Reuters
Reuters

U prvoj ligi nisu igrali 48 godina, a sada im je najtrofejniji klub države postao stalna mušterija

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 09.01.23. | 14:15

Gradskog rivala svladali su u šest od posljednjih sedam međusobnih utakmica.

Royal Union St. Gilloise iz Bruxsellesa česti je gost naših tekstova. Za vas koji niste upoznati s jednom od najromantičnijih priča suvremenog nogometa, probat ćemo u par rečenica ispričati povijest ovog slavnog briselskog kluba osnovanog 1897. godine. Royal Union najtrofejniji je prijeratni klub s 11 osvojenih naslova prvaka. Posljednju titulu osvojili su 1935., a i danas, gotovo 90 godina kasnije treći su najtrofejniji belgijski klub, iza vodećih Anderlechta (34 naslova) i Club Bruggea (18).

Nakon završetka Drugog svjetskog rata klub je bio standardni prvoligaš, igrao je i europska natjecanja (jedna od posljednjih europskih utakmica bila mu je protiv Dinama u drugom kolu Kupa velesajamskih gradova), sve do 1973. kada je ispao iz najvišeg ranga belgijskog nogometa. Uslijedilo je 48-dugih sezona koje je klub proveo u nižim rangovima belgijskog nogometa, bio je čak i na ivici gašenja, a oporavak je krenuo tek 2018. kada je klub kupio Tony Bloom, vlasnik premierligaša Brighton and Hove Albiona.

U prvoj sezoni pod novim vodstvom, Union St. Gilloise, tada drugoligaš, u Kupu se prvi put nakon gotovo 50 godina susreo s Anderlechtom. Nakon dugog perioda prvi put su se susrela dva gradska rivala, najtrofejniji prijeratni belgijski klub protiv najtrofejnijeg kluba uopće koji je, zanimljivo, svoj prvi od 34 naslova prvaka osvojio 1947., dvije godine nakon završetka WWII. Royal Union tada je bio ambiciozni drugoligaš, a Anderlecht aktualni viceprvak, momčad koja se s Club Bruggeom borila za naslov, a u toj sezoni zaigralisu i protiv Dinama u skupini Europske lige, onoj u kojoj je Dinamo osigurao prvo 'prezimljavanje' nakon 49 godina čekanja.

U prvom kolu kupa Andelrecht je dočekao Union kao ogromni favorit, međutim, Unionisti su, nošeni svojim fanatičnim Union Boysima, stigli do 3:0 pobjede pogocima trostrukog strijelca Youssoufoua Niakatea, danas 30-godišnjeg francuskog napadača koji igra za saudijski Ettifaq, klub protiv kojeg bi Cristiano Ronaldo 22. siječnja trebao upisati debi za Al Nassr.

Taj rezultat bio je tada bio veliki šok, premda je ta sezona bila početak pada slavnog Anderlechta. Osim što je briselski klub ispao u prvom kolu Kupa od drugoligaša, završio je posljednji na tablici Europa lige, iza Dinama, Fenerbahcea i Spartaka iz Trnave, a prvenstvo na šestom mjestu.

Union je pak sezonu završio pri vrhu Druge lige, ali se i dalje nije vratio u elitu. Sljedeće sezone (2019/20) koja je prekinuta zbog korone, Union St. Gilloise ponovno nije izborio povratak u elitni rang, a svoj 'sveti gral' dohvatio je 2021. kada se nakon 48 godina odsustva vratio u najviši rang belgijskog nogometa.

U proljeće 2021., kada je RUSG osvojio drugu ligu, dva briselska rivala ponovno su se susrela u Kupu, ovaj put u osmini finala. Anderlecht se ovaj puta revanširao Unionistima za prethodni poraz i slavio s uvjerljivih 5:0, da bi natjecanje zaključio porazom od Genka u polufinalu.

No, tada nitko nije mogao slutiti ono što će uslijediti...

Union je suvereno osvojio drugu ligu, a onda je u sezoni 2021./22. bio na pragu svih seznaczija i zamalo, kao povratnik u elitu nakon 48 godina, osvojio naslov prvaka Belgije, prvi nakon 1935. Union St. Gilloise praktički je cijelu sezonu proveo na vrhu ljestvice, ali je kroz ciljnu ravninu u fotofinišu Lige za prvaka prošao aktualni prvak Club Brugge.

U toj sezoni Union St. Gilloise svladalo je Anderlceht u sve četiri međusobne utakmice. Union je na svojem kultnom stadionu Joseph Marienu (popularnom Dudenu) slavio s 1:0 i 3:1, a na Anderlechtovom Lotto Parku s 3:1 i 2:0. Union je, kao što smo naveli, sezonu završio na drugom mjestu, a Anderlecht trećem sa šest bodova zaostatka za gradskim rivalom.

Unionova bajka nastavila se i ove sezone, trenutno su drugi sa sedam bodova zaostatka za moćnim Genkom, došli su na korak do Lige prvaka iz koje ih je izbacio Antonio Mirko Čolak i njegovi Rengersi, da bi potom osvojio grupu Europske lige, a prije nekoliko dana i četvrtfinale Kupa.

Anderlecht je pak 11. u prvenstvu, ispao je iz kupa i jedva izborio drugi krug Konferncijske lige. Prvi međusobni susret dva briselska kluba ove sezone završio je 2:1 domaćom pobjedom Royal Uniona, a sinoć su se susreli drugi put. Anderlecht je golom Fabia Silve u 64. poveo i činilo se da će prekinuti seriju od pet uzastopnih poraza od gradskog rivala. No, onda se pojavio Union. U periodu od 81. do 90. minute Puertas, Lynen i Adingra zabili su svaki po jedan gol i tako stigli do nevjerojatne šeste pobjede nad Anderlechtom u posljednjih sedam susreta.

Nakon što su više od 60 godina proveli u sjeni najtrofejnijeg belgijskog kluba, Anderlecht je sada Union St. Gilloiseu postao 'prava mužterija' i sve više se čini kako Bruxselles više ne diže ljubičasto-bijelo, već žut-plavo...

Posljednjih sedam međusobnih dvoboja Anderlechta i Royal Union St. Gilloisea:

27. rujna 2018. Anderlecht - Royal Union St. Gilloise 0:3 (Kup)

11. veljače 2021. Royal Union St. Gilloise - Anderlecht 0:5 (Kup)

25. srpnja 2021. Andelrecht - Royal Union St. Gilloise 1:3 (prvenstvo)

30. siječnja 2022. Royal Union St. Gilloise - Anderlecht 1:0 (prvenstvo)

24. travnja 2022. Royal Union St. Gilloise - Anderlecht 3:1 (prvenstvo)

15. svibnja 2022. Andelrecht - Royal Union St. Gilloise 0:2 (prvenstvo)

28. kolovoza 2022. Royal Union St. Gilloise - Anderlecht 2:1 (prvenstvo)

8. siječnja 2023.. Andelrecht - Royal Union St. Gilloise 1:3 (prvenstvo)



Tagovi

Royal Union St. GilloiseSt. GilloiseAnderlechtJupiler liga

Ostale Vijesti