REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Tri razloga zašto će Inter osvojiti Ligu prvaka

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 10.06.23. | 14:02

Neosporno je da su Nerazzurri veliki autsajderi u finalu, ali postoje barem tri jako dobra razloga zašto ih ne treba otpisati.

S početkom u 21 sat u Istanbulu kreće finale Lige prvaka, a već niz godina nismo imali dvoboj za ušati trofej u koji jedan klub ulazi kao toliko izražen favorit kao što je slučaj za Manchester City. Momčad Pepa Guardiole djeluje nezaustavljivo i na putu je da postane tek 10. momčad u povijesti europskog nogometa s tripletom, odnosno da u istoj sezonu u klupske vitrine pospreme trofeje u prvenstvu, kupu i naslov prvaka Europe.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I dok je Inter od mnogih već prežaljen, Nerazzurre se ne smije u potpunosti otpisati. Dapače, momčad Simonea Inzaghija ima nekoliko razloga na temelju kojih može temeljiti svoj optimizam uoči večerašnjeg duela.

1. Pritisak? Što je to?

Vrlo visok tečaj na pobjedu Intera, ujedno je i svojevrsna prednost za talijansku momčad. Omjeri su postavljeni otprilike kao kad je Brazil „trebao” pobijediti Hrvatsku na nedavnom Svjetskom prvenstvu. Svi znamo što je pritisak napravio nesretnim Brazilcima, posebno kad je s 11 metara trebalo savladati Dominika Livakovića. A isto tako, znamo kako je hrvatski kvartet ostavio bez puno izgleda Alissona Beckera prilikom penal serije koja je nosila polufinale.

Duel Cityja i Intera doista se može poistovjetiti s tim duelom. S jedne strane je momčad koja igra najljepši nogomet u natjecanju, njeguje stil igre u kojem pobjeđuje momčad koja zabije gol više, a ne primi gol manje, dok je s druge strane hrpa prekaljenih likova koji su nekoliko puta prošli nogometno sito i rešeto i koji se znaju ponašati u svim situacijama koje se tijekom 90 (ili možda 120) minuta mogu dogoditi. Inter neće srljati u napad, neće gubiti glavu ako i prvi prime pogodak, budite sigurni da će lukavi Talijani znati pripremiti taktiku za 90 minuta u kojoj će nepostojanje pritiska pretvoriti u svojeg 12. igrača.

2. Idealno tempiranje forme

Bio je 15. travnja kada je Monza slavila na prvenstvenom gostovanju na Meazzi. Čelnik Monze Adriano Galliani bio je glavna zvijezda proslave protiv najljućeg rivala nekad njegovog Milana. Četiri dana kasnije, Inter je potvrdio polufinale Lige prvaka odigravši 3-3 kod kuće protiv Benfice. Bile su to dvije predstave nakon kojih su navijači bili prilično nezadovoljni, ali to je bio trenutak kada se sezona Nerazzurra okrenula za 180 stupnjeva. Od tada su odigrali 12 utakmica u svim natjecanjima i upisali 11 pobjeda! A nije da su igrali protiv nogometnih liliputanaca, dapače!

Pazite sad ovo. Padali su, između ostalih, Juventus u uzvratu polufinala Coppe, Lazio, Roma i Atalanta u Serie A, Milan u oba susreta u polufinalu Lige prvaka, a šlag na torti bila je pobjeda protiv Fiorentine u finalu Kupa. Sedam od 11 pobjeda u mjesec i pol ostvareno je protiv izuzetno respektabilnih momčadi, sedam puta sačuvana je prazna mreža i s punim pravom možemo reći kako je Simone Inzaghi tempirao formu za utakmice u kojima se dijeli srebrnina.

3. Trkom mogu parirati Cityju

Inzaghi će protiv Građana izaći sa svojom omiljenom taktikom 3-5-2. Na prvi pogled, preotvoreno za zaustavljanje napadačkog potencijala Guardioline momčadi. No, iako se bočne pozicije čine nedovoljno pokrivene, trkačke sposobnosti Denzela Dumfriesa i Federica Dimarca su vrlo impozantne. Dumfries se fantastično u uzvratu nosio protiv možda i najjačeg tandema lijeve strane na svijetu – Thea Hernandeza i Rafaela Leaa. Obojica su poznata po tome da trčanjem stvaraju prostor, stoga ih je Dumfries u nekoliko situacija izravno pritiskao. Za očekivati je da isti recept primijeni i na Jacku Grealishu.

Inter je jednako trkački kapacitiran i u veznom redu. Nicollo Barella jedan je od najmoćnijih trkača bez lopte na svijetu, a pluća Marcela Brozovića i rekordi koje često skida već su stekli kultni status. Doduše, tek treba vidjeti za koju kombinaciju će se Inzaghi odlučiti. Ne zaboravimo da je tijekom proljeća Brozović izgubio mjesto u prvih 11. Inzaghi je pomaknuo Calhanoglua na mjesto šestice, što je prostor prema naprijed otvorilo Henriku Mhitarjanu, dok je Hrvat postao višak. No, Armenac se ozlijedio u uzvratu polufinala protiv Rossonera i od te utakmice, Brozović je ponovno neizostavan kotačić u Inzaghijevom sastavu. Prema posljednjim informacijama, Mhitarjan se u potpunosti oporavio i bit će spreman za start, no teško da će se Inzaghi odlučiti za ofanzivnijeg igrača koji je gotovo mjesec dana bez utakmice. A tu je trkački kapacitet koji dolazi s Brozovićem. Upravo je u fazi obrane vezni red Intera najopterećeniji. Kada se brane, dva napadača i tri obrambena Nerazzura čvrsto drže pozicije, dok vezni red vrši hibridni presing i upravo se tu očekuje da Barella bude zadužen za Kevina de Bruynea, dok je Brozović u tom slučaju sretnija opcija od Mhitarjana. Hoće li to biti dovoljno da konačan rezultat ode na njihovu stranu, tek treba vidjeti, no činjenica je da Inzaghi ima igrače koji mogu odgovoriti zahtjevima Cityjeve napadačke mašinerije.



Tagovi

Liga prvakafinale Lige prvakaInterManchester City

Ostale Vijesti