United još uvijek trpi zbog van Gaala, pogledajte sve njegove promašaje za 340 milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 21.03.17. | 17:39

Priča je pokrenuta današnjom potvrdom odlaska Bastiana Schweinsteigera.

Čim je stigao doveo je Di Mariju, Shawa, Hereru, Roja, Blinda i Falcaa na koje je potrošio 200 milijuna eura, no United je ono što je očekivao dobio tek od Andera Herere dovedenog za 36 milijuna eura iz Atletic Bilbaa. Mladi Španjolac igra jako dobro u posljednje vrijeme na poziciji veznjaka i igrama na Old Traffordu zaslužio je poziv u španjolsku reprezentaciju. Trenutno je standardan kod Mourinha. Luke Shaw doživio je katastrofalnu ozljedu i tek je na putu povratka u staru formu tako da ni on ne može biti proglašen kao uspješna akvizicija, a plaćen je velikih 37 milijuna eura.

Velika i zvučna pojačanja, Angel Di Maria i Radamel Falcao nisu se snašli na Old Traffordu i pokazali su se kao potpuni promašaji nizozemskog stručnjaka. Falcao na kraju nije otkupljen i vratio se s posudbe u Monaco, dok je Di Maria prodan u PSG za 12 milijuna manje nego što je plaćen.

Marcus Rojo i Daley Blind pokazali su se solidnima, no nipošto vrhunskim akvizicijama. Blind kod Mourinha ove sezone baš i ne igra, nema značajnu minutažu ni ulogu. Rojo koji je plaćen 20 milijuna eura nije do kraja isporučio ono što se od njega očekivalo. Često je ozlijeđen, pogotovo je to bio slučaj u van Gaalovo vrijeme, no Mourinho je za njega pronašao poziciju stopera kada igra sustav s tri igrača u zadnjoj liniji, iako je po vokaciji bek.

U svojoj drugoj sezoni van Gaal je potrošio manje novaca, doveo šest igrača za koje je platio 146 milijuna eura, a pogodio je jedino s Anthonyem Martialom. Francuz je najefikasniji napadač Uniteda nakon Ibrahimovića. Mourinho mu daje solidnu minutažu ove sezone, no isto tako možemo lako zaključiti kako se ni tu ne radi o vrhunskom pojačanju.

Ostale akvizicije druge van Gaalove sezone bili su Schneiderlin, Depay, Darmian, Schweinsteiger i Romero. Samo su dvojice još uvijek u momčadi izuzmemo li Schweinsteigera koji je danas potvrdio odlazak, a i nije baš u planovima Josea Mourinha ove sezone. Morgan Schneiderlin je prodan u Everton ovog siječnja,  Memphis Depay također u siječnju u Lyon, dok je Sergio Romero rezervni golman od kojeg United i nema neke prevelike koristi s obzirom da na golu ima jednog od najboljih vratara svijeta. Matteo Darmian također nije u milosti Mourinha, većinom prilike dobiva u kup utakmicama i nije se potvrdio kao pojačanje, a van Gaal ga je doveo kao igrača koji ima potencijal postati jedan od najboljih bekova svijeta, plaćen je 18 milijuna eura.

Današnja potvrda odlaska Bastiana Schweinsteigera dokaz je tome kako je Luis van Gaal za United napravio dosta više štete nego koristi. Tek dva igrača, Herera i Martial imaju značajniju ulogu u momčadi, dok ostatak ekipe plaćene 340 milijuna eura nije opravdao ulaganje, neki su već bivši u Unitedu, a neki su na putu odlaska baš kao i Nijemac koji je doveden kao zvijezda i veliko pojačanje za vezni red, a pokazao se tek kao više-manje zanimljiva marketinška akvizicija koja nije isporučila ništa. United još osjeća posljedice van Gaalove ere u kojoj je potrošeno puno novca, a nije napravljeno ništa. Popularni 'Schweini' imao je plaću od visokih 150 tisuća eura tjedno, pristojan honorar uz činjenicu da nije pokazao ništa, baš kao ni većina ostalih van Gaalovih akvizicija.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 

 


Tagovi

Louis van GaalAngel Di MariaRadamel FalcaoBastian Schweinsteiger

Ostale Vijesti