Građani još uvijek nisu došli na svoju radnu temperaturu, a konstante male ozljedice su kamenčić u cipeli španjolskog stratega. Živcira te, grebe i žulja, ali svjedno gaziš dalje...

Erik ten Hag ima sjajan start na klupi Uniteda. U 27 utakmica, Nizozemac je skupio čak 20 pobjeda, dva remija i pet poraza, s tim da su Crveni vragovi slavili u svoji posljednjih osam utakmica (pet premijerligaških, tri u Liga kupu). Sustav kojeg prakticira je 4-2-3-1, a ono čime se Ten Hag najviše istaknuo je 'oživljavanjem' Marcusa Rashforda koji napokon, u manjem, ali opet svojevrsnom kontinuitetu, pokazuje raskoš svog talenta. Igrao je Rashford sjajno i na SP-u, forma koju je donio iz kluba preslikala se u dresu Gord Albiona, ali Englezi ipak nisu uspjeli otići dalje od četvrtfinala gdje ih je zaustavila Francuska.

Guardiolin učinak protiv Manchester Uniteda je sljedeći – 12 pobjeda, tri remija, šest poraza i gol razlika 38:22. Više puta pobjeđivao je samo tri kluba, Arsenal (17), Burnley (14) i Chelsea (13), s tim da su mu Plavci, zajedno s Liverpoolom, nanijeli najviše poraza u karijeri, njih osam.

Otkako Guardiola vodi Građane, njegova najuvjerljivija pobjeda protiv Crvenih vragova bila je baš ona iz devetog kola ove sezone kad je njegova momčad na Etihadu slavila s uvjerljivih 6:3. Tu utakmicu su odlučili Erling Braut Haaland i Phil Foden, po TM-u drugi i peti najskuplji igrači svijeta. Obojica su postigla hat-trick te je to bilo prvi put u povijesti da su protiv Uniteda u Premier ligi dva igrača na jednoj utakmici postigla hat-trick.

Dakle, bit će ovo i drugi međusobni okršaj Ten Haga i Guardiole. U prvom je Nizozemac izvukao deblji kraj, sigurno je iznimno motiviran ne bi li 'uzvratio' Španjolcu za jedan od najtežih poraza u svojoj trenerskoj karijeri, ali isto tako treba reći kako Građanima pobjede na Old Traffordu i nisu tako strane budući da ih imaju pet u posljednje četiri i pol godine.

U svakom slučaju, očekuje nas fenomenalan ogled u kojem se i jedni i drugi imaju pravo nadati pobjedi te nijedan od ishoda ne bi bio iznenađenje. United ili City, Ten Hag ili Guardiola, Bruno i Rashford protiv Fodena i Haalanda. Subotnja poslastica prije ručka, idealna uvertira u sve ono što nas očekuje kasnije tijekom dana, ali i cijelog vikenda.

Očekivani sastavi:

Manchester United (4-2-3-1)

Manchester City (4-3-3)




Tagovi

Manchester CityManchester UnitedPremier liga

Ostale Vijesti