REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

U debiju za Andoru prije 24 godine zabio gol, čuvao Ronalda, a danas igra svoju 130. utakmicu

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 02.09.21. | 19:18

Prvi nastup u reprezentaciji imao je četiri mjeseca prije debija Theirryja Henryja i Gigija Buffona

Ildefons Lima ime je vjerojatno manje poznato i onim najzagriženijim nogometnim fanaticima, ali iza iskusnog nogometaša poprilično je zanimljiva sportska priča. Naime, 41-godišnji stoper večeras će od 20:45 sati u susretu protiv San Marina po 130. put obući dres Andore i tako okruniti svoj višedesetljetni mandat u reprezentaciji.

Karijeru je još ’90-ih započeo u istom nogometnom klubu, a u lipnju 1997. kao 17-godišnjak debitirao za nacionalni sastav. Gostovali su kod Estonije, pa iako su izgubili s 4:1, Lima je imao pregršt razloga za slavlje. Naime, u svom je prvom nastupu za malu zemlju smještenu između Francuske i Španjolske u 67. minuti zabio pogodak te razveselio suigrače, jer u takvim se reprezentacijama, jasno, veselite svakom golu. Dogodilo se to četiri mjeseca prije nego što su, primjerice, za svoje nacionalne momčadi debitirali Theirry Henry ili Gigi Buffon.

Bio je, između ostalog, u drugoj momčadi Espanyola, gerčkom Ionikos Nikeasu, meksičkoj Pachuci, Las Palmasu, Rayu Vallecanu te Triestini, a od ljeta 2018. je u andorskom d’Escaldesu, ali nigdje nije tako uživao kao u svojoj reprezentaciji.

Od tog nastupa protiv Estonije, ustalio se među Andorcima i ubrzo dobio jednu veliku čast. Naime, u ožujku 1998., zaigrao je u prijateljskoj protiv Brazila, za koje su tada igrali Rivaldo, Ronaldo, Cafu i Roberto Carlos. Selecao je na kraju pred pet i pol tisuća navijača slavio rezultatom 3:0.

Kroz godine je redom zabio Cipru, Irskoj, Malti, Azerbajdžanu, Litvi, Bjelorusiji, Walesu, Izraelu i posljednji Belgiji u listopadu 2015. godine, a s Andorom ostvario ukupno četiri pobjede. Naravno, kako je vrijeme prolazilo, prometnuo se u kapetana i uz to drži prvo mjesto po broju nastupa i golova u povijesti andorske reprezentacije.

Protiv Hrvatske igrao je u listopadu 2008., kada smo ih pobijedili na Maksimiru pobijedili s 4:0, u susretu u kojem su golove zabili Modrić, Olić i dvostruki strijelac Rakitić. Tko zna, ako ovako nastavi, možda dočeka i revanš


Tagovi

Andora

Ostale Vijesti