Screenshot
Screenshot

U neredima u Ateni poginuo navijač AEK-a! Spominje se odgoda utakmice, čeka se odluka. Prijeti li Dinamu kazna?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 08.08.23. | 08:45

Dinamovi navijači, unatoč zabrani došli su u Atenu i zajedno s navijačima Panathinaikosa napali domaću skupinu. U brutalnoj makljaži, jedan je navijač izgubio život. Tko zna što se danas sprema u Ateni?

Bilo je naznaka da će neki navijači Dinama doći u Atenu, bez obzira na zabranu. Nije prvi put i nisu oni jedini, navijačima/huliganima zabrane su 'crvena krpa' i dodatan motiv kako ih zaobići. No, nitko nije mogao slutiti da će se u glavnom grčkom gradu, noć prije utakmice AEK-a i Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka, dogoditi tragedija, da će huliganski obračun odnijeti (najmanje) jedan život. Naime, 22-godišnji navijač AEK-a tijekom noći podlegao je ozljedama, a još se jednoj maloljetnoj osobi liječnici bore za život. Užas!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, prema izvještaju policije i medija u Ateni, oko 200 huligana u ponedjeljak oko 23 sata po lokalnom vremenu, provalilo je pred AEK-ov stadion i napalo malobrojnije AEK-ove navijače, koji su se tamo zatekli. U suradnji s BBB-ima bili su i pripadnici Panathinaikosove frakcije Gate 13. Obračun je bio brutalan, palice, noževi, baklje, stolci..., stradali su i okolni kafići, navodno je oštećen i kip orla ispred stadiona, simbol AEK-a. Međutim, bio bi to tek jedan uobičajeni (nažalost) huliganski obračun, kakvima svjedočimo diljem Europe, da nije završio tragično. Bili smo na licu mjesta oko sat vremena prije tog događaja, sve je bilo mirno, domaći navijači polako su vlažili i zagrijavali grla za utakmicu idućeg dana, u kvartu Nea Filadelfija, u kojem se nalazi OPAP Arena, svi žive i jesu AEK, konobari i prodavači, djeca i starci, svi u AEK-ovim bojama. I svi su oni, vjerojatno, bili potencijalne mete huligana, jer, u toj gunguli sigurno nije bilo lako niti razaznati tko je konobar, tko običan navijač, a tko utras. Tragično, baš tragično.

Oglas

AEK - Dinamo


ODGOĐENO

ODIGRAJ ODMAH!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Naravno, vijest o velikim neredima brzo se proširila Atenom, uskoro su počele stizati videa i fotografije obračuna, na kojima se vide lokve krvi, ostavljene palice, razbijena lica, ljudi koji leže na tlu. Veliku je neugodnost imala i ekipa Nove TV, snimajući poprište nereda koji sat kasnije, naišla je na neke zaostale AEK-ove pristaše, ljutite i bijesne zbog napada BBB-a i Gatea 13. Zamalo su kolege ostale bez kamere, a AEK-ovci su od njih tražili da pobrišu snimke, dok se iz okolnih ulica još čula vika, policijske sirene i navijački pokliči na račun Hrvata, Dinama.... I nama je savjetovano da se ne krećemo previše okolicom stadiona, da su AEK-ovi navijači bijesni i spremni za osvetu te da bilotko iz Hrvatske može biti kolateralna žrtva. No, kažemo, sve bi to spadalo u onaj crni huliganski folklor, doduše, velikih razmjera, da nije kasnije stigla vijest o preminulom navijaču AEK-a. I čitava je priča dobila drugu, groznu dimenziju.

Prošli smo jutro nakon nereda okolicom Nee Filadelfije, ne treba posebno dočaravati konsternaciju, tugu i bijes stanovnika ovog dijela Atene. Na mjestu pogibije navijača njegovi su prijatelji ostavili šalove, cvijeće, svijeće, a po navijačkim forumima neki od njih zagovaraju odgodu utakmice! Navodno odgodu zagovara i policija, u tijeku su sastanci na tu temu i, kako čujemo, postoji realna opcija da se utakmica ne igra! Iako UEFA, generalno, nema takvu politiku. Sve ono što se događa izvan stadiona (iako se ovo dogodilo u njegovu krugu), a ne za vrijeme utakmice, nju načelno ne zanima, to je problem policije i lokalnih vlasti. Uostalom, problem je termina, u ovoj fazi sezone svaki je tjedan popunjen, pretkolo ide za pretkolom i malo je prostora za ikakve odgode. No, pričekajmo konačnu odluku.

Gazzetta.grGazzetta.gr

No, to ne znači da UEFA ne može kazniti Dinamo, iako klub ništa nije kriv, niti snosi formalnu odgovornost. Možda Modri i izbjegnu klasičnu kaznu, financijsku ili u vidu igranja pred praznim tribinama, ali sigurno je da će nakon ovoga njegovi navijači biti ponovno debelim slovima potcrtani u UEFA-inim notesima. Ne treba čuditi ako će Dinamovim navijačima biti zabranjen odlazak na gostovanja na neki dulji period.

A nakon svega, možemo samo zamišljati kakva će biti atmosfera večeras na OPAP Areni, ako će se utakmica igrati. Ionako bi Modre dočekao pakao, vatrena i nabrijana atmosfera, kako li će tek biti sad!? Vjerojatno deseti krug pakla. Velika utakmica, i za jedne i za druge, u sjeni velike tragedije.



Tagovi

GNK DinamoAEKLiga prvakaBad Blue Boys

Ostale Vijesti