Bill Streicher/USA TODAY Sports
Bill Streicher/USA TODAY Sports

Trust the Process: Zvijezda 76ersa dobila ono što i zaslužuje, a to je supermaksimalan ugovor! (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 17.08.21. | 15:11

Samo za sezonu 26/27. dobit će 54.22 milijuna dolara!

U NBA ligi vidjeli smo nekolicinu ugovora koje nikad nikome nisu bili jasni. Naravno, sve je to igra agenta, tipični primjer zakona ponude i potražnje, ali kad jedna megazvijezda dobije ono što zaista zaslužuje – onda nitko nema pravo reći ni riječi.

Joel Embiid definitivno je netko tko opravdava svaki uloženi dolar u sebe. Zvijezda 76ersa je, uz MVP-a Nikolu Jokića i Anthonyja Davisa, jedan od najboljih centara lige, a ne bi bilo nimalo pretenciozno reći da je jedan od 10 najboljih igrača u NBA ligi danas.

27-godišnji Kamerunac je u NBA ligu stigao kao treći izbor drafta 2014. godine, ali je prvu utakmicu odigrao tek krajem 2016. godine budući da se dugo oporavljao od teške ozljede. U svojoj prvoj pravoj sezoni, gdje je imao točno određeno od strane klupskih doktora koliko može igrati, bio je kandidat za novaka sezone, ali je zbog premalog broja utakmica u konačnici ipak završio treći. Ispred njega su bili samo osvajač Malcom Brogdon i bivši mu suigrač Dario Šarić.

Embiida to nije pokolebalo, štoviše, nije ga nimalo 'dirnulo'. On je znao da mora vjerovati procesu, a on ga je u konačnici odveo do toga da je danas Embiid jedan od igrača koji će potpisati supermax ugovor.

Kako bi se isti sklopio, mora biti zadovoljen niz faktora, a 'max' i 'supermax' ugovor nije isto. Pravila NBA lige ponekad nadmašuju sama sebe, a koliko su ona komplicirana govori i da svi klubovi imaju posebne odjele koji se bave samo i isključivo ugovorima i 'salary capom'.

Ne tako davno je supermax ugovor potpisao i Luka Dončić, a u listu igrača koji sigurno ne moraju razmišljati o režijama su Steph Curry (215 milijuna, 4 godine), Kevin Durant (194 milijuna dolara, 4 godine), Shai Gilgeous-Alexander (172 milijuna dolara, 5 godina) i Jimmy Butler (136 milijuna dolara, 4 godine). Svi ovi ugovori, izuzev Butlerovog koji na red dolazi godinu kasnije, na snagu stupaju 2022. godine.

Ono što je važno spomenuti za kraj je da ESPN javlja kako je cijeli iznos zagarantiran te da, usprkos tome što je Embiid jedan od onih igrača sklonih ozljedama, neovisno što se njemu dogodi iznos mora biti u potpunosti isplaćen. Rizik, ali gotovo pa ne postoji nijedan klub u NBA ligi koji istog ne bi prihvatio da mogu imati Embiida u svojoj momčadi.

Kamerunac je vjerovao procesu i to mu se vratilo. Kako na parketu, tako i u banci. I to zasluženo, oboje.



Tagovi

Joel EmbiidPhiladelphia 76ersNBA

Ostale Vijesti