U dvije godine Parižani prodali cijelu momčad mladih talenata za sitniš (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 04.09.19. | 15:16

Francuski prvak daje igrače u bescjenje, a mnogi su već utrostručili svoju vrijednost.

„Riješavamo se mladih igrača koje ne želimo Koja je naša politika? Ne razumijem to, pogotovo kada imamo nevjerojatne talente u 'pariškom bazenu“, izjavio je za francuski list L'Equipe, Luis Fernandez, bivši sportski direktor Paris Saint-Germaina zadužen za trening centre i razvoj mladih igrača.

Uistinu, izjave sportskog djelatnika Parižana koji je na toj funkciji bio 2017. i 2018. godine, drže vodu.

„Otišao sam nedavno jer se nisam slagao s Anterom Henriqueom. Potom, ovog ljeta nazvao me njegov nasljednik Leonardo i rekao mi da nema mjesta za mene. Kada vidim što se radi s mladim nogometašima u klubu me doista uznemiruje, izvire revolt u meni“, dodao je Fernandez. Razlog je vrlo jednostavan – klub s Parka prinčeva prodao je više od jedne cijele momčadi mladih igrača, od kojih su se neki već dokazali u drugim klubovima te im je cijenila narasla čak i trostruko od cijene koju su Parižani dobili prilikom prodaje.

 

 

Jedan od takvih je Jonathan Ikone, krilni napadač kojega su Lilleu prodali za pet milijuna eura. 21-godišnjak je za samo jednu sezonu utrostručio cijenu plasiravši se s Lilleom u Ligu prvaka zasjevši na drugo mjesto ljestvice u Ligue 1. Međutim, nije Ikone iznimka, nego pravilo.

Desni bočni Youssouf Sabaly (26 godina) – koji čak i nije našao mjesta u našoj improviziranoj jedanaestorici - otišao je prije dvije godine za četiri milijuna u Bordeaux, a sada vrijedi deset milijuna. Tu je i Jean-Kevin Augustin (22 godine), koji je prodan za 16 milijuna eura u RB Leipzig, a sada je otišao na posudbu u Monaco. Oni koji su otišli prije dva ljeta, još su Odsonne Edouard (21) koji je pojačao Celtic i Serge Aurier (26), za kojega je francuski prvak od Tottenhama inkasirao 25 milijuna eura.

Međutim, ove godine su se potpuno odrekli mladih igrača nastalih iz njihovog omladinskog pogona. Redom su odlazili krilni napadač Moussa Diaby (20 godina) u Bayer Leverkusen za 15 milijuna eura, Timothy Weah završio je u Lilleu za pet milijuna manje, a dvojac koji je čak i imao kakvu-takvu minutažu kod Thomasa Tuchela prošle sezone – Stanley Nsoki i Christopher Nkunku – morali su potražiti novi angažman.

 

 

RB Leipzig je doveo 21-godišnjeg Nkunkua za 13 milijuna eura, dok je pola milijuna manje izdvojila Nicea za godinu mlađeg Nsokija. Ali to nije sve... Čak i igrače koji su ekstra talenti u svom godištu, poput 17-godišnjeg lijevog beka Arthura Zagrea, dali su rivalima Monacu za 10 milijuna eura, a u siječnju kalendarske godine u redove Bordeauxa otišao je polivalentni 19-godišnji veznjak Yacine Adli.

S odlaskom vratara Alphonsea Areole na posudbu za dva milijuna eura u Real Madrid, zaokružila se cijela jedna postava mladih igrača koji su napustili klub za sitan novac. Možemo tu dodati Mikea Maignana golmana koji je prodan Lilleu prije četiri godine kao 20-godišnjak, a sada je procijenjen na 17 i pol milijuna eura ili pak mladi Azzeddine Touffiqui koji je ovog ljeta pušten za sitniš od 250 tisuća eura u Caen.

To su samo igrači potekliu omladinskog školi Pariza, a gdje su još lani prodani Giovani Lo Celso, koji se nakon sjajne sezone s Betisom prodao u Tottenham za 60 milijuna eura, kao i Goncalo Guedes koji je utržen za 40 milijuna, koliko je dala Valencia za odličnog Portugalca. Osebujnog Adriena Rabiota koji je besplatno pojačao Juventus, bolje da i ne spominjemo...

Postava mladih igrača koji su napustili PSG u posljednje dvije godine:

Moussa Diaby – 15 milijuna eura (Bayern Leverkusen)

Christopher Nkunku – 13 milijuna (RB Leipzig)

Stanley Nsoki – 12,5 milijuna (Nice)

Timothy Weah – 10 milijuna (Lille)

Arthur Zagre – 10 milijuna (Monaco)

Alphonse Areola – 2 milijuna (posudba – Real Madrid)

Odsonne Edouard – 10,3 milijuna (Celtic)

Yacine Adli – 5,5 milijuna (Bordeaux)

Jonathan Ikone – 5 milijuna eura (Lille)

Jean-Kevin Augustin – 16 milijuna (RB Leipzig)

Serge Aurier – 25 milijuna eura (Tottenham)

Ukupna vrijednost ove jedanaestorice: 118,8 milijuna eura

 (Foto: Reuters)


Tagovi

Stanley NsokiChristopher NkunkuMoussa DiabyTimothy WeahArthur ZagreAlphonse AreolaOdsonne EdouardYacine AdliJonathan IkoneJean-Kevin AugustinSerge Aurier

Ostale Vijesti