U klubu igraju samo studenti, nemaju novaca niti ga žele: Naš san je titula!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 14.12.18. | 14:51

Akademski futsal klub Universitas iz Splita lijepa je priča domaćeg sporta, a danas, u derbiju kola na neosvojivim Gripama, dočekuju Futsal Dinamo.

Danas i sutra odigrat će se posljednje kolo jesenskog dijela jedne od najzanimljivijih sezona 1.HMNL do sada u kojoj osam od 12 klubova ulazi u play-off, a tri ih ispadaju iz lige. Prvak Novo vrijeme ima šest bodova prednosti ispred dubrovačkog Squarea, no razlika između druge i sedme momčadi prvenstva je svega četiri boda.

Jedna od najljepših priča ovosezonskog prvenstva je debitant u prvoj ligi Akademski futsal klub Universitas iz Splita, u kojem igraju alumniji i studenti Sveučilišta u Splitu. Klub se na nacionalnoj razini počeo natjecati tek prošle sezone, kada su osvojili 2.HMNL Jug, najjaču od tri druge lige, i to ispred favoriziranog Olmissuma, a potom su preko Lige prvaka drugih liga izborili plasman u 1.HMNL u kojoj za sada igraju odlično.

O meteorskom usponu i pozitivnoj priči hrvatskog futsala porazgovarali smo s Tonijem Gamulinom, predsjednikom Sveučilišnog sportskog saveza Grada Splita.

 „Klub je nastao iz sveučilišne futsal reprezentacije splitskog Sveučilišta koja je nastupala u UniSport futsal ligi. I danas, u Prvoj ligi, alumni i studenti splitskog Sveučilišta igraju u klub, koji je postojao i prije, ali se natjecao samo u sklopu sveučilišnih natjecanja. S vremenom smo se odlučili prijeći na višu razinu, krenuli smo iz Županijske lige, a prošle sezone smo osvojili Drugu ligu Jug“, rekao nam je za početak Gamulin.

Kako je uopće došlo do takvog strelovitog rasta jednog amaterskog i sveučilišnog futsal kluba?

„Mi smo oduvijek imali kvalitetu. Recimo, danas igramo protiv Futsal Dinama u čijem kadru igra veliki broj igrača koji su na sveučilišnim natjecanjima igrali za VERN, a drugi prvoligaš Alumnus je prije bio sveučilišna ekipa zagrebačkog Sveučilišta. Mi smo s njima odigrali jako puno susreta unutar UniSport lige, često smo ih pobjeđivali. Znali smo otprije našu kvalitetu, no kao klub smo trebali proći određenu razvojnu fazu kako bi svi najbolji igrači koji su studirali u sklopu Sveučilišta u Splitu došli igrati za klub.“

Svi igrači AFCU-a su akademski građani, studenti ili su završili fakultet u sklopu splitskog Sveučilišta, osim Marina Roguljića koji je diplomirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu, tvrdi Gamulin.

No, što ako bi AFC Universitas kao klub dodatno narastao, dosegnuo višu razinu i ponudila mu se mogućnost da dovede „kapitalca“ koji ne studira i nije završio fakultet?

„Ne bismo ga doveli. Ako taj igrač razmišlja o svojem daljnjem razvoju, onda neka izvoli upisati fakultet. Mi bismo mu čak mogli omogućiti stipendiju. Recimo, naš kapetan Franko Bilić, reprezentativni golman koji je igrao Ligu prvaka za Nacional i Ekonomac iz Kragujevca, imao je potencijal za veliku karijeru. No odlučio je upisati doktorat i više ne želi igrati za novac, već se hoće fokusirati na svoj društveni i obrazovni razvoj“.

Igrači AFCU-a za svoje nastupe ne dobivaju nikakvu novčanu naknadu.

„Mi ne plaćamo igrače jer je futsal amaterski sport. Postoji mogućnost plaćanja stipendije, hranarine, smještaja, no to ne prelazi više od 1.500 kuna mjesečno. Direktni novac ne dolazi u obzir. Nositelj kvalitete jednog sporta može biti amater. Recimo, postoji podatak kako su 80 posto olimpijskih medalja Njemačke na Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojili alumni i studenti njihovih sveučilišta“.

Postoji li ambicija da se splitsko Sveučilište okuša u još pokojem sportu na najvišoj razini. Recimo košarkaška ekipa zagrebačkog VERNA, koja više ne postoji, nedavno je igrala kvalifikacije za prvu hrvatsku košarkašku ligu?

„Imali smo i mi košarkaški klub, dogurali smo do 1B lige, međutim, za taj klub sada igraju juniori KK Splita, a isto se zove Universitas. Odustali smo od košarke zbog specifičnosti sporta u kojem razvojna faza igrača nije do 22, 23 godine, već se košarkaši koji s 18, 19 godina nemaju profesionalni ugovor često ostavljaju sporta. Košarka je prilično skupi sport. No, mogli bismo se okušati u „streetballu“, košarci „tri na tri“ koja je postala olimpijski sport. Recimo u splitskoj ekipi „Statisti“, koja je uvjerljivo najbolja u Hrvatskoj igraju naši bivši studenti koji su 2013. osvojili sveučilišno prvenstvo Europe u košarci, a godinu ranije završili su drugi“.

Što se futsal kluba Universitasa tiče, jeste li očekivali da ćete u debitantskoj sezoni igrati ovako dobro, evo, ako danas pobijedite Futsal Dinamo polusezonu ćete završiti bodovno izjednačeni sa zagrebačkom sastavom, koji je jedan od najjačih u državi?

„Ambicije smo postavili jednostavno. Cilj je opstanak, želja doigravanje, a san titula. Neka nam netko pokuša uzeti taj san. Mi ćemo ga svakako držati. Nikoga se ne bojimo, na Gripama još nismo izgubili utakmicu. Imamo domaći poraz protiv Squarea, kada smo primili gol u zadnjoj minuti, no tu smo utakmicu igrali u Solinu. Na Gripama smo još neporaženi. Nemamo respekt nema nikome. Nema tu prevelike filozofije“, rekao nam je za kraj Gamulin čime je potvrdio službeni moto kluba koji glasi „SAMO VIRUJ“.

1.HMNL, 11. kolo:

14.12. AFC Universitas – Futsal Dinamo, Split, 18:30
14.12. Vrgorac – Osijek Kelme, Vrgorac, 19:15
14.12. Jesenje – Split, Krapina, 20:00
14.12. Square – Crnica, Dubrovnik, 20.00
14.12. Brod 035 – Novo Vrijeme Apfel, 20:00
15.12. Alumnus – Uspinjača Gimka, 19:30

(Foto: AFC Universitas)


Tagovi

AFC UniversitasFutsal DinamoFutsalPrva HMNLAlumnusizdvajamo

Ostale Vijesti