ALBERT GEA/Action Images
ALBERT GEA/Action Images

Uhićen bivši predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu

Vrijeme Čitanja: 1min | pon. 01.03.21. | 12:23

Donedavnog prvog čovjeka Barce tereti se zbog afere BarcaGate.

Bivši predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu uhićen je danas ujutro zajedno sa svojim suradnicima Oscarom Grauom i Romanom Pontijem. Istovremeno su od strane nadležnih organa pretražene i prostorije kluba.

Njihovo privođenje se povezuje s aferom BarcaGate koja je izbila u veljači prošle godine, a prema kojoj je nekadašnji prvi čovjek Barcelone s tvrtkom I3 Ventures sklopio ugovor o kampanji kojoj je cilj bio, između ostalog, medijski napasti zvijezde kluba Lionela Messija i Gerarda Piquéa.

Barcelona je za usluge nadziranja društvenih mreža navedenoj kompaniji platila šest puta veću cijenu od tržišne te je izbjegnuta unutarnja kontrola koju je uspostavio sam klub. Riječ je o gotovo milijunskom iznosu koji je podijeljen na pet manjih računa od po 198 tisuća eura kako ne bi bilo potrebno podnijeti prijedlog za odobravanje tih usluga upravnom odboru kluba.

Cilj ovog posla je bio da tvrtka I3 Ventures u tajnoj kampanji na društvenim mrežama napadne zvijezde kluba Lionela Messija i Piquea, ali i ikone kluba poput Pepa Guardiole, Xavija Hernandeza i Carlesa Puyola. Također, napad je bio usmjeren i na protivnike Bartomeua na izborima za predsjednika kluba, a riječ je o Victoru Fontu, Joanu Laporti te Agusti Beneditu.

Podsjetimo, Bartomeu je krajem listopada 2021. nakon šest godina vladavine podnio ostavku na mjesto predsjednika Barcelone nakon što su lokalne vlasti odobrile održavanje referenduma na kojem bi članstvo kluba glasovalo o povjerenju upravi.

Klub je trenutno u procesu izbora za njegovog nasljednika.


Tagovi

Josep Maria Bartomeu

Ostale Vijesti