Action Images
Action Images

Tri sata, 21 pogođeni jedanaesterac, tragičar De Gea i heroj Rulli (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 26.05.21. | 23:30

Villarreal je osvojio prvi europski trofej.

Nakon 1:1 u prvih 90 minuta i bez pogodaka u produžecima, Manchester United i Villarreal ušli su u raspucavanje jedanaesteraca. 10 serija penala igrači obje momčadi bili su precizni. Tada su na red stigli golmani. Argentinski vratar Villarreala Geronimo Rulli efektno je matirao Davida De Geu, a onda španjolskom kolegi obranio udarac za prvi europski naslov Villarreala u povijesti.

Utakmica se igrala u Gdanjsku pred 9.500 tisuća gledatelja.

Ovo je deseto finale u nizu u kojem su španjolski predstavnici svladali engleskog. Četiri puta u finalu Lige prvaka, četiri puta u finalu Europske lige i dva puta u Superkupu, španjolski predstavnici nadvisili su engleske.

Uani Emery stigao je do svojeg četvrtog naslova Europske lige, a Ole Gunnar Solskjaer još uvijek čeka prvi trofej s Unitedom. Ovim rezultatom Villarreal je osigurao nastup u Ligi prvaka, a Monaco Nike Kovača morat će elitno natjecanje tražiti kroz kvalifikacije.

Na utakmici nismo vidjeli previše šansi. Gledali smo Manchester United koji je imao visok postotak posjeda lopte (58 posto), no veći dio utakmice Crveni Vragovi bili su jalovi. S druge strane Villarreal se usmjerio na defenzivniju igru i kontranapade, a izuzev desetak minuta prvog poluvremena, utakmicu su proveli u podređenom položaju. Na kraju je United imao dva udaraca u okvir, a Villarreal jedan. Od ukupno tri udaraca, dva su završila u mreži.

Manchester United od prve minute nametnuo je visoki ritam na terenu. United se postavio autoritativno, više od 60 posto vremena lopta je bila u nogama Engleza i Solskjaerovi izabranici vršili su visoki pritisak čim su loptu preuzeli igrači Villarreala.

Prvi pokušaj na utakmici imao je mladi Scott McTomminay, ali je pucao kraj Rullijevog gola. Villarreal je prvi put zaprijetio u 16. Lopta je stigla do Manuela Triguerosa koji je iz izgledne situacije pucao daleko od mete.

United je nastavio dominirati, sljedeću dobru priliku Crveni Vragovi imali su u 20. kad je Luke Shaw poslao oštru loptu na drugu stativu, no Bruno Fernandes nije je uspio uhvatiti.

I to je bilo to od Uniteda u prvom dijelu. Villarreal je sredinom poluvremena imao seriju od dva kornera, ali je obrana Uniteda otklonila opasnost. Sjajan potez vidjeli smo u 23. kada je Carlos Bacca ‘rabonom’ dodao do Paua Torresa koji je glavom pucao preko Unitedovog gola.

Rabonu Bacce pogledajte OVDJE.

Žuta podmorinca je počela sve više kontrolirati utakmicu, a u 29. je stigla i do pogotka. Daniel Parejo izveo je slobodni udarac, Gerard Moreno pobjegao je obrani Uniteda, točnije Victoru Lindelofu, i nogom pogodio za svoj 30. pogodak sezone.

Pogodak Morena možete pogledati OVDJE.

Do kraja poluvremena United je ponovno preuzeo kontrolu nad utakmicom, ali bez izglednih prigoda. Na odmor se otišlo s minimalnom prednosti Villarreala. United je u prvom dijelu imao 64 posto vremena loptu u svojim nogama, no omjer udaraca je bio 5-4 za Villarreal (1-1 u okvir).

Nastavak utakmice bolje otvara Villarreal, ipak, Španjolci nakon gužve u Manchesterovom kaznenom prostoru nisu uspjeli konkretnije zaprijetiti. Manchester je ubrzo tražio penal, no VAR je rekao – nije.

U 55. Manchester United je uspio izjednačiti. Nakon gužve u kaznenom prostoru Villarreala McTominay je pucao, ali je lopta od bloka otišla u korner. Nakon tog kornera Fernandes je pucao s 20 metara, Rulli je već bio na podu, lopta se odbila do Cavanija koji iz blizine pogađa za izjednačenje.

Pogodak Cavanija pogledajte OVDJE.

Iako se nakon pogotka pregledavao VAR, Clement Turpin signalizirao je da je pogodak regularan.

Pogodak je u potpunosti probudio United. U 64. Englezi su tražili novi penal nakon igranja rukom, no Francuz je ostao nijem. U 70. Marcus Rashford je propustio stopostotnu šansu, no “spasila” ga je činjenica da se nalazio uzaleđu.

Unai Emery primijetio je da se njegova momčad nalazi u lošem stanju. Villarreal je djelovao kao na samom početku dvoboja, kada jednostavno nije mogao spojiti nekoliko točnih dodavanja i prijeći na polovicu Uniteda. U igru je stoga uveo Paca Alcacera i Moia Gomeza. Iz igre su izašli mladi Yeremi Mino te Trigueros.

Tri minute prije kraja, Emery je napravio i preostale dvije zamjene (još u 60. uveo je Francisa Coquelina umjesto Bacce). Ušli su Alberto Moreno i Mario Gaspar, a izašli Alfonso Pedraza i Juan Foyth. Solskjaer u tom trenutku nije napravio niti jednu izmjenu.

U 90. priliku je imao Pogba glavom, ali je pucao preko gola.

Utakmica je na kraju ušla u produžetke.

Najviše što smo vidjeli u prvom produžetku bilo je od Villarreala. United nije uspio zadržati inicijativu koju su imali u drugom dijelu, no veću agresivnost nisu uspjeli kapitalizirati ni Španjolci.

U 112. Moreno je pucao, no lopta je završila u bloku Unitedovaca. Domaćini su tražili penal, no VAR se ponovno nije oglasio. Nakon 120. minute i sudačke nadoknade, krenulo se u raspucavanje jedanaesteraca.

PENALI

Prvi penal pucao je Gerard Moreno i rutinski poslao De Geu u drugu stranu za vodstvo Villarreala. Juan Mata je potom efektno pogodio za novo poravnanje.

U drugoj seriji sigurni su bili Raba na jednoj i Teles na drugoj, kao i Alcacer i Fernandes u trećoj seriji.

U četvrtoj seriji drugi Moreno, Alberto ljevicom neobranjivo pogađa četvrti za Villarreal. Na Uniedovoj strani siguran je bio Rashford.

Petu seriju neobranjivim udarcem otvorio je Parejo, a siguran je bio i Cavani.

Ušlo se u šestu seriju, Gomez pogađa po sredini gola za Villarreal, a Frend superefeknto u desni kut Rullijevog gola.

Siguran je potom bio iskusni Raul Albiol, kao i James na drugoj strani. Coquelin je potom zabio možda i najljepiši pogodak raspucavanja, no njegov gol anulirao je Shaw.

De Gein "trash talk" nije poremetio Gaspara koji je zabio deveti penal za Villarreal. No, Tuanzebe hladnokrvno pogađa za 9-9.

De Gea je nastavio s psihološkim igrama, no Pau Torres mirno poentira za 10-9. Na drugoj strani stoper Lindelof pogađa u maniri najboljih centarfora.

Krenuli su golmani. Rulli još bolje od stopera pogađa De Gein gol, a onda je Argentinac obranio udarac kolegi iz Španjolske i donio Villarrealu povijesni naslov.


Tagovi

Edinson CavaniGerard MorenoUnai EmeryOle Gunnar Solskjaer

Ostale Vijesti