UEFA češlja financije: Na listi četiri velikana i Bilićev Bešiktaš!

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 25.09.14. | 22:05

Krovna europska nogometna federacija objavila je kako nastavlja istragu o financijskom Fair playu, a pod povećalom je sedam klubova.

Po pravilima UEFA-e, klubovi koji se natječu u Europi, moraju ograničiti svoje gubitke na 45 milijuna dolara u dvije sezone. Među klubovima koji su pod istragom su LiverpoolMonaco, Inter, Roma, Bešiktaš, Sporting i Krasnodar.

Manchester City i Paris St-Germain su kažnjeni u svibnju i morali su ograničiti potrošnju i proširenje momčadi jer su kršili pravila.

Financijska kontrola započela je službenu istragu u sedam klubova na temelju njihovih financijskih izvještaja na kraju 2012. i 2013. godine. Klubovi moraju dostaviti dodatne informacije u listopadu i studenom, prije nego što UEFA odluči o kazni“, priopćili su iz UEFA-e. Ako ne potkrijepe dokaze koji potvrđuju da nisu kršili pravila potrošnje i da se radilo ulaganjima u infrastrukturu, mlađe selekciji i promociju kluba.

UEFA-in o kontrolno tijelo za financije formirano je u lipnju 2012. godine, s ciljem kako bi se kontroliralo i osiguralo provođenje financijskog fair-playa. Klubovi ne smiju neprestano trošiti više nego zarađuju i moraju izvršavati svoje obaveze prema transferima i svojim zaposlenicima na vrijeme.

Među klubovima koji su pod povećalom je Liverpool. Unatoč gubitku od gotov 63 milijuna eura u sezoni 2012/2013. i 53 milijuna eura u sezoni 2011/2012., 'Redsi' su uvjereni da nisu prekršili pravila, obzirom da su potpisali niz unosnih poslova i reklamnih kampanja u proteklih 18 mjeseci.

„To će se morati rješavati s klupskim čelnicima. Ali mi smo veliki zagovornici fair-playa“, rekao je menadžer Liverpoola, Brendan Rodgers.  

Prošle sezone 76 klubova su bila u riskantnoj poziciji da prekrše normu, ali samo ih je devet kažnjeno.

Manchester City i PSG dobili su čestitku od 63 milijuna eura i restrikcije na troškove za transfere i momčad. UEFA je također objavila da je pet klubova privremeno obustavljena isplata bonusa za plasman u europska natjecanja, zbog kašnjenja plaća, poreza i dugovanja ostalim klubovima. To su turski Bursaspor, rumunjski Cluj i Dinamov protivnik u Europskoj ligi Astra, podgorička Budućnost i litavski Ekranas.

(Foto: Action Images)


Tagovi

UEFA

Ostale Vijesti