REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

U Barci cure povjerljivi dokumenti, Messi nakon blamaže od kluba tražio odlazak

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 05.09.21. | 14:57

Doznalo se i koliko je za svog vremena na Camp Nou zarađivao Antoine Griezmann

Barcelonu već duže od godinu dana potresaju raznorazni financijski problemi, odlasci i tajne. Neke nove tajne, vezane uz ponajboljeg nogometaša svijeta Lea Messija i donedavnog mu suigrača Antoinea Griezmanna, upravo su isplivale na površinu.

Klub je dužan milijardu i 300 milijuna eura, a novi predsjednik Joan Laporta dobio je zadatak da Katalonce ponovno stabilizira i vrati na stare staze slave. Međutim, kao da ih nema dosta, susreo se s novim problemima. Nekoliko dana prije kraja prijelaznog roka, u javnosti su se pojavili osjetljivi dokumenti koji su dali novi uvid u poslovanje bivšeg predsjednika Josepa Bartomeua.

Sve je počelo jos prošlog ljeta, kada je Barcelona u četvrtfinalu doživjela katastrofalni poraz protiv munchenskog Bayerna, koji ih je iz natjecanja izbacio s visokih 8:2. Messiju je bilo dosta svega, odlučio je da želi otići i od kluba zatražio da ga pusti krajem kolovoza. Kao što znamo, na kraju se u momčadi zadržao još godinu dana.

Svjetlost dana sada je ugledao dokument koji je Messija prošle godine u konačnici zadržao u Španjolskoj. Riječ je o tzv. burofaksu kojeg je pribavio Mundo Deportivo i kojeg je Argentinac iz svojeg ureda klubu poslao 24. kolovoza. U njemu se pozvao na klauzulu u ugovoru koja mu je omogućavala da godinu dana prije isteka suradnje napusti Barcelonu.

“U skladu s klauzulom 3.1 ugovora potpisanog 25. studenog 2017. godine, izražavam želju da prekinem zaposlenje kao profesionalni nogometaš od 30. kolovoza 2020. godine”, stajalo je u prvom odlomku dokumenta.

Foto: mundodeportivo.comFoto: mundodeportivo.com


Navedena “3.1.” klauzula 34-godišnjaku je omogućavala da krajem sezone 2019./20. jednostavno napusti klub. Ipak, Barcin glavni argument u želji da ga zadrži bio je rok za izricanje želje o prekidu suradnje. Ugovorom je bilo definirano kako Messi može napustiti Blaugranu kao slobodan igrač ako se o tome izjasni do 10. lipnja prošle godine, a on se pravdao okolnostima.

“Spomenuta klauzula mora se uzeti u obzir u skladu s izuzetnim okolnostima u kojima je sezona 2019./20. odigrana, zbog izvanrednog stanja i situacije više sile koji su nastali zbog pandemije COVID-19”, stoji u burofaksu, u kojem objašnjava da je sezona okončana tek 23. kolovoza, kada se igralo finale Lige prvaka.

Curenje u Kataloniji više nije one-time thing, a da im je to problem s kojim se moraju ozbiljno pozabaviti potvrđuje i činjenica da su otkriveni detalji ugovora jednog igrača, koje je objavio tamošnji Sport. Radi se o Antoineu Griezmannu.

Francuski napadač u Barceloni će biti upamćen kao jedan od promašaja, jer ga je klub od Atletica prije dvije sezone uzeo za 120 milijuna, a sada im ga vratio u sklopu posudbe vrijedne tek 10 milijuna eura. Ako ga Simeone odluči zadržati, Barci će na račun sjesti još 40 milijuna, ali to zajedno nije ni upola koliko su Culeri prvotno dali za 30-godišnjaka.

Griezmann je u klubu bio drugi najplaćeniji igrač iza Messija. U prvoj je sezoni zaradio 17 milijuna eura, a plaća mu je iz godine u godinu rasla po milijun eura, što znači da bi u posljednjoj godini ugovora (2023./24.) zaradio 21 milijun eura. Dobio je i bonuse u vrijednosti od dva i pol milijuna eura za svaku sezonu u kojoj je odigrao više od 60 posto mogućih minuta, što je ispunio u prve dvije.

Kad se sve skupa zbroji, francuski reprezentativac Barcu je u prvoj sezoni koštao 25 i pol milijuna, a u prošloj 21 milijun eura. U pitanju su bruto svote, što znači da je Griezmann dobio više od pola spomenute svote. Na kraju je, dakle, na Camp Nou zaradio sveukupno 46 i pol milijuna eura.


Tagovi

BarcelonaAntoine GriezmannLionel MessiJoan LaportaJosep Maria Bartomeu

Ostale Vijesti